Πολιτική

Εντείνονται οι ζυμώσεις για τον Έλληνα επίτροπο

Εντείνονται οι ζυμώσεις για τον Έλληνα επίτροπο

Πηγή Φωτογραφίας: Eunews.com

Τα σενάρια και το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στη βελγική πρωτεύουσα για τις θέσεις των επιτρόπων της Κομισιόν και τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο πενταετή κύκλο με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο ανάλογο την ισχυροποιημένης θέσης της στα ευρωπαϊκά φόρα αλλά και της διείσδυσης που έχει καταφέρει να επιτύχει σε διεθνές επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο politico έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες λέγοντας: «Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μία την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η χώρα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ».

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο απαντών ανέφερε ότι η επιλογή του Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα και ότι δεν έχει ακόμα γνώση για το χαρτοφυλάκιο. Ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, αρκετοί επίτροποι θα παραμείνουν, ενώ οι χώρες όπως η Ισπανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ιρλανδία και η Τσεχία έχουν ήδη επιλέξει το πρόσωπο που θα προτείνουν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί την επιλογή του κρυφή, τονίζοντας ότι αυτή συνδέεται με το χαρτοφυλάκιο που θα προταθεί στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, το φαβορί φαίνεται να είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη. Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει συνομιλήσει απευθείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τουλάχιστον δύο φορές. Επί του παρόντος, στο τραπέζι βρίσκονται επίσης τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως και του Σταύρου Παπασταύρου, με την πιθανότητα να υπάρξει και έκπληξη στο τελικό πρόσωπο.

Η Γαλλία και η Ιταλία ανταγωνίζονται με έντονο τρόπο για το οικονομικό χαρτοφυλάκιο, ενώ η Ισπανία φαίνεται να ενδιαφέρεται για την πράσινη μετάβαση. Η Κύπρος έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για το νέο χαρτοφυλάκιο για τις μεσογειακές υποθέσεις, ενώ η Ελλάδα επιθυμεί να επικεντρωθεί στην Ενέργεια, τη Διεύρυνση, την Ανταγωνιστικότητα και ιδιαίτερα στην Άμυνα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προωθήσει την ιδέα μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας μαζί με τον πολωνό ομόλογό του.

Δυνατό χαρτί του πρωθυπουργού ως προς την διεκδικητικοτητα του και τον τελικό στόχο – αρμοδιότητες και πόρους – είναι ότι διαπραγματεύεται από θέση ισχύος λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί με την επανεκλεγείσα στο τιμόνι της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και δεδομένου ότι ήταν ένας εκ των βασικών διαπραγματευτών για την υποψηφιότητά της από πλευράς του ΕΛΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments