Πολιτική

Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί εν μέσω θέρους;

Γιατί ο Ερντογάν προκαλεί εν μέσω θέρους;

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η θέση της Τουρκίας για διχοτόμηση και λύση δυο κρατών στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει ενώ ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τους Έλληνες μουσουλμάνους που ζουν στη Θράκη για ιδιοτελείς σκοπούς.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφασίζει να μην μείνει ήσυχος, με τα περιστατικά στην Κάσο και στην Κάρπαθο και τις επιθέσεις κατά του Νίκου Δένδια. Αυτό επιβεβαιώνει τον κανόνα του «σκωτσέζικου ντους» που επιφυλάσσει ο Τούρκος πρόεδρος απέναντι στην Ελλάδα, αλλά τα γεγονότα δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ποιο είναι το διαφορετικό στοιχείο που υπάρχει;

Οι προσπάθειες που γίνονται για επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό. Αν ο Ταγίπ Ερντογάν προσβλέπει στο να «μπερδέψει τις γραμμές» επικοινωνίας που υπάρχουν και να αποπροσανατολίσει την κουβέντα με το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» κανείς δεν το ξέρει. Επιχειρεί να δώσει για άλλη μια φορά θεωρητική υπόσταση στην παράνομη συμφωνία με τη Λιβύη. Πως μπορούν δυο χώρες που δεν έχουν παρακείμενες ή αντικείμενες ακτές να υπογράφουν συμφωνίες ΑΟΖ.

Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των δύο κρατών βοήθησε στην αντιμετώπιση της “μίνι κρίσης” χωρίς περισσότερα προβλήματα. Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν εκμεταλλεύεται τους Έλληνες μουσουλμάνους στη Θράκη για προσωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με τη συνήθη τακτική του.

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποια είναι η γενική πορεία του διαλόγου με τους γείτονες ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, καθώς και τι θα συμβεί με τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό.

Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τη θέση της υπέρ της διχοτόμησης και της λύσης δύο κρατών, παρά την απόρριψη αυτής της ιδέας από τη διεθνή κοινότητα. Ενδεχομένως, η Τουρκία μπορεί να προτείνει συνομοσπονδία αντί για διχοτόμηση, αν και αυτό δεν είναι αποδεκτό σε διεθνές επίπεδο ή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Είναι γεγονός πως η Άγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει το θολό τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ λόγω των εκλογών και της απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα. Είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ταγίπ Ερντογάν να υπενθυμίσει το «πακέτο» των επιδιώξεών του στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments