Πολιτική

Κυβέρνηση: Ανεβάζει στροφές με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Κυβέρνηση: Ανεβάζει στροφές με το βλέμμα στη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [365228] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΕΠΕΚΛΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σημείο κυβερνητικής αναφοράς η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο Παρίσι, όπου είναι στραμμένο το βλέμμα της παγκόσμιας κοινότητας για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας σε «κατάσταση αναμονής» τις εκκρεμότητες, που υπάρχουν στην πρωθυπουργική ατζέντα. Στην πρώτη θέση, η επιλογή και, κυρίως, η ανακοίνωση του προσώπου, που η κυβέρνηση θα προτείνει για τη θέση του Επιτρόπου στη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία του για ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναδεικνύει την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τη στρατηγική θέση της στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για υποψήφιους επιτρόπους, δηλώνοντας ότι η επιλογή ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση των υποψηφίων επιτρόπων πιθανότατα θα μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα να θεωρείται φαβορί. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το χαρτοφυλάκιο που θα προταθεί στην Ελλάδα. Ο Παύλος Μαρινάκης δεν αποκάλυψε τίποτα, απαντώντας ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί όταν την λάβει ο Πρωθυπουργός.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ενισχύεται όλο και περισσότερο και συμμετέχει στην αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα της Ευρώπης. Επιπλέον, υπενθύμισε τις εθνικές προτάσεις που παρουσίασε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν μετά την επανεκλογή της, ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα θα ήθελε να έχει μια θέση με ισχυρή διοίκηση και χρηματοδοτικούς πόρους. Αυτό υπογραμμίζει τον ρόλο που έπαιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υποστήριξη της υποψηφιότητας της Φον ντερ Λάιεν και ως διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ.

Καθώς αναμένονται επόμενες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σκηνή, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ολοκληρώσει τις απαραίτητες κινήσεις στη διάρθρωση των υπουργείων. Αυτό συμβαίνει με τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς, που ακολουθούν τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος μετά τις ευρωεκλογές. Ο στόχος των επιλογών για τους νέους γενικούς γραμματείς είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών δράσεων και η συνολική απόδοση των υπουργείων, ενόψει της νέας απαιτητικής περιόδου που ξεκινά από τον Σεπτέμβριο.

Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις νέες προτεραιότητες σε όλα τα επίπεδα, η κυβέρνηση συνεχίζει να προβαίνει σε στοχευμένες επεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην επίλυση προβλημάτων που επηρεάζουν συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, με σκοπό να τερματιστεί η πρακτική της επαναλαμβανόμενης πιστοποίησης για πολίτες με συγκεκριμένες παθήσεις προκειμένου να λαμβάνουν επιδόματα και παροχές. Επίσης, προβλέπεται η βελτίωση των ρυθμίσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για άτομα με αναπηρία, με την ενσωμάτωση των ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών και την αύξηση των ορίων στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σε περίπου έναν μήνα από σήμερα, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω θέρους, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο σημαντικά θέματα. Το πρώτο είναι η αποτελεσματική κατασβεστική δράση για την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ το δεύτερο είναι η ομαλή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς τα περιφερειακά νοσοκομεία βρίσκονται υπερφορτωμένα λόγω της τουριστικής κίνησης και του κινδύνου των ελλείψεων, ζήτημα που πρέπει να θεωρείται ως ήδη ρυθμισμένο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments