Πολιτική

Πώς διαβάζει το Μαξίμου τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πώς διαβάζει το Μαξίμου τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Οποιο κόμμα είναι δεύτερο στις μετρήσεις του Νοεμβρίου θα είναι και ο βασικός μας αντίπαλος έως τις προσεχείς εθνικές εκλογές,

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το φθινόπωρο αναμένεται να φέρει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, ενώ οι εσωκομματικές διαμάχες στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζονται με ένταση. Αν και η κυβέρνηση δεν εκφράζει επίσημα γνώμη για τα γεγονότα στα δύο κόμματα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς αυτές ενδέχεται να την επηρεάσουν. Η αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί πολιτική ανισορροπία, ενώ η έλλειψη πολιτικού ανταγωνισμού συνέβαλε στο χαμηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το φθινόπωρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική εικόνα της αντιπολίτευσης, με την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και το οριστικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το κόμμα που θα βρεθεί στη δεύτερη θέση στις μετρήσεις του Νοεμβρίου θα αποτελέσει τον κύριο αντίπαλο της κυβέρνησης έως τις επόμενες εκλογές. Τα ευρήματα των δημοσκόπων υποδηλώνουν ότι οι πολίτες που ανήκουν στην αντιπολίτευση τείνουν να ενωθούν πίσω από τον κύριο αντίπαλο της κυβέρνησης. Έτσι, εάν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το δεύτερο καταφέρει να καταλάβει τη δεύτερη θέση τον Νοέμβριο, το πιθανότερο σενάριο είναι να αυξήσει την επιρροή του άνω του 20% από το 2025 και μετά.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πρόεδρο τον Στ. Κασσελάκη και αυτός παραμένει στη θέση του, τότε στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση είναι πιο αβέβαιη. Ποιον προτιμά λοιπόν η Ν.Δ. για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Επίσημα δηλώνουν ότι δεν επεμβαίνουν στα εσωκομματικά άλλων κομμάτων, αλλά υπάρχει και μια ανεπίσημη άποψη. Βλέπουν ότι οι υποψήφιοι με τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής έχουν αδύναμα σημεία που μπορεί να αναδείξει ο πρωθυπουργός στο μέλλον. Συγκεκριμένα, ο Ανδρουλάκης έχει ήδη αντιμετωπιστεί, ενώ οι Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου έχουν ρίζες στο παλιό ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον Δούκα, η διαχείρισή του ως δήμαρχος της Αθήνας προσφέρει αφορμές για κριτική. Συνολικά, η Ν.Δ. είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει είτε τον κ. Κασσελάκη είτε οποιονδήποτε εκλεγεί επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ.

Αν και όλα αυτά συμβαίνουν στο παρασκήνιο, η εντολή του κ. Μητσοτάκη είναι σαφής: να μην γίνεται καμία δημόσια αναφορά από τα στελέχη της Ν.Δ. στα εσωτερικά των άλλων και να επικεντρώνονται στα δικά τους θέματα. Όσον αφορά τα εσωτερικά της κυβέρνησης, αναμένεται να ανακοινωθούν – με καθυστέρηση – οι γενικοί γραμματείς την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Παρίσι για την τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments