Γεωπολιτικά

Η Τουρκία σε επικίνδυνη πορεία με νομοσχέδιο που στοχοποιεί την εβραϊκή κοινότητα

Η Τουρκία σε επικίνδυνη πορεία με νομοσχέδιο που στοχοποιεί την εβραϊκή κοινότητα

Πηγή Φωτογραφίας: urkey's President Tayyip Erdogan addresses members of parliament as he attends the reopening of the Turkish parliament after the summer recess in Ankara, Turkey, October 1, 2023. Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS

Μια αντι-ισραηλινή παράταξη, με αιχμή του δόρατος τη φιλοϊρανική ομάδα Χεζμπολάχ της Τουρκίας και με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προώθηση ενός νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την ανάκληση της τουρκικής υπηκοότητας για τους διπλούς ισραηλινούς υπηκόους, τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και την ποινική τους δίωξη.

Η κίνηση αυτή φοβούνται ότι θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα αντισημιτικών εκστρατειών κατά των Εβραίων στην Τουρκία, οι οποίοι ήδη δέχονται πιέσεις ανεξάρτητα από το αν έχουν ισραηλινή υπηκοότητα ή κατηγορούνται για συμμετοχή σε υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ.

Το νομοσχέδιο προτάθηκε για πρώτη φορά από το HÜDA-PAR, τον πολιτικό βραχίονα της τουρκικής Χεζμπολάχ και ένα φονταμενταλιστικό κόμμα που συμμαχεί επίσημα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στις 28 Δεκεμβρίου 2023. Παραπέμφθηκε σε τέσσερις διαφορετικές επιτροπές για συζήτηση, με την Επιτροπή Δικαιοσύνης να ορίζεται ως ο κύριος χώρος για την εξέτασή του.

Κανένα νομοσχέδιο δεν έχει πιθανότητες να περάσει από οποιαδήποτε επιτροπή του τουρκικού κοινοβουλίου, εκτός εάν εγκριθεί και προωθηθεί από το κόμμα του Ερντογάν, το οποίο κυριαρχεί τόσο στη Γενική Συνέλευση όσο και στις επιτροπές. Πολλοί υπέθεσαν ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ήταν διαφορετικό και δεν θα λαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη.

Ωστόσο, κάτι πολύ ασυνήθιστο συνέβη στο τουρκικό κοινοβούλιο στις 7 Μαΐου, σηματοδοτώντας ότι η κατάσταση αυτή ήταν εντελώς διαφορετική. Τέσσερις νομοθέτες της Χεζμπολάχ -Ζεκερία Γιαπιτσίογλου, Σαχζάντε Ντεμίρ, Σερκάν Ραμανλί, Φαρούκ Ντιντς- οι οποίοι κατάφεραν να εισέλθουν για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο κατεβαίνοντας με το ψηφοδέλτιο του κόμματος του Ερντογάν στις περσινές εκλογές, κατέθεσαν πρόταση ζητώντας από τη συνέλευση να εξετάσει το νομοσχέδιο απευθείας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε εξέταση και συζήτηση στις επιτροπές.

Στις 13 Ιουλίου διοργανώθηκε στην Άγκυρα από το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας (ASBÜ) μια συζήτηση σε πάνελ γύρω από το νομοσχέδιο. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Σερέφ Μαλκότς, ο επικεφαλής διαμεσολαβητής της Τουρκίας, του οποίου ο γαμπρός Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Μουχαμέτ Ετσεβίτ Κάρτι, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας της Τουρκίας (Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu). Και οι δύο εκπροσώπησαν τις απόψεις της κυβέρνησης σχετικά με το πώς πρέπει να προχωρήσει. Η εκδήλωση έτυχε εκτεταμένης κάλυψης, με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να αναφέρεται σε αυτήν.

Οι παρατηρήσεις του Μουσά Καζίμ Αριτζάν, πρύτανη της ASBÜ και οικοδεσπότη της εκδήλωσης, αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις των υποστηρικτών του νομοσχεδίου. Στην εναρκτήρια ομιλία του δήλωσε: «Πιστεύω ότι, Θεού θέλοντος, οι δραστηριότητες που διεξάγονται εδώ μπορεί τελικά να οδηγήσουν στην καταστροφή του Ισραήλ». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η αντίσταση της Χαμάς κατέρριψε το μύθο του Ισραήλ.

Απηχώντας παρόμοια αισθήματα, ο επικεφαλής Διαμεσολαβητής Μαλκότς δήλωσε ότι θεωρεί το ζήτημα της κατάταξης των Τούρκων Εβραίων στον ισραηλινό στρατό όχι μόνο ως νομικό ζήτημα αλλά και ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να επεκτείνει τον έλεγχό της πέρα από τις στρατιωτικές υποθέσεις και σε κρίσιμες βιομηχανίες όπως η άμυνα, η υγειονομική περίθαλψη και η τεχνολογία της πληροφορικής για τον εντοπισμό πιθανών απειλών. «Οι διασυνδέσεις των Εβραίων με την Τουρκία, ιδίως σε κρίσιμους τομείς, από την άμυνα έως την υγειονομική περίθαλψη και ιδιαίτερα στο λογισμικό, σχετίζονται επίσης με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας», προειδοποίησε.

Πρόσθεσε ότι ήταν ευτυχής που είδε ότι η επί δεκαετίες εκστρατεία των ισλαμιστών κατά των Εβραίων και των Σιωνιστών, η οποία προηγουμένως απορρίφθηκε ως φάρσα ή συνωμοσία, έχει πλέον γίνει επίσημη πολιτική του τουρκικού κράτους, η οποία υποστηρίζεται δημοσίως από τα υψηλότερα επίπεδα της τουρκικής ηγεσίας. «Αυτό είναι εξαιρετικό, φίλοι μου», είπε.

Μία από τις συνωμοσίες στις οποίες αναφερόταν ο Μαλκότς αφορούσε τον ισχυρισμό ότι το Ισραήλ στοχεύει να προσαρτήσει μεγάλα τμήματα της νοτιοανατολικής Τουρκίας ως μέρος ενός σχεδίου «Μεγάλο Ισραήλ». Η ιδέα αυτή έχει υποστηριχθεί δημοσίως από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες.

Είναι σαφές ότι το νομοσχέδιο ενέχει τον κίνδυνο να στοχοποιήσει όχι μόνο το σύνολο της εβραϊκής κοινότητας στην Τουρκία, αλλά και τους διπλούς υπηκόους που ζουν εκτός της χώρας. Υπάρχουν ήδη σημαντικές ενδείξεις ότι η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της έχουν την πρόθεση να κλιμακώσουν περαιτέρω την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η δήλωση που υιοθετήθηκε στο τέλος της συζήτησης στο πάνελ υποδηλώνει ένα “κυνήγι μαγισσών” εναντίον οποιουδήποτε θεωρείται ότι υποστηρίζει τους διπλούς υπηκόους Τουρκίας-Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων όσων παρέχουν υπηρεσίες εφοδιασμού, υγειονομικής περίθαλψης ή αποκατάστασης σε άτομα που έχουν υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό.

Στην ίδια συζήτηση στο πάνελ, ο Γιλμάζ Μπίλγκεν, μια ριζοσπαστική ισλαμιστική φιγούρα που ηγείται της εκστρατείας, παρουσίασε παράλογα στοιχεία και εξωφρενικούς ισχυρισμούς. Υποστήριξε ότι 4.000 Τούρκοι-Ισραηλινοί υπήκοοι είναι υπεύθυνοι για την αιματοχυσία των Παλαιστινίων στη Γάζα. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι πολλοί Εβραίοι με τουρκική υπηκοότητα χρησιμοποιούν τρίτες χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Ο Μπίλγκεν ισχυρίστηκε ότι έλαβε αυτές τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, αν και δεν διευκρίνισε ποιες ήταν αυτές οι πηγές.

Ο Μπίλγκεν προέβαλε αρχικά αυτούς τους ανυπόστατους ισχυρισμούς σε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο που έγραψε για τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye στις 26 Ιουνίου. Το άρθρο πρότεινε ότι έως και 10.000 Τούρκοι Εβραίοι υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό ως κληρωτοί, εθελοντές, έφεδροι και υλικοτεχνική υποστήριξη. Με δεδομένο ότι περίπου 10.000 Εβραίοι ζουν στην Τουρκία, είναι προφανές ότι τα στοιχεία του Μπιλγκέν είναι πολύ υπερβολικά και στερούνται αξιοπιστίας. Ωστόσο, χρησιμεύουν για να υποδαυλίσουν το αντισημιτικό συναίσθημα στην Τουρκία στο πλαίσιο της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ.

Το ιστορικό του Μπίλγκεν ρίχνει φως στο γιατί επιλέχθηκε ως εκπρόσωπος αυτής της εκστρατείας στην Τουρκία. Ένας εμπιστευτικός φάκελος των μυστικών υπηρεσιών που τον αφορά, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Nordic Monitor, αποκαλύπτει ότι είναι μέλος της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής ομάδας Vasat. Η ομάδα αυτή είναι καταχωρημένη ως τρομοκρατική οντότητα στην Τουρκία λόγω της συμμετοχής της στη βομβιστική επίθεση σε εκδοτικό οίκο της Βίβλου και στη δολοφονία ενός αθώου αγοριού στο παρελθόν.

Ο φάκελος αναφέρει ότι ο Μπίλγκεν χρησιμοποιεί το κωδικό όνομα Γιασίρ στην ομάδα Vasat και παρουσιάζεται σε ιδιωτικούς κύκλους ως μαθητής του ηγέτη της ομάδας, Σαχιμερντάν Σάρι. Αναφέρεται ότι έχει τρεις συζύγους και τέσσερα παιδιά.

Η Vasat “αναζωογονήθηκε” υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος διευκόλυνε την απελευθέρωση του ηγέτη της Vasat, Σάρι, ενός εξτρεμιστή κληρικού που καταδικάστηκε δύο φορές με κατηγορίες για τρομοκρατία τον Ιούνιο του 2019. Το Ανώτατο Εφετείο (Yargıtay), το οποίο είχε στελεχωθεί με ισλαμιστές και εθνικιστές μετά τη μαζική εκκαθάριση του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου της χώρας το 2016, αποφάσισε υπέρ της αθώωσης του Σάρι. Η απόφαση αυτή ήρθε σε σαφή αντίθεση με δύο προηγούμενες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου που είχαν επικυρώσει τις καταδίκες του Σάρι.

Σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας, ορισμένα μέλη της Vasat προσχώρησαν αργότερα στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία (ISIS). Ειδικότερα, δύο βομβιστές αυτοκτονίας του ISIS που συμμετείχαν σε μια θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στις 10 Οκτωβρίου 2015 κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 109 ανθρώπων, είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την ομάδα Vasat.

Ο φάκελος των μυστικών υπηρεσιών δείχνει επίσης ότι ο Μπίλγκεν έχει στενούς δεσμούς με άτομα που συνδέονται με την παράνομη οργάνωση Tevhid Selam, η οποία είναι τουρκική θυγατρική της δύναμης Quds Force με έδρα το Ιράν.

Οι υποστηρικτές της εκστρατείας υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν το νομοσχέδιο αποτύχει, η υπάρχουσα νομοθεσία είναι επαρκής για τη δίωξη των Εβραίων και την ανάκληση της τουρκικής υπηκοότητας.

Σύμφωνα με το άρθρο 320 του τουρκικού ποινικού κώδικα (TCK), η κατάταξη σε ξένο στρατό χωρίς άδεια από τις τουρκικές αρχές αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια. Όσοι συντονίζουν την εν λόγω στρατολόγηση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες ποινές. Μέχρι τον Ιούνιο του 2019 η Τουρκία είχε παραιτηθεί από την υποχρέωση των διπλών υπηκόων Τουρκίας-Ισραήλ να υπηρετήσουν στον τουρκικό στρατό, εάν είχαν προηγουμένως ολοκληρώσει τη θητεία τους στον ισραηλινό στρατό. Η απαλλαγή αυτή, η οποία είχε αρχικά χορηγηθεί με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου τον Ιούλιο του 1993, δεν ισχύει πλέον.

Στον απόηχο της πρόσφατης σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην Τουρκία, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, των συμμάχων της, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και διαφόρων ισλαμιστικών, εθνικιστικών και νεοεθνικιστικών ομάδων. Είναι προφανές ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες εκμεταλλεύονται τη σύγκρουση για να κλιμακώσουν περαιτέρω την εκστρατεία, χρησιμοποιώντας τους αντιπροσώπους τους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, για να ηγηθούν της επίθεσης.

Δεδομένης της ιστορίας της Τουρκίας στη στοχοποίηση των ελληνικών και αρμενικών μειονοτήτων μέσω δήμευσης, εξορίας και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των πρόσφατων παρόμοιων πρακτικών κατά των μελών του επικριτικού για την κυβέρνηση κινήματος Γκιουλέν, υπάρχει σοβαρός λόγος να ανησυχούμε για την τρέχουσα “εκστρατεία” κατά των Εβραίων που κατέχουν τουρκικά διαβατήρια.

Ο στόχος δεν φαίνεται να περιορίζεται στην αντιμετώπιση υποτιθέμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αλλά μάλλον στην επιβολή συλλογικής τιμωρίας στην εβραϊκή μειονότητα και τους υποστηρικτές της.

Πηγή: Nordic Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments