Ισραήλ και Αίγυπτος θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για τον διάδρομο της Γάζας;
Πηγή Φωτογραφίας: Smoke rises during an Israeli ground operation in Khan Younis, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, as seen from a tent camp sheltering displaced Palestinians in Rafah, in the southern Gaza Strip February 22, 2024. REUTERS/Bassam Masoud TPX IMAGES OF THE DAY
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον φυσικό έλεγχο του διαδρόμου , αλλά αξιωματούχοι ασφαλείας προτείνουν άλλες λύσεις.
Ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απαιτεί να εμποδίζονται οι ένοπλοι μαχητές να ταξιδεύουν από το νότο προς το βορρά της Λωρίδας της Γάζας, υπάρχει κάποια ελπίδα ότι το ζήτημα του ελέγχου του διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με τη Γάζα θα μπορούσε να επιλυθεί πιο εύκολα.
Ο διάδρομος, ο οποίος έχει πλάτος περίπου 100 μέτρα και εκτείνεται σχεδόν εννέα μίλια από τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι τα σύνορα Ισραήλ-Αιγύπτου, υποτίθεται ότι θα παρέμενε υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου ως μέρος των συμφωνιών του Καμπ Ντέιβιντ. Ωστόσο, τον περασμένο Μάιο, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα και τοποθέτησαν στρατεύματα στον διάδρομο.
Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε στα μέσα Ιουλίου ότι το Ισραήλ θα επιμείνει στη διατήρηση του φυσικού ελέγχου των συνόρων, αλλά στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι από την άποψη της ασφάλειας, το Ισραήλ θα μπορούσε να αρκεστεί σε ένα υπόγειο φράγμα κατά μήκος του διαδρόμου ή ακόμη και σε ένα απλό σύστημα επιτήρησης για να αποτρέψει τη χρήση των υφιστάμενων σηράγγων λαθρεμπορίου ή τη διάνοιξη νέων. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Νετανιάχου θα υποχωρήσει από τον όρο του για φυσικό έλεγχο, αν και οι ακροδεξιοί εταίροι του στον συνασπισμό είναι πιθανό να αντιταχθούν σθεναρά στην κίνηση αυτή.
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, μια ισραηλινή διπλωματική πηγή δήλωσε στο Al-Monitor: «Τώρα που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ο Νετανιάχου σίγουρα θα ακούσει από τους Αμερικανούς συνομιλητές του ότι πρέπει να είναι πιο ευέλικτος στις απαιτήσεις του, ώστε να επιτευχθεί γρήγορα μια συμφωνία για τους ομήρους. Αυτό δεν αφορά μόνο τη Γάζα, αλλά και τους δεσμούς ασφαλείας του Ισραήλ με την Αίγυπτο, οι οποίοι αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα».
Ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας στις 7 Μαΐου, αποκτώντας τον έλεγχο της πλευράς της Γάζας του περάσματος της Ράφα προς την Αίγυπτο. Τις επόμενες ημέρες, οι ισραηλινοί στρατιώτες επέκτειναν τον έλεγχο του διαδρόμου , κυριαρχώντας πλήρως σε αυτόν μέχρι το τέλος Μαΐου.
Στην πορεία, οι ισραηλινές δυνάμεις αποκάλυψαν τουλάχιστον 10 σήραγγες που διέρχονται κάτω από τον διάδρομο, γεγονός που αποκαλύφθηκε 10 ημέρες μετά την είσοδο του Ισραήλ στην περιοχή. Η είδηση ήταν ευαίσθητη, καθώς οι αιγυπτιακές αρχές είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν υπήρχαν τέτοιες σήραγγες.
Η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε ότι οι στρατιώτες ανακάλυψαν στοιχεία για λαθρεμπόριο όπλων μόνο σε μία από τις σήραγγες. Δεν είναι σαφές αν οι άλλες σήραγγες χρησιμοποιούνταν επίσης για λαθρεμπόριο ή είχαν αποκλειστεί από την Αίγυπτο σε κάποιο σημείο. Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις, το μεγαλύτερο μέρος του λαθρεμπορίου όπλων στη Γάζα τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν μέσω σηράγγων αλλά επίγεια, σε φορτηγά με εμπορεύματα που εισέρχονταν μέσω του περάσματος της Ράφα.
Ως εκ τούτου, το ζήτημα του ελέγχου της διέλευσης της Ράφα και το ζήτημα του ελέγχου του διαδρόμου είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα. Το δημοσίευμα του Israel Hayom αναφέρει ότι μία από τις προτάσεις που συζητούνται επί του παρόντος μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να εγκατασταθεί κατά μήκος του διαδρόμου ένα σύστημα αισθητήρων, ένα μέτρο που δεν θα διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες και θα μπορούσε να είναι πολύ πιο γρήγορο και φθηνότερο από το να κατασκευάσει η Αίγυπτος ένα υπόγειο οδόφραγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρηματοδοτήσουν το έργο επιτήρησης. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη διαθέσει 50 εκατομμύρια δολάρια γι’ αυτό, εφόσον συμφωνήσουν τα μέρη. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, το Ισραήλ δεν θα εγκαταστήσει ούτε θα χρηματοδοτήσει τους αισθητήρες, αλλά θα λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που θα παράγονται από το νέο αυτό σύστημα.
Η Αίγυπτος πιο ευέλικτη;
Η επίλυση του ζητήματος του διαδρόμου έχει καταστεί επείγουσα για το Ισραήλ για δύο λόγους.
Πρώτον, υπάρχουν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για τη συμφωνία των ομήρων. Αν και διακόπηκαν μετά τη στοχοποίηση του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ στο Χαν Γιουνίς στις 13 Ιουλίου από το Ισραήλ, φαίνεται ότι συνεχίστηκαν. Ο Νετανιάχου δήλωσε, όταν συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ότι μια ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα πρόκειται να ταξιδέψει στο Κατάρ, αν και η Haaretz ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία δεν θα αναχωρήσει πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν-Νετανιάχου.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Περιοδεύοντας στην περιοχή της Ράφα στις 18 Ιουλίου, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλέβι δήλωσε στα στρατεύματα: «Πλησιάζουμε σαφώς στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι διαλύσαμε την ταξιαρχία της Χαμάς στη Ράφα και ότι πλέον έχει ηττηθεί. Δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν πλέον επιτιθέμενοι στο έδαφος, αλλά ότι αυτή η ταξιαρχία δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως πλαίσιο καταπολέμησης. Υπέστη πολλές απώλειες».
Από τις 7 Μαΐου, το Κάιρο επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από τον διάδρομο και να παραδώσει τον έλεγχο του περάσματος της Ράφα πίσω στους Παλαιστίνιους. Μια πρόταση που προωθήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα έβλεπε Παλαιστίνιους που δεν είναι μέλη της Χαμάς και αποδεκτοί από την Παλαιστινιακή Αρχή να επανδρώνουν το πέρασμα. Ο Νετανιάχου είχε μέχρι στιγμής απορρίψει τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στη λειτουργία του περάσματος της Ράφα.
Οι Times of Israel ανέφεραν ότι η Αίγυπτος έχει μαλακώσει ως προς την παρουσία του Ισραήλ στον διάδρομο. Ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται το δημοσίευμα δήλωσε ότι η Αίγυπτος μπορεί να συμφωνήσει να παραμείνουν εκεί ορισμένα ισραηλινά στρατεύματα, αν και δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Δεν είναι επίσης σαφές αν η Χαμάς θα δεχόταν έναν τέτοιο συμβιβασμό, αφού επιμένει στην πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Η κρατική εφημερίδα της Αιγύπτου Al-Ahram ανέφερε ότι το Κάιρο εξακολουθεί να επιμένει στην πλήρη αποχώρηση και επικαλέστηκε ανώνυμη “πηγή υψηλού επιπέδου” που “διέψευσε τις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης σχετικά με συμφωνίες της Αιγύπτου με το Ισραήλ” για την περιοχή.
“Η πηγή της οξείας αιγυπτιακής κριτικής σχετικά με τον ισραηλινό έλεγχο του διαδρόμου και της διόδου Ράφα δεν είναι μόνο ένα ζήτημα κυριαρχίας ή το παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά και οι απώλειες εσόδων του Καΐρου από τη μεταφορά και την είσπραξη φόρων επί των αγαθών που εξάγονται στη Λωρίδα της Γάζα”, δήλωσε στο Al-Monitor ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Αίγυπτο και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ράιχμαν, Χάιμ Κόρεν.
Σύμφωνα με τον Χάιμ Κόρεν, η Αίγυπτος θέλει επίσης να αποτρέψει την ενίσχυση της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ θέλει να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων και να βλάψει τις κυβερνητικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς. “Έτσι, η Αίγυπτος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να επιδείξει κάποια ευελιξία προς το Ισραήλ σε σχέση με τον διάδρομο και το Ισραήλ θα μπορούσε να επιδείξει κάποια ευελιξία όσον αφορά τη διαχείριση του περάσματος της Ράφα”, είπε.
Πηγή: Al Monitor
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας