Γεωπολιτικά

Τουρκία, Κίνα, Ρωσία, ΗΑΕ παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στο Σουδάν

Τουρκία, Κίνα, Ρωσία, ΗΑΕ παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στο Σουδάν

Πηγή Φωτογραφίας: U.S soldiers walk next to a Patriot missile defence battery during join exercises at the military grouds in Sochaczew, near Warsaw, March 21, 2015. The U.S. Army Europe has deployed a Patriot missile defence battery as part of joint exercises with Poland aimed at reassuring the NATO member in light of the conflict in neighbouring Ukraine. Picture taken March 21, 2015. REUTERS/Franciszek Mazur/Agencja Gazeta THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. POLAND OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN POLAND.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι ξένες χώρες στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, όπου ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μια συνεχής ροή όπλων προς τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RFS) τροφοδοτεί τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, αποκάλυψε μια ομάδα δικαιωμάτων, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εμπλοκή ξένων παραγόντων στη χώρα.

Στην έκθεση «New Weapons Fueling the Sudan Conflict», που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι βρήκε στοιχεία για όπλα και πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν ή μεταφέρθηκαν πρόσφατα σε «μεγάλες ποσότητες» στο Σουδάν από την Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και από τη Σερβία και την Υεμένη, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών που καλύπτει την περιοχή του δυτικού Νταρφούρ.

Η οργάνωση με έδρα το Λονδίνο εξέτασε 1.900 αρχεία αποστολών από δύο διαφορετικές πηγές εμπορικών δεδομένων και περίπου 2.000 φωτογραφίες και βίντεο που τεκμηριώνουν τις μεταφορές όπλων προς την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

«Τα εμπορικά δεδομένα σε επίπεδο αποστολής δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άσφαιρα όπλα έχουν εξαχθεί στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια, μαζί με εκατομμύρια άσφαιρα φυσίγγια», δήλωσε η Αμνηστία. «Αυτά μετατρέπονται μαζικά σε θανατηφόρα όπλα στο Σουδάν».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές όπλων, με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης να έχουν χρησιμοποιήσει τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) που κατασκευάζονται στο κράτος του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των Nimr Ajban, Terrier LT-79 και INKAS.

Η Αμνηστία δήλωσε ότι ήρθε σε επαφή με τον κατασκευαστή του Terrier LT-79, την Armored Group, η οποία αρνήθηκε ότι εξάγει Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) στο Σουδάν.

Τα ΗΑΕ έχουν επανειλημμένα κατηγορηθεί ότι παρέχουν όπλα και άλλες μορφές υποστήριξης στις RSF, κατηγορία που το Αμπού Ντάμπι αρνείται.

Τον Ιούνιο, ο πρεσβευτής του Σουδάν στα Ηνωμένα Έθνη, Αλ-Χαρίθ Ιντρίς Αλ-Χαρίθ Μοχάμεντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση που πρόσκειται στον στρατό έχει αποδείξεις ότι τα ΗΑΕ προμηθεύουν όπλα στις RSF και επιδεινώνουν τον εμφύλιο πόλεμο. Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ, απέρριψε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους «γελοίους» και με στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από «σοβαρές παραβιάσεις που συμβαίνουν επί τόπου».

Η σύγκρουσή τους συνέπεσε με μια επιστολή που υπέβαλε ο Μοχάμεντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά των ΗΑΕ για παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο όπλων.

Η 41σέλιδη επιστολή, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν, περιλάμβανε φωτογραφίες όπλων με σειριακούς αριθμούς μαζί με φωτοτυπίες έξι διαβατηρίων των Εμιράτων που λέγεται ότι βρέθηκαν μεταξύ των RSF στο Σουδάν.

Τον Ιανουάριο, μια έκθεση πενταμελούς ομάδας ερευνητών που διορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τεκμηρίωσε εμπορευματικές πτήσεις που φέρονται να μετέφεραν όπλα από τα ΗΑΕ στις RSF μέσω της πόλης Amdjarass του Τσαντ, κοντά στα δυτικά σύνορα του Σουδάν.

Η εν λόγω έκθεση επικαλέστηκε τοπικές πηγές που ανέφεραν ότι όπλα εκφορτώνονταν σε οχήματα από αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Amdjarass αρκετές φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια κατευθύνονταν προς το Νταρφούρ και άλλα μέρη του Σουδάν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αμνηστίας, η Ρωσία είναι ένας «σημαντικός προμηθευτής» των όπλων που εισέρχονται στο Σουδάν. Οι ρωσικές κατασκευάστριες εταιρείες Kalashnikov Concern και Molot έχουν εξάγει τυφέκια τύπου AK και SVD, με τα δύο εμπόλεμα σουδανικά μέρη να τα χρησιμοποιούν σε ολόκληρη τη χώρα.

Τουλάχιστον 1.500 τυφέκια Tigr DMR, που χαρακτηρίζονται τυφέκια σκοπευτών και παράγονται από την Kalashnikov Concern, έχουν αποσταλεί στο Σουδάν, κυρίως μετά το 2019, σύμφωνα με τα εμπορικά στοιχεία σε επίπεδο αποστολών που επικαλείται η Αμνηστία.

Η έκθεση προσδιορίζει την Τουρκία ως έναν άλλο κύριο προμηθευτή όπλων. Τα τυφέκιο εφόδου BRG 55 και διάφοροι τύποι κυνηγετικών όπλων που κατασκευάζονται από τουρκικές εταιρείες όπλων «έχουν εξαχθεί μαζικά στο Σουδάν τα τελευταία χρόνια».

Η έκθεση υποστηρίζει ότι η Sarsilmaz, μια τουρκική εταιρεία, έχει παράσχει διάφορους τύπους όπλων, συμπεριλαμβανομένων τυφεκίων τύπου AK, στη SAF, μεταξύ άλλων στον ηγέτη της, τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, και στους κορυφαίους συνεργάτες του.

Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε επίσης ότι τόσο η SAF όσο και οι RSF έχουν χρησιμοποιήσει φορητά συστήματα παρεμβολής drone, όλμους και τουφέκια κατά του οπλισμού που παράγονται στην Κίνα.

«Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι πρόσφατα κατασκευασμένοι κινεζικοί όλμοι έχουν χρησιμοποιηθεί στο Ελ Νταΐν, στο Ανατολικό Νταρφούρ, και ότι τα πρόσφατα κινεζικά φορητά όπλα είναι ευρέως παρόντα σε άλλα μέρη του Νταρφούρ και του ευρύτερου Σουδάν», αναφέρει η έκθεση.

Η Αμνηστία εντόπισε επίσης σερβικά τυφέκια εφόδου που χρησιμοποιούνται από μαχητές των RSF και ανέφερε ότι πρόσφατα μεταφέρθηκαν φορητά όπλα από την Υεμένη.

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε στις 15 Απριλίου 2023, καθώς οι SAF και οι RSF διεκδικούσαν την εξουσία μετά από χρόνια αστάθειας μετά την πτώση του μακροχρόνιου δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Ένωση Γιατρών του Σουδάν, αλλά ο αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. Πολλοί θάνατοι δεν έχουν αναφερθεί.

«Όλα τα μέρη της σύγκρουσης χρησιμοποιούν μια ευρεία ποικιλία όπλων για να διαπράξουν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, σε ορισμένες περιπτώσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», προειδοποίησε η Αμνηστία στην έκθεσή της.

«Το τρέχον εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι τόσο πολύ στενά εστιασμένο -καλύπτοντας μόνο την περιοχή του Νταρφούρ- όσο και πολύ ανεπαρκώς εφαρμοσμένο για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον περιορισμό αυτών των ροών όπλων», σημείωσε ακόμη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε ένα εμπάργκο όπλων αορίστου χρόνου στο σουδανικό Νταρφούρ ως απάντηση σε αναφορές για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου μεταξύ μη αραβικών ανταρτών και της κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η Αμνηστία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει «επείγοντα μέτρα» για τον περιορισμό της ροής των όπλων και την προστασία των αμάχων, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη έκκλησή της να επεκταθεί το εμπάργκο όπλων και στο υπόλοιπο Σουδάν.

«Είναι σαφές ότι το υφιστάμενο εμπάργκο όπλων που ισχύει επί του παρόντος μόνο για το Νταρφούρ είναι εντελώς ανεπαρκές και πρέπει να επικαιροποιηθεί και να επεκταθεί για να καλύψει ολόκληρο το Σουδάν», ανέφερε σε δελτίο Τύπου η Ντεπρέζε Μουτσένα, ανώτερη διευθύντρια της Αμνηστίας για τις περιφερειακές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Πρόκειται για μια ανθρωπιστική κρίση που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Καθώς η απειλή του λιμού είναι μεγάλη, ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να απογοητεύει τους αμάχους στο Σουδάν», προειδοποίησε ακόμη.

Η σύγκρουση στο Σουδάν έχει δημιουργήσει αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη και οι ομάδες δικαιωμάτων περιγράφουν ως μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ, ενώ περίπου 24,8 εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν ο μισός πληθυσμός του Σουδάν- χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, εκτιμά το OCHA, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments