Διεθνή

Εντείνονται οι φόβοι για πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Εντείνονται οι φόβοι για πολεμική σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι από την επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

Το Ισραήλ ανέλαβε την ευθύνη για τη νυχτερινή αεροπορική επιδρομή σε διάφορους στόχους στον νότιο Λίβανο μετά την πυραυλική επίθεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζντάλ Σαμς στην περιοχή των Δρούζων στα προσαρτημένα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν που στοίχησε τη ζωή σε 12 ανθρώπους κυρίως εφήβους και παιδιά και για την οποία το Τελ Αβίβ κατηγορεί τη Χεζμπολάχ.

Η Χεμπολάχ διέψευσε πως η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από μαχητές της, κάτι που απέρριψαν οι ισραηλινές αρχές προσάπτοντάς της την ευθύνη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «έπληξαν σειρά τρομοκρατικών στόχων» -θέσεων της Χεζμπολά- τόσο «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου», όσο και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μετά το χθεσινό πλήγμα, η Χεζμπολάχ ετοιμαζόταν για την αντεπίθεση του Ισραήλ και, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, απομάκρυνε μαχητές της από περίπου 100 θέσεις τους στο νότιο τμήμα της χώρας, οχυρό του κινήματος.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι η ρουκέτα που έπεσε στο γήπεδο ήταν «ιρανική Falaq 1 με κεφαλή βάρους 50 κιλών, ένα μοντέλο αποκλειστικής ιδιοκτησίας της Χεζμπολάχ».

Ο Νετανιάχου επιστρέφει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ, ώστε να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί σιωπηλά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του [ηγέτη της Χεζμπολάχ] Νασράλα, που γίνονται κατ’ εντολή της ιρανικής αυτοκρατορίας του κακού», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας

Η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο και ο διοικητής των κυανόκρανων στη χώρα απηύθυναν τις πρώτες πρωινές ώρες έκκληση προς τα μέρη να ασκήσουν τη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους μέσω X, η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ και ο Αρόλδο Λάθαρο, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο, προειδοποιούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ απειλεί να προκαλέσει «απίστευτη καταστροφή σε όλη την περιοχή».

Σε επίπεδο ΕΕ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για την επίθεση.

«Σοκαριστικές εικόνες από το γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων, την Ματζάλ Σαμς. Καταδικάζω απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος. Χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τούτο το απαράδεκτο συμβάν. Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση», υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ μέσω X.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις» στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «απόλυτη προτεραιότητα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments