Διεθνή

Μπορεί την ανατροπή η Χάρις; Τι προβλέπουν Economist και FT

Μπορεί την ανατροπή η Χάρις; Τι προβλέπουν Economist και FT

Πηγή Φωτογραφίας: Deadline.com

Οι Δημοκρατικοί αναθάρρησαν με την αποχώρηση Μπάιντεν, όπως και όλοι όσοι απεύχονται την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Μπορεί όμως η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ να επικρατήσει; Δύο έγκριτα δυτικά ΜΜΕ καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η Χάρις τα πηγαίνει καλύτερα από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχει ακόμα ένα βουνό να ανεβεί.

«Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να κερδίσει τις εκλογές;», διερωτάται όλος ο κόσμος μετά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο και την ανάδειξη της αντιπροέδρου των ΗΠΑ ως επικρατέστερης να λάβει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το ερώτημα γίνεται σχεδόν αναπόφευκτο, καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων δύο εβδομάδων είχαν ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν ξανά εξαιρετικό ενδιαφέρον οι αμερικανικές εκλογές. Μετά από τη μοιραία, όπως αποδείχθηκε, για τον Τζο Μπάιντεν τηλεμαχία, και ειδικά ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, η επανεκλογή του δεύτερου στον Λευκό Οίκο θεωρούταν σχεδόν βέβαιη.

Ωστόσο ο γηραιός και καταρρακωμένος Τζο –είτε ενδίδοντας στις σχεδόν ασφυκτικές πιέσεις που του ασκούνταν είτε αντιλαμβανόμενος και αποδεχόμενος την πραγματικότητα ή και τα δύο– κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα, εγκαταλείποντας τη μάχη και προσφέροντας τη στήριξή του στην Κάμαλα Χάρις. Οι Δημοκρατικοί αναθάρρησαν, φυσικά, όπως και όλοι όσοι δεν θα ήθελαν να δουν τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ να επιστρέφει για μια δεύτερη τετραετία στον Λευκό Οίκο.

Ποια, όμως, είναι η απάντηση; Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να νικήσει; Θέτοντας το ερώτημα σχεδόν ταυτόχρονα, δύο από τα πιο έγκριτα δυτικά ΜΜΕ καταλήγουν σε γενικές γραμμές στο ίδιο συμπέρασμα: «Η αντιπρόεδρος τα πηγαίνει καλύτερα από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν βρίσκεται ακόμη στην επικράτεια της νίκης» γράφουν οι Financial Times, ενώ σύμφωνα με τον Economist «η αντιπρόεδρος του Τζο Μπάιντεν έχει μια εξαιρετική ευκαιρία. Εχει όμως και βουνό να ανέβει».

Τα δυο βρετανικά έντυπα εξετάζουν το θέμα από διαφορετική σκοπιά, με την εφημερίδα του City να εστιάζει στις δημοσκοπήσεις, την ώρα που το λονδρέζικο περιοδικό επικεντρώνεται κυρίως στην πολιτική διάσταση της αναμέτρησης. «Μια εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική, και η τρέχουσα εβδομάδα ήταν μια καλή εβδομάδα για την Κάμαλα Χάρις και τους Δημοκρατικούς. Η αίσθηση της επικείμενης καταστροφής που περιέβαλλε επί μήνες το κόμμα έχει εξαφανιστεί, υπάρχει νέα δυναμική στη βάση και ο Ντόναλντ Τραμπ και οι οπαδοί τους έχουν αναστατωθεί. Και δεν πρόκειται μόνο για θετικό κλίμα: η ανάκαμψη επιβεβαιώνεται από τα σκληρά δεδομένα. Σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη η αντιπρόεδρος συγκεντρώνει υψηλότερο ποσοστό αποδοχής από τον Τραμπ, κάτι που είχε να συμβεί μήνες με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν» γράφει ο Τζον Μπερν-Μέρντοκ, επικεφαλής data reporter των Financial Times.

Ενθαρρυντικό για την Κάμαλα Χάρις είναι το γεγονός πως αυτή η ενίσχυσή της δεν οφείλεται σε ψηφοφόρους που άλλαξαν γνώμη μετά από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, αλλά σε αναποφάσιστους και υποστηρικτές τρίτων κομμάτων – νεαρής ηλικίας μαύρους και λατίνους ψηφοφόρους τους οποίους ο Τζο Μπάιντεν δυσκολευόταν να κερδίσει.

Ωστόσο, όπως δεν παραλείπει να επισημάνει ο δημοσιογράφος των Financial Times, ότι παρά τα εν λόγω θετικά για τη Χάρις στοιχεία, στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη. Οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων μηνών ήταν όντως καταστροφικές για τον Μπάιντεν. Ωστόσο «εάν το ερώτημα είναι αν η Χάρις μπορεί να κερδίσει στις 5 Νοεμβρίου, θα πρέπει να τη συγκρίνουμε, όχι με τον Μπάιντεν του Ιουλίου 2024, αλλά με τον Μπάιντεν των πρώτων ημερών του Νοεμβρίου 2020. Τότε η Χάρις θα υπολείπεται σημαντικά» σημειώνει ο Τζον Μπερν-Μέρντοκ, εξηγώντας πως, ενώ το προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις έναντι του Τραμπ, από άποψη ποσοστού αποδοχής, κυμαίνεται γύρω στις τέσσερις μονάδες, τις παραμονές των εκλογών του 2020 το προβάδισμα του Μπάιντεν ξεπερνούσε τις 15 μονάδες.

Οσον αφορά την πρόθεση ψήφου, Χάρις και Τραμπ είναι σχεδόν ισόπαλοι, ενώ ο γηραιός Τζο την ίδια περίοδο πριν από τέσσερα χρόνια προηγούνταν επίσης σημαντικά του αντιπάλου του. «Μια πρώιμη ώθηση είναι καλή, αλλά για να κερδίσει η Κάμαλα Χάρις θα πρέπει να σημειώσει σημαντικά περαιτέρω κέρδη» σχολιάζει ο chief data reporter της λονδρέζικης εφημερίδας.

Πώς, όμως, θα μπορούσε να συμβεί αυτό, περίπου 100 μόλις ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου; Σύμφωνα με τον Economist, αυτό που καλείται να κάνει η Κάμαλα Χάρις στην παρούσα φάση, και δεδομένων των εξαιρετικών συνθηκών, «είναι να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ, ο οποίος δεν είναι δημοφιλής εκτός της βάσης των πιστών οπαδών του (MAGA). Αλλά για να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στον Τραμπ, πρέπει επίσης να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι εξίσου ικανή για τη δουλειά του προέδρου». Οι δημοσιογράφοι του Economist κρίνουν επίσης πως αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο και η προεκλογική εκστρατεία περιστραφεί γύρω από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μπάιντεν και τη συμμετοχή της Κάμαλα Χάρις, «πιθανότατα θα χάσει».

Από την άλλη, δημοσκόπηση της εταιρείας Blueprint την οποία επικαλείται στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος των Financial Times δείχνει πως οι ψηφοφόροι δεν κατηγορούν τη Χάρις για τον πληθωρισμό και την πορεία της οικονομίας, όπως κατηγορούσαν τον Μπάιντεν. Η ίδια δημοσκόπηση κατέδειξε ένα σαφές προβάδισμα της Χάρις και σε σχέση με το φλέγον ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση ενώ σύμφωνα με στοιχεία του YouGov η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα κερδίσει πολλές ψήφους και από τη δεξαμενή των αποκαλούμενων «double-haters», ψηφοφόρων που αντιπαθούν τόσο τον Τραμπ όσο και τον Μπάιντεν, ενώ τώρα οι περισσότεροι δηλώνουν πως στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς.

Υπέρ της λειτουργεί και το γεγονός ότι ο Τζέι Ντι Βανς, τον οποίο επέλεξε ο Τραμπ ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του, θεωρείται από πολλούς ακόμη πιο συντηρητικός από το αφεντικό του.

Όμως αυτές οι θετικές πρώτες ενδείξεις δεν αναιρούν το γεγονός ότι έχει μπροστά της τρεις απίστευτα δύσκολους μήνες, κατά τους οποίους τόσο ο Τραμπ όσο και σύσσωμο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν την υποψηφιότητά της. «Ως πρώην Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, συνδέεται με την αστεγία, τη μάστιγα των ναρκωτικών και την εγκληματικότητα σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο. Ενας κεντρώος της Δυτικής Ακτής δεν είναι κεντρώος στις κρίσιμες Πολιτείες που πρέπει να κερδίσει. Είχε μια καταστροφική πορεία στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, εγκατέλειψε νωρίς την κούρσα έχοντας ασπαστεί αριστερές θέσεις (σχετικά με την επιδότηση ενοικίου και άλλα ζητήματα, ΣτΜ)» υπενθυμίζει ο Economist.

Ωστόσο η αχίλλειος πτέρνα της Κάμαλα Χάρις είναι κατά πάσα πιθανότητα το Μεταναστευτικό, καθώς την ώρα που μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματός της τής ζητούν να δεσμευθεί για πιο χαλαρές πολιτικές στα σύνορα σε σχέση με εκείνες του Τζο Μπάιντεν, οι πιο κεντρώοι από τους Δημοκρατικούς την προτρέπουν να φανεί πιο αποφασιστική και να σκληρύνει τη στάση της, δεδομένου ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας και ο Τραμπ προηγείται ξεκάθαρα ως καταλληλότερος για τη διαχείρισή του. Ζήτημα για την «παράφρονα αριστερή», όπως αποκάλεσε ο Τραμπ την Κάμαλα Χάρις, αποτελεί, φυσικά, και ο πόλεμος στη Γάζα.

Σύμφωνα, όμως, με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ένας Δημοκρατικός πρόεδρος που χαρακτηρίζεται επιεικής απέναντι στο Ισραήλ, όπως ο Μπάιντεν, αποξενώνει αριστερούς ψηφοφόρους, ενώ ένας περισσότερο αποστασιοποιημένος υποψήφιος, όπως η Χάρις, μπορεί να τους κερδίσει πίσω δίχως να χάσει ψήφους μεταξύ των μετριοπαθών.

Πηγή:protagon.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments