Nέα της αγοράς

Η ξαφνική αλλαγή του Τραμπ απέναντι στο Bitcoin

Η ξαφνική αλλαγή του Τραμπ απέναντι στο Bitcoin

Πηγή Φωτογραφίας: nytimes.com//Η ξαφνική αλλαγή του Τραμπ απέναντι στο Bitcoin

Η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς ως υποψηφίου αντιπροέδρου από τον Τραμπ συνδέεται επίσης και με τα κρυπτονομίσματα

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία δήλωσε μάλιστα πρόσφατα πως θέλει να γίνει «πρόεδρος των κρυπτονομισμάτων», εξυπηρετώντας τα 50 εκατομμύρια Αμερικανούς που τα κατέχουν. Ο Τραμπ έχει προγραμματίσει άλλωστε να μιλήσει σήμερα στην εκδήλωση «Bitcoin 2024» στο Νάσβιλ, ένα συνέδριο που συγκεντρώνει τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων.

Η επιλογή του Τζέι Ντι Βανς ως υποψηφίου αντιπροέδρου από τον Τραμπ συνδέεται επίσης και με τα κρυπτονομίσματα. Ο 39χρονος Βανς, ο οποίος έγινε διάσημος για την αυτοβιογραφία του Hillbilly Elegy, ισχυρίστηκε ότι είχε το ισοδύναμο των 100.000 δολαρίων σε bitcoin κατά την εκστρατεία του για να εκλεγεί γερουσιαστής του Οχάιο το 2021.

«Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συμπεριέλαβε ακόμη και κρυπτονομίσματα στην πλατφόρμα του -ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο μας- με μια απλή ιδέα: να επιτρέψει σε αυτή τη μετασχηματιστική τεχνολογία να ευδοκιμήσει στην Αμερική», λέει η Κρίστιν Σμιθ, διευθύνουσα σύμβουλος του Blockchain Association.

Ο Γκάρι Γκένσλερ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) που διορίστηκε από τον Τζο Μπάιντεν, έχει άλλωστε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να ρυθμίσει τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, που -σύμφωνα με τον ίδιο- μοιάζει με την «Άγρια Δύση». Υπό την προεδρία του Γκένσλερ, η SEC διπλασίασε το μέγεθος της ομάδας της που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των κρυπτονομισμάτων, η οποία αποτελείται πλέον από 50 άτομα.

Αύξησε επίσης τις έρευνες σε αρκετές εξειδικευμένες εταιρείες από τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων και επέβαλε πρόστιμα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ζήτησε επίσης τα κρυπτονομίσματα να υπόκεινται σε αυστηρότερο καθεστώς, σε σχέση με πριν.

Αλλά και ο Τραμπ, μέχρι πρόσφατα ήταν κατά των κρυπτονομισμάτων. Σε ένα tweet που δημοσίευσε το 2019, ο Τραμπ, πρόεδρος τότε, είπε ότι «δεν είναι λάτρης του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων», επισημαίνοντας την υψηλή μεταβλητότητά τους, το γεγονός ότι δεν βασίζονται σε πραγματικές αξίες και ότι διευκολύνουν παράνομες δραστηριότητες, όπως η διακίνηση ναρκωτικών.

Σε μια συνέντευξή του στο Fox Business το 2021, ο Τραμπ δεν δίστασε μάλιστα να αποκαλέσει το bitcoin «απάτη» και «απειλή για την υπεροχή του δολαρίου».

Άλλαξε η «μελωδία»

Τώρα όμως, καθώς επιδιώκει να κερδίσει υποστήριξη για την εκστρατεία επανεκλογής του, ο Τραμπ έχει αρχίσει να αλλάζει τη μελωδία του. Τον Ιούνιο, συναντήθηκε στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα με επαγγελματίες που ειδικεύονται στην εξόρυξη bitcoin. Τους υποσχέθηκε ότι, αν κερδίσει τις εκλογές, θα εφαρμόσει πολιτικές ευνοϊκές για τη βιομηχανία εξόρυξης σε αμερικανικό έδαφος. «Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει μια στροφή 180 μοιρών προς τα κρυπτονομίσματα και η τρέχουσα θέση του στερείται αποχρώσεων: μιλάει μόνο για τα οφέλη χωρίς να μιλάει ποτέ για τους πιθανούς κινδύνους», σημειώνει ο Χέρμινγκ Γουόνγκ, πρώην στέλεχος της SEC και τώρα νομικός σύμβουλος για το web3 και cryptoassets startups.

«Ωστόσο, είναι αντίθετος με τους Δημοκρατικούς που βλέπουν μόνο τις αρνητικές πλευρές των κρυπτονομισμάτων. Η στρατηγική του Τραμπ είναι λογική από αυτή την άποψη και του επιτρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια από την κοινότητα κρυπτογράφησης για την εκστρατεία του», εξηγεί ο Γουόνγκ. Η προεκλογική πλατφόρμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προτείνει επίσης τώρα, για πρώτη φορά, την υιοθέτηση πολιτικών υπέρ της κρυπτογράφησης.

«Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα εξόρυξης bitcoin και θα διασφαλίσουμε ότι κάθε Αμερικανός έχει το δικαίωμα να έχει τα δικά του ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και να συναλλάσσεται χωρίς κρατική επιτήρηση και έλεγχο», αναφέρει το πρόγραμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Οι προσπάθειες αποπλάνησης από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν περνούν απαρατήρητες στον κλάδο. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, έρευνα που διεξήγαγε το «Crypto Council for Innovation» έδειξε (πριν από την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις) ότι το 51% των κατόχων κρυπτονομισμάτων ήταν έτοιμοι να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, επίσης, η εκστρατεία του Τραμπ συγκέντρωσε το ισοδύναμο των τριών εκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, κυρίως bitcoin και ether. Αρκετές προσωπικότητες που δραστηριοποιούνται στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όπως ο Έλον Μασκ, έχουν ταχθεί επίσης υπέρ του Τραμπ. «Φαίνεται ότι μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ θα ήταν πολύ πιο ανοιχτή στα κρυπτονομίσματα από τον Μπάιντεν, που έχει επιδιώξει επιθετικές ρυθμιστικές ενέργειες σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της Blockchain Association, Κριστίν Σμιθ.

Πηγή: naftemporiki.gr–Μιχάλης Ψύλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments