Πολιτική

Γιατί αναμένεται “θερμό” το καλοκαίρι για την κυβέρνηση

Γιατί αναμένεται “θερμό” το καλοκαίρι για την κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [367631] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην κυβέρνηση ξορκίζουν τον κίνδυνο της θερινής ραστώνης.

Να μην υποκύψουν στη θερινή ραστώνη θέλουν στην κυβέρνηση, καθώς μια σειρά ανοιχτών θεμάτων ζητούν λύση. Και μπορεί παραδοσιακά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου να πέφτουν οι ρυθμοί αλλά μέχρι τότε στόχος είναι να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα.

Το καλοκαίρι δεν άρχισε εύκολα για το κυβερνών κόμμα, καθώς στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να φτάσει τον στόχο που είχε θέσει. Ως απάντηση, ακολούθησε ανασχηματισμός και μια έντονη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. όπου εκφράστηκαν παράπονα από βουλευτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επεξεργασία των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, καθώς εξετάζονται τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.

Από το κυβερνών κόμμα δηλώνουν ότι το πακέτο μέτρων πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, έχουν ήδη εγκριθεί μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ το 2025, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η αύξηση των συντάξεων. Επιπλέον, οι συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με ποσό που ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο στεγαστικό πακέτο μέτρων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα εστιάζει κυρίως στις νεότερες ηλικίες λόγω της ανηφορικής πορείας των τιμών των κατοικιών. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για μια πιθανή έκπληξη σχετικά με τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς ωστόσο να ανατρέπεται η ισχύουσα ρύθμιση.

Οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς είναι θέμα χρόνου, καθώς έχουν ήδη οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις στο Μαξίμου. Η λίστα με τις αλλαγές είναι έτοιμη και αναμένεται να ανακοινωθεί με την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Παρίσι, όπου βρίσκεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το μήνυμα που μεταδίδει το κυβερνών κόμμα είναι ότι όλοι αξιολογούνται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Αναφερόμενος στα κριτήρια επιλογής για τους γενικούς γραμματείς, τόνισε ότι λαμβάνονται υπόψη το βιογραφικό, οι ικανότητες και η πορεία της ζωής τους. Επισήμανε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον κορμό της σύνθεσης των Γενικών Γραμματέων και της Κυβέρνησης, αλλά δεν είναι αποκλειστικό κριτήριο η συγγένεια με το κόμμα.

Τέλος, αντίστροφα μετρά ο χρόνος και για τα αποκαλυπτήρια του νέου Επιτρόπου, ενώ μένει να κλειδώσει το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα. «Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ» σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments