Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

Ηχηρό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΤΑΠΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΥΔΡΑ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝ / EUROKINISSI)

Απορρίπτεται ο ισχυρισμός ότι ζητήθηκε άδεια για τις έρευνες στην Κάσο.

Αυστηρό μήνυμα ότι η Αθήνα δεν δέχεται να αμφισβητηθούν από την Τουρκία όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου του 2020 εστάλη χθες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί υποτιθέμενης αναγνώρισης των δικαιωμάτων της Τουρκίας στα νότια της Κάσου, έπειτα από την ολοκλήρωση των ερευνών του «Ievoli Relume».

Η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτό, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αντιδρά με έντονο τρόπο στις τουρκικές διαρροές. Υπογραμμίζεται ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει κανένας “σεβασμός” από τις ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη ζώνη Ελλάδας – Αιγύπτου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές είχαν ευχαριστήσει τις ελληνικές αρχές για τον σεβασμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους και τη συνεργασία.

Χθες, στον τουρκικό Τύπο, δημοσιεύτηκαν ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν από την Ελλάδα, με σκοπό να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Η εφημερίδα «Türkiye Gazetesi» έγραφε ότι η Ελλάδα «αναγνώρισε την υφαλοκρηπίδα μας», ενώ η «Χουριγιέτ» ανέφερε ότι η Αθήνα έκανε ένα βήμα προς την Τουρκία. Επιπλέον, τουρκικές διπλωματικές πηγές κατηγόρησαν την Ελλάδα για παρενοχλήσεις Τούρκων ψαράδων και επαναπροωθήσεις μεταναστών γύρω από τα Ίμια, μιλώντας για μια «ανησυχητική εικόνα».

Χθες, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sabah», ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, επισήμανε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν προτεραιότητα για την Άγκυρα. Ο κ. Μπαϊρακτάρ εξέφρασε την πρόθεση της Τουρκίας να εντοπίσει νέες θέσεις εξερεύνησης στη Μεσόγειο και να προχωρήσει σε δραστηριότητες στο μέλλον. Επιπλέον, επισήμανε την επιθυμία της Άγκυρας να συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για έρευνες σε πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν την ειρωνεία τους έναντι του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και των δηλώσεών του σχετικά με τα F-35. Μετά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, χθες παρενέβη και ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Κεμάλ Μεμίσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Έλληνα ομόλογό του σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να του παρουσιάσει τα επιτεύγματα της Τουρκίας στον τομέα της υγείας και να του παρέχει υπηρεσίες για την προσωπική του υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments