Πολιτική

Το Μαξίμου λύνει τον γρίφο του Επιτρόπου στην Κομισιόν

Το Μαξίμου λύνει τον γρίφο του Επιτρόπου στην Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τα τρία επικρατέστερα πρόσωπα.

Σπριντ για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα κάνει η κυβέρνηση και θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση των προσώπων που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά. Στόχος είναι οι όποιες εκκρεμότητες να κλείσουν άμεσα, καθώς εκκρεμεί και η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις ανακοινώσεις των νέων γενικών γραμματέων, που μπορεί να γίνουν ακόμα και αύριο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κριτήριο επιλογής είναι το βιογραφικό, οι ικανότητες και η πορεία της ζωής του κάθε υποψηφίου, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον κορμό της σύνθεσης των Γενικών Γραμματέων και της Κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να είναι αποκλειστικό κριτήριο η συγγένεια με το κόμμα. Ακόμη, επεσήμανε ότι όλοι αξιολογούνται στην πράξη και υπόκεινται σε συνεχή αξιολόγηση.

Ο στόχος είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν άμεσα, έτσι ώστε οι νέοι γενικοί γραμματείς να προσαρμοστούν στα νέα τους καθήκοντα εντός του Αυγούστου, που είναι περίοδος με πιο χαλαρούς ρυθμούς. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη αρμονίας μεταξύ υπουργών και γενικών γραμματέων, και ο στόχος είναι να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές εκεί που απαιτείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πιθανότητα να δοθούν θέσεις στον πρώην εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Τάσο Γαϊτάνη, στο υπουργείο Ανάπτυξης, στον πρώην δήμαρχο Καλλιθέας, Δημήτρη Κάρναβο, στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και στον Γιώργο Παπαδημητρίου, στο υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, εξετάζονται τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις πρώην βουλευτών για πιθανή αξιοποίηση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα προτείνει ένα πρόσωπο για τη θέση του Επιτρόπου, όπως αποκάλυψε σε συνομιλία με δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ζητήσει από τα κράτη να υποβάλουν δύο ονόματα, έναν άντρα και μία γυναίκα, αλλά η Ελλάδα και άλλες χώρες σκοπεύουν να υποβάλουν μόνο έναν υποψήφιο. Αναμένονται επίσης οι ευρωπαϊκές ανακοινώσεις για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβει η κάθε χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θα ήθελε ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναδεικνύει την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τη στρατηγική θέση της στη νοτιοανατολική Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Όσον αφορά τη θέση του Επιτρόπου για τη Μεσόγειο, δεν δήλωσε συγκεκριμένα εάν η Ελλάδα την επιδιώκει, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα. Τόνισε ότι είναι καλή ιδέα να υπάρχει ένας Επίτροπος για τη Μεσόγειο, αλλά η επιλογή τελικά ανήκει στην πρόεδρο.

Στο ενδιάμεσο τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά για το πρόσωπο που θα προτείνει η Ελλάδα, καθώς φτάνει η ώρα των ανακοινώσεων. Ένα πρόσωπο που παίζει δυνατά είναι αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα. Παράλληλα βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ανανέωσης της θητείας του Μαργαρίτη Σχοινά, που διατεθεί την σχετική εμπειρία. Τέλος άλλα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι της Νίκης Κεραμέως και του Θόδωρου Σκυλακάκη. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα κλειδώσουν σε συνάρτηση και με το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments