SPOTLIGHTS

Ποιος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τις κεντρικές τράπεζες -Και όμως δεν είναι ο πληθωρισμός

Ποιος είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τις κεντρικές τράπεζες -Και όμως δεν είναι ο πληθωρισμός

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: American gold bars stand on display during a preview of "Gold", a new exhibition dedicated to the highly prized mineral at the American Museum of Natural History in New York, November 15, 2006. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Η όξυνση των συγκρούσεων - από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τους εμπορικούς περιορισμούς - δημιουργεί προβληματισμούς στους επενδυτές εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά με την άμπωτη του πληθωρισμού να υποχωρεί, και καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου ψηφίζει για νέους ηγέτες, οι εντάσεις βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο, σύμφωνα με το Reuters.

Η γεωπολιτική ξεπερνά τον πληθωρισμό στην κορυφή της λίστας ανησυχίας των κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων και των κεντρικών τραπεζών.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών μαχών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, ξεπερνούν πλέον τον πληθωρισμό ως τη μεγαλύτερη ανησυχία για τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και τις κεντρικές τράπεζες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έρευνα της Invesco.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις Η όξυνση των συγκρούσεων – από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τους εμπορικούς περιορισμούς – δημιουργεί προβληματισμούς στους επενδυτές εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά με την άμπωτη του πληθωρισμού να υποχωρεί, και καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός του κόσμου ψηφίζει για νέους ηγέτες, οι εντάσεις βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο, σύμφωνα με το Reuters.

Φυσικά, αυτή είναι η χρονιά των εκλογών», δήλωσε ο Rod Ringrow της Invesco, προσθέτοντας: «Η γεωπολιτική έχει υπερισχύσει (του πληθωρισμού) τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές».

Περίπου το 83% των ερωτηθέντων στην έρευνα ανέφερε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως την κορυφαία βραχυπρόθεσμη ανησυχία τους, ξεπερνώντας το 73% που ανέφερε τον πληθωρισμό, σημειώνει το Reuters. Ο γεωπολιτικός κατακερματισμός και ο προστατευτισμός βρέθηκαν επίσης στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών για την επόμενη δεκαετία για το 86% των ερωτηθέντων.

Μακροπρόθεσμα, οι ερωτηθέντες ανέφεραν την κλιματική αλλαγή ως τον δεύτερο μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Το κλίμα είναι πλέον mainstream και τα κρατικά ταμεία και οι κεντρικές τράπεζες… αρχίζουν να διαθέτουν κεφάλαια για να το εξετάσουν και να δουν πώς αυτό επηρεάζει», δήλωσε ο Ringrow.

Η μελέτη της Invesco Global Sovereign Asset Management Study, η οποία διανύει το 12ο έτος της, πραγματοποίησε δημοσκόπηση σε 83 κρατικά επενδυτικά ταμεία και 53 κεντρικές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στροφή στον χρυσό Οι πιέσεις – συγκεκριμένα η κατάσχεση από τη Δύση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία – τρόμαξαν επίσης τις κεντρικές τράπεζες.

Συνολικά, το 56% από αυτές δήλωσε ότι η «πιθανή οπλοποίηση» των αποθεμάτων ενίσχυσε την ελκυστικότητα του χρυσού.

«Είδαμε περισσότερες κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν χρυσό, να αγοράζουν φυσικό χρυσό… και μια αυξανόμενη ζήτηση να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον χρυσό, ή μέρος αυτού, σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Ringrow.

Οι κεντρικές τράπεζες παραδοσιακά αποθήκευαν χρυσό σε κέντρα όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκης.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι πιθανό να επωφεληθούν, ενώ το 67% των κρατικών επενδυτικών ταμείων αναμένουν ότι οι αναδυόμενες αγορές θα συγκριθούν με τις ανεπτυγμένες αγορές ή θα υπεραποδώσουν.

Η Ινδία ήταν η πιο ελκυστική αγορά, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

Ωστόσο, ο Ringrow δήλωσε ότι ένας αστερισμός άλλων αναδυόμενων οικονομιών, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία, η Ινδονησία και η Νότια Κορέα, μπορούν «να επωφεληθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments