Γεωπολιτικά

Αυστηρό μήνυμα στο Ισραήλ, με ομόφωνο ψήφισμα από τη Ρωσία [vid]

Αυστηρό μήνυμα στο Ισραήλ, με ομόφωνο ψήφισμα από τη Ρωσία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: defencepoint.gr, Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αδιαφορούν – όμως οι χώρες της Ομάδας Brics αποκαλύπτονται όλο και πιο πρόθυμες να αποκτήσουν λόγο και ρόλο στο μεσανατολικό ζήτημα.

Η "Διακήρυξη του Πεκίνου” ήταν ήδη ένας σημαντικός δείκτης

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αδιαφορούν – όμως οι χώρες της Ομάδας Brics αποκαλύπτονται όλο και πιο πρόθυμες να αποκτήσουν λόγο και ρόλο στο μεσανατολικό ζήτημα.

Η “Διακήρυξη του Πεκίνου” ήταν ήδη ένας σημαντικός δείκτης. Με μεσολαβητή τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουανγκ Γι, 14 παλαιστινιακές οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένης της κοσμικής Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και της ισλαμιστικής Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας) κατέληξαν, μετά από 17 χρόνια εθνικού διχασμού, σε συμφωνία συμφιλίωσης η οποία επιβεβαιώνει την αντίσταση στην κατοχή ως δικαίωμα κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο (όπως σε προηγούμενη φάση έχει χωρίς αμφισημίες υπενθυμίσει η κινεζική διπλωματία), αναγνωρίζει την PLO ως μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των παλαιστινιακών δικαίων και θέτει τον στόχο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας για όλα τα κατεχόμενα εδάφη, μόλις τερματισθούν οι τρέχουσες εχθροπραξίες, ώστε να διεκδικηθεί αποτελεσματικότερα η αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους. Κρίσιμη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι (την ώρα που ΗΠΑ, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαβουλεύονται επί σεναρίων για την “επόμενη μέρα” Γάζας υπό πολυεθνική στρατιωτική παρουσία) η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζονται στην Διακήρυξη του Πεκίνου ως ενιαία οντότητα, το μέλλον της οποίας θα πρέπει να καθορισθεί από τους ίδιους τους Παλαιστίνιους, ενώ η Χαμάς, εγκαταλείποντας στην πράξη τους μαξιμαλισμούς του καταστατικού της δεσμεύεται σε μία “λύση δύο κρατών” για το Μεσανατολικό.

Και αυτό, ενώ το ισραηλινό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (αλλά με αποχή μεγάλου μέρους της κεντροδεξιάς) ψήφισμα, με το οποίο απορρίπτεται κάθε εκδοχή ανακήρυξης παλαιστινιακού κράτους (και όχι απλώς η μονομερής, ερήμην του Ισραήλ) ως “υπαρξιακή απειλή” για το εβραϊκό κράτος. Η σημαντική αυτή εξέλιξη δεν σχολιάσθηκε όσο της αντιστοιχεί.

Αλλά στο σημείο αυτό φαίνεται πως η Μόσχα αισθάνθηκε ότι δεν μπορεί να υπολείεπται των εταίρων της στο Πεκίνο. Εξ ού και έστειλε αυστηρό μήνυμα στο Ισραήλ, με ομόφωνο ψήφισμα της ρωσικής Κρατικής Δούμας.

Το ψήφισμα αναφέρει κατά λέξη τα εξής:

“Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταδικάζουν έντονα τη θέση της Κνεσέτ του Κράτους του Ισραήλ, που εκφράστηκε στη “Δήλωση της Κνεσέτ κατά της ίδρυσης του Κράτους της Παλαιστίνης” που εγκρίθηκε στις 18 Ιουλίου 2024. Με τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι η ίδια η ίδρυση του Κράτους της Παλαιστίνης θα αποτελούσε απειλή για το Ισραήλ και τους πολίτες του, θα καθιστούσε δυσεπίλυτη την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή, το ισραηλινό κοινοβούλιο παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. που αποτελούν τη βάση για μια διευθέτηση στη Μέση Ανατολή, καθώς και τα πολυάριθμα νομικά δεσμευτικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία διακήρυξαν κατηγορηματικά τη σύσταση του Κράτους της Παλαιστίνης ως λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο, Ισραηλινοί βουλευτές που εκπροσωπούν την ακραία αντιδραστική πτέρυγα του ισραηλινού κοινοβουλίου υπονομεύουν τις μακροχρόνιες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας στη Μέση Ανατολή, το κλειδί της οποίας είναι μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, μια τέτοια παράνομη θέση που υπερασπίζονται ριζοσπαστικοί κύκλοι των ισραηλινών αρχών έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με τις προσδοκίες σημαντικού μέρους της ισραηλινής κοινωνίας, αλλά και με το πνεύμα των Συμφωνιών του Όσλο που υπέγραψε νωρίτερα το Ισραήλ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο 68 από τα 120 μέλη της Κνεσέτ του Κράτους του Ισραήλ ψήφισαν υπέρ της παράνομης αντιπαλαιστινιακής δήλωσης της 18ης Ιουλίου 2024.

Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας πιστεύουν ότι με την υιοθέτηση τέτοιων δηλώσεων, οι υποστηρικτές του πολέμου και της οικοδόμησης σχέσεων από θέση ισχύος στο ισραηλινό κοινοβούλιο προσπαθούν να αναιρέσουν την αυξανόμενη υποστήριξη στον κόσμο για τα νόμιμα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, μειώνοντας την αποφασιστικότητα των υποστηρικτών μιας δίκαιης διευθέτησης στη Μέση Ανατολή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ισραηλινής επιθετικότητας, της ανθρωπιστικής καταστροφής και του αριθμού των αμάχων θυμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ (147 από τα 193) έχουν ήδη αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Μόνο εντός του 2024, εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δυτικών εταίρων της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ, αναγνώρισαν επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αριθμός τέτοιων χωρών θα αυξηθεί και η υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό θα ενισχυθεί. Οι βουλευτές της Κρατικής Δούμας καλούν τα κοινοβούλια των κρατών του κόσμου και τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς να καταδικάσουν τις παράνομες δηλώσεις της Κνεσέτ του Κράτους του Ισραήλ και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να τεθεί νωρίς τέλος στην αιματοχυσία στην Παλαιστίνη, να ενισχυθεί η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, για την επίλυση συγκρούσεων με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τις διακοινοβουλευτικές επαφές και τη συνεργασία”.

Με άλλα λόγια, η ρωσική πλευρά προειδοποιεί το Ισραήλ ότι, παραδιδόμενο στις απόψεις της ακροδεξιάς, έχει τεθεί εκτός διεθνούς νομιμότητας και ότι αναιρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ήδη από την δεκαετία του ’90. Παράλληλα, η Μόσχα εμφανίζεται κατ’ αυτό τον τρόπο ως συντονισμένη με το αίσθημα αυτού που αποκαλεί “παγκόσμια πλειοψηφία” και “καρφώνει” εμμέσως για την σιωπή τους τις ΗΠΑ, οι οποίες τις ημέρες αυτές ήταν απορροφημένες από το σόου της αποθέωσης του Μπίμπι Νετανιάχου.

Το ψήφισμα της Δούμας έσπευσε να χαιρετίσει με ανακοίνωσή της η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής.

Στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Δούμα εμφανίζεται συχνά ως ένα γραφικό θηριοτροφείο. Αποτελεί ωστόσο εκφραστή περισσότερο αυθεντικών (και περισσότερο “σκληρών”) διαθέσεων της ρωσικής κοινής γνώμης, απ’ ό,τι η κυβέρνηση Πούτιν. Με τη σειρά του το Κρεμλίνο έχει την ευχέρεια να περνά μέσω της Δούμας μηνύματα τα οποία δεν είναι αναγκαίο να χρεώνεται το ίδιο. Σε κάθε περίπτωση, η ομόφωνη υιοθέτηση του ψηφίσματος είναι χαρακτηριστική.

Πηγή: capital.gr–Κώστας Ράπτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments