Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να παρέχει αντικρουόμενες πληροφορίες για τα μέλη του ISIS στις φυλακές
Πηγή Φωτογραφίας: FILE - In this Nov. 29, 2016 file photo, Iraqi Army soldiers celebrate as they hold a flag of the Islamic State group they captured during a military operation to regain control of a village outside Mosul, Iraq. The Islamic State group erupted from the chaos of Syria and Iraq's conflicts and swiftly did what no Islamic militant group had done before, conquering a giant stretch of territory and declaring itself a "caliphate." U.S. officials said late Saturday that their shadowy leader Abu Bakr al-Baghdadi was the target of an American raid in Syria and may have died in an explosion. (AP Photo/Hadi Mizban, File)
Η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να παρέχει αντιφατικά στοιχεία σχετικά με τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γιερλικαγιά ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 24 Ιουλίου, αποκαλύπτοντας ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 3 Ιουνίου 2023, οι επιχειρήσεις οδήγησαν στη σύλληψη 945 μελών του ISIS.
Ωστόσο, σε δήλωσή του στις 24 Μαρτίου, ο Γιερλικαγιά ανέφερε ότι από την ορκωμοσία του στις 3 Ιουνίου 2023 μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί συνολικά 1.316 επιχειρήσεις με στόχο το ISIS, οι οποίες οδήγησαν στη σύλληψη 2.733 υπόπτων. Από τους συλληφθέντες, ο Γιερλικαγιά δήλωσε ότι 692 είχαν συλληφθεί, ενώ 529 είχαν αφεθεί ελεύθεροι υπό δικαστική εποπτεία.
Με βάση αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να υποτεθεί ότι 253 μέλη του ISIS θα έπρεπε να έχουν συλληφθεί εντός της τετράμηνης περιόδου από τον Μάρτιο έως σήμερα. Ωστόσο, οι επίσημες δηλώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις μετά την ημερομηνία αυτή υπολείπεται κατά πολύ αυτού του αριθμού. Επιπλέον, πολύ λίγοι από τους συλληφθέντες σε επιχειρήσεις του ISIS στην Τουρκία έχουν πράγματι συλληφθεί.
Οι αρχές, ανυπομονώντας να ανακοινώσουν πόσοι μαχητές του ISIS έχουν συλληφθεί, δεν είναι τόσο πρόθυμες να αποκαλύψουν πόσοι από αυτούς έχουν συλληφθεί. Δεν είναι γνωστό πόσοι τρομοκράτες του ISIS απελευθερώθηκαν στην πραγματικότητα από τα κέντρα κράτησης και τις φυλακές, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ποτέ τον αριθμό αυτό. Ωστόσο, εκτιμάται ότι χιλιάδες μαχητές του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την κράτησή τους με βάση τα στατιστικά στοιχεία που παρείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά καιρούς.
Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στην Τουρκία, υπό τον αυστηρό έλεγχο της ισλαμιστικής κυβέρνησης, απέτυχε συστηματικά να φυλακίσει μαχητές του ISIS. Το Nordic Monitor έχει δημοσιεύσει πολλαπλές εκθέσεις που βασίζονται σε εμπιστευτικά έγγραφα και μαρτυρίες πληροφοριοδοτών που δείχνουν πώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν στενά με μαχητές του ISIS και της Αλ Κάιντα για να προωθήσουν την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και ένα απόρρητο έγγραφοτων μυστικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της Τουρκίας που επιβεβαιώνει ότι μαχητές του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι από τις τουρκικές φυλακές μετά από σύντομες περιόδους προφυλάκισης.
Η κυβέρνηση στοχεύει να δείξει μια ισχυρή στάση απέναντι στο ISIS διατηρώντας τον αριθμό των κρατουμένων σε υψηλά επίπεδα, αλλά αργότερα γίνεται φανερό ότι πολύ λίγα από αυτά τα άτομα συνδέονται πραγματικά με την τρομοκρατική οργάνωση.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι σπάνια αποκαλύπτουν στις δηλώσεις τους αν τα άτομα που κρατούνται εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή ή αν αφέθηκαν ελεύθερα λίγο μετά τη σύλληψή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο το 2018 δημοσίευε σε μηνιαία βάση τον αριθμό των ατόμων που κρατούνται στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στον ιστότοπό του, σταμάτησε να κοινοποιεί τις πληροφορίες αυτές από την 1η Ιανουαρίου 2019 για άγνωστους λόγους. Επιπλέον, οι πληροφορίες σχετικά με το πόσοι αλλοδαποί βρίσκονται μεταξύ των κρατουμένων και συλληφθέντων στις τουρκικές φυλακές δεν έχουν ενημερωθεί έκτοτε.
Η απελευθέρωση μελών του ISIS στην Τουρκία αποτελεί επίσης παγκόσμια ανησυχία. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αποκάλυψε τον Φεβρουάριο του 2023 ότι η κυβέρνηση είχε επαναπατρίσει 1.126 μαχητές του ISIS ευρωπαϊκής καταγωγής πίσω στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια. Αρκετά μέλη του ISIS που συμμετείχαν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στην Ευρώπη πέρασαν με κάποιο τρόπο από την Τουρκία ή έζησαν εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το Nordic Monitor δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο που περιγράφει λεπτομερώς πώς η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS-K) φέρεται να χρησιμοποίησε την Τουρκία για τη διαμετακόμιση μαχητών, την υλικοτεχνική υποδομή και τον εντοπισμό στόχων πριν από την επίθεση στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας (Meryem Ana Doğuş Kilisesi) στην περιοχή Σαρίγιερ της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιανουαρίου 2024. Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και σε τουρκικά δικαστικά έγγραφα.
Η Τουρκία επέτρεψε στους ξένους τρομοκράτες μαχητές (FTF) να ταξιδέψουν στις χώρες της επιλογής τους ή στις χώρες όπου έχουν την υπηκοότητα ή τη διαμονή τους, αντί να τους διώξει και να τους καταστήσει υπεύθυνους για τα φερόμενα ως εγκλήματα του παρελθόντος.
Σύμφωνα με μια πολιτική που εγκρίθηκε το 2018 από τον Πρόεδρο Ερντογάν, η Αρχή Διαχείρισης Μετανάστευσης (Göç İdaresi Başkanlığı), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, έλαβε εντολή να απομακρύνει τους FTF από το τουρκικό έδαφος, είτε με τη βία είτε με τη συγκατάθεσή τους.
Η πολιτική αυτή, η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, διευκόλυνε τη μετακίνηση χιλιάδων FTF εκτός Τουρκίας, ιδίως προς τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό τους επέτρεψε να ενταχθούν στους τζιχαντιστές ομολόγους τους σε τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το ISIS, μαζί με τις θυγατρικές και αποσχισθείσες ομάδες τους.
Παρόλο που η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ανοιχτά τις λεπτομέρειες της πολιτικής σχετικά με τους FTF, ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων έχει προκύψει με την πάροδο των ετών, που καταδεικνύουν πώς η κυβέρνηση Ερντογάν επιβάλλει αυτή την πολιτική.
Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται μόλις ένα άτομο χαρακτηριστεί ως FTF από τις τουρκικές αρχές, κυρίως με βάση απόρρητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών. Εάν το άτομο δεν έχει διαπράξει εγκλήματα στην Τουρκία ή δεν αντιμετωπίζει εκκρεμείς διοικητικές, οικονομικές ή δικαστικές κυρώσεις, τοποθετείται σε κέντρα επαναπατρισμού ή απομάκρυνσης (Geri Gönderme Merkezi, GGM στα τουρκικά) που διαχειρίζεται το πολιτικό προσωπικό της υπηρεσίας μετανάστευσης.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί χώρα στην οποία διαφεύγουν άτομα που έχουν πραγματοποιήσει τρομοκρατικές δραστηριότητες στο εξωτερικό. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ευγένιος Σερεμπριάκοφ, ο οποίος ενορχήστρωσε μια βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο στη βόρεια Μόσχα την Τετάρτη, συνελήφθη στο Μπόντρουμ. Οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι στις 10:30 π.μ., Ρώσοι αξιωματούχοι της INTERPOL τους ενημέρωσαν ότι ο Σερεμπριάκοφ είχε φτάσει στην Τουρκία με πτήση Μόσχας-Μπόντρουμ. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι η βομβιστική επίθεση που ενορχήστρωσε ο Σερεμπριάκοφ είχε τραυματίσει δύο άτομα. Ο Σερεμπριάκοφ εντοπίστηκε να εισέρχεται στο αεροδρόμιο του Μπόντρουμ στις 9:40 π.μ., αλλά δεν αναγνωρίστηκε αμέσως, καθώς δεν ήταν καταχωρημένος στη διεθνή βάση δεδομένων της INTERPOL για καταζητούμενα πρόσωπα (e-ASF) ή στις εθνικές βάσεις δεδομένων.
Πολιτική της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας κατά τρομοκρατικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του ISIS και άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων, όποτε προκύπτουν ισχυρισμοί για αμέλεια ή διασυνδέσεις με την Τουρκία.
Μετά τη σύλληψη του Σερεμπριάκοφ στην Τουρκία, ο Γιερλικαγιά ανακοίνωσε ότι 72 ύποπτοι συνελήφθησαν στις επιχειρήσεις «GÜRZ-1» που διεξήχθησαν κατά του ISIS σε 13 επαρχίες την Πέμπτη.
Πηγή: Nordic Monitor
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας