ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η παιδική κακοποίηση υπεύθυνη για 40% των ψυχικών διαταραχών

Η παιδική κακοποίηση υπεύθυνη για 40% των ψυχικών διαταραχών

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Η παιδική κακοποίηση βρέθηκε να ευθύνεται για το 41% των αποπειρών αυτοκτονιών στην Αυστραλία, για το 35% των περιπτώσεων αυτοτραυματισμού και για το 21% κατάθλιψης. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, είναι η πρώτη έρευνα η οποία παρέχει εκτιμήσεις γύρω από το ποσοστό των ψυχικών διαταραχών οι οποίες οφείλονται στην παιδική κακοποίηση, στην Αυστραλία.

Έρευνα στην Αυστραλία που εξετάζει το φαινόμενο της παιδικής κακοποίησης αποκάλυψε ότι προκαλεί έως και 40% των ψυχικών διαταραχών.

Οι ψυχικές διαταραχές που εξετάστηκαν, ήταν, οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, ο αυτοτραυματισμός και οι απόπειρες αυτοκτονίας. Ως παιδική κακοποίηση νοείται η σωματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση καθώς και η συναισθηματική και φυσική παραμέληση ατόμων κάτω των 18 ετών.

Η παιδική κακοποίηση βρέθηκε να ευθύνεται για το 41% των αποπειρών αυτοκτονιών στην Αυστραλία, για το 35% των περιπτώσεων αυτοτραυματισμού και για το 21% κατάθλιψης. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, είναι η πρώτη έρευνα η οποία παρέχει εκτιμήσεις γύρω από το ποσοστό των ψυχικών διαταραχών οι οποίες οφείλονται στην παιδική κακοποίηση, στην Αυστραλία.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως τα αποτελέσματα αποτελούν κάλεσμα αφύπνισης για την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης ως εθνικής προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία. «Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και επισημαίνουν την ανάγκη για επένδυση στην πρόληψη — όχι μόνο παρέχοντας ατομική υποστήριξη σε οικογένειες και παιδιά, αλλά ευρύτερες πολιτικές για τη μείωση του στρες που βιώνουν οι οικογένειες», είπε η Δρ. Lucinda Grummitt, από το Matilda Center του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.

«Οι επενδύσεις που θα γίνουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση εκατομμυρίων περιστατικών με ψυχικές διαταραχές στην Αυστραλία». Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι εάν η παιδική κακοποίηση στην Αυστραλία εξαλειφόταν, θα μπορούσαν να αποφευχθούν περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους και διαταραχής ουσιών. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε, ότι εάν είχε καταπολεμηθεί η παιδική κακοποίηση στην Αυστραλία, θα μπορούσαν το 2023 να είχαν προληφθεί 66.143 χαμένα έτη ζωής (θάνατοι) και 118.493 έτη ζωής με αναπηρίες. Συνολικά, 184.636 έτη υγιούς ζωής, χαμένα εξαιτίας ψυχικών διαταραχών.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από διάφορες έρευνες: Australian Child Maltreatment Study το 2023 (8500 συμμετέχοντες), Australian National Study of Mental Health and Wellbeing 2020-2022 (15,893 συμμετέχοντες) και Australian Burden of Disease Study το 2023. Η έρευνα χρησιμοποίησε αναλυτικές μεθόδους για να ερευνήσει τη σχέση μεταξύ παιδικής κακοποίησης και ψυχικής υγείας, οι οποίες περιόρισαν άλλους συγχυτικούς παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση ή το περιβάλλον.

Οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν τον κύριο παράγοντα ανάπτυξης ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, επηρεάζουν 13% του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Αυστραλία, η αυτοκτονία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για τους νέους. Προηγούμενη έρευνα (ανεξάρτητη από την έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ), διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς Αυστραλούς (53,8%) έχουν βιώσει κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία.

Η Δρ. Grummitt ανέφερε πως υπάρχουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις, όπως προγράμματα που υποστηρίζουν παιδιά που βιώνουν κακοποίηση ή εκπαιδευτικά προγράμματα για γονείς, ωστόσο, η πιο βιώσιμη λύση για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης, είναι η θέσπιση πολιτικών. Πολιτικές για την ανακούφιση του άγχους που βιώνουν οι οικογένειες, όπως γονική άδεια, προσιτές τιμές για φύλαξη και φροντίδα παιδιών, υποστήριξη στην εύρεση εργασίας και εισοδηματική στήριξη και πρόσβαση στην περίθαλψη για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας των γονέων, θα είχαν πολύ θετικό αντίκτυπο στα παιδιά που ζουν στην Αυστραλία.

«Η διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που συντελούν στην εμφάνιση του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης, είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών σε εθνικό επίπεδο» είπε η Δρ. Grummitt.

Οι ερευνητές έφεραν ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου η θέσπιση πολιτικών γονικής άδειας και η πρόσβαση σε επιδοτούμενα προγράμματα για φύλαξη και φροντίδα των παιδιών, βρέθηκαν να συνδέονται με την μείωση ποσοστών παιδικής κακοποίησης.

Πηγή:University of Sydney https://www.sydney.edu.au/news-opinion/news/2024/05/09/-childhood-maltreatment-responsible-for-up-to-40-percent-of-ment.html

Grummitt, L., Baldwin, J. R., Lafoa’i, J., Keyes, K. M., & Barrett, E. L. (2024). Burden of Mental Disorders and Suicide Attributable to Childhood Maltreatment. JAMA Psychiatry.

Επιμέλεια: Εσμεράλντα Γκιόκα, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή & Αγωγή Υγείας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments