Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Δωρεάν η μορφίνη στους καρκινοπαθείς

Άδωνις Γεωργιάδης: Δωρεάν η μορφίνη στους καρκινοπαθείς

Πηγή Φωτογραφίας: [371075] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συζητείται το ενδεχόμενο παραγωγής μορφίνης στην Ελλάδα

Δωρεάν παρέχεται η μορφίνη στους πάσχοντες από καρκινοπάθειες, σύμφωνα με όσα δήλωσε προ ολίγου από του βήματος της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη με θέμα «για την έλλειψη μορφίνης σε σκόνη για την παρηγορητική θεραπεία των ασθενών με καρκίνο», ο υπουργός Υγείας επισήμανε με ενάργεια πως «στα φάρμακα αυτά η συμμετοχή του ασθενή είναι μηδενική για τη μορφίνη σε σκόνη, η οποία θεωρείται ότι είναι μη διατιμημένο προϊόν. Η μορφίνη σε φιαλίδια έχει συμμετοχή 10%. Επαναλαμβάνω ότι η χορήγηση μορφίνης κατόπιν ιατρικής συνταγής είναι δωρεάν. Άρα και η πολιτική βούληση υπάρχει και εφαρμόζεται. Άρα η μορφίνη είναι δωρεάν. Συμμετοχή 10% έχει η μορφίνη σε φιαλίδια, στο διατιμημένο προϊόν που πωλείται σε φαρμακεία για εξωνοσοκομειακή χρήση και σε ειδικές περιπτώσεις. Τα ναρκωτικά φάρμακα του κρατικού μονοπωλίου, όταν συνταγογραφούνται για εξωνοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται από τα καταστήματα των φαρμακείων, αποζημιώνονται χωρίς τη συμμετοχή του ασθενούς. Τονίζω πως η χορήγηση μορφίνης κατόπιν ιατρικής συνταγής είναι δωρεάν».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της έλλειψης, ο υπουργός συμπλήρωσε, λέγοντας πως «έχουμε ζητήσει από τον ΙΦΕΤ και έχει κάνει δυο απόπειρες εύρεσης της σκόνης φέτος και δεν έχει βρει, διότι είναι προφανές πως υπάρχει έλλειψη πανευρωπαϊκά. Ο ΙΦΕΤ δεν βρίσκει για να εισάγει, κάτι που πάει να πει πως κάποιοι δεν του πουλάνε.

Από εκεί και πέρα, συμμερίζομαι τα περί ανθρώπινου πόνου σε ορισμένους καρκίνους, σε ορισμένες κακοήθειες. Θυμίζω πως ως υπουργός «έτρεξα» το πρόγραμμα για την φαρμακευτική κάνναβη, με κύριο κίνητρο τα ιατρεία πόνου. Η μορφίνη αφορά σε πιο βαριές περιπτώσεις ασθενών. Και αυτό, γιατί σέβομαι πραγματικά πως οι άνθρωποι που έχουν χρόνιο πόνο, πρέπει να βρίσκουν μια ανακούφιση. Είναι φοβερό να ζει κανείς με ένα χρόνιο πόνο».

«Η μορφίνη είναι ένα πολύ βαρύ ναρκωτικό», είπε κλείνοντας ο υπουργός. «Ως πολύ βαρύ ναρκωτικό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βάζει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Είναι και ζήτημα δημόσιας τάξης. Και ακούω θετικά την παραγωγή μορφίνης από ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, στην Ελλάδα, στη χώρα μας, καίτοι είναι ζήτημα που συνεπάγεται διυπουργική προσέγγιση. Έχει υπάρξει ελληνική φαρμακοβιομηχανία, για να παράγει μορφίνη στην Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments