Πολιτική

Καλοκαίρι κρίσιμων αποφάσεων για τον πρωθυπουργό

Καλοκαίρι κρίσιμων αποφάσεων για τον πρωθυπουργό

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΙΑ ΚΟΣΙΩΝΗ (Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/EUROKINISSI)

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι σηματοδοτεί και την αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσιμες αλλαγές και επιλογές.

Η πλέον κρίσιμη -πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα του Αυγούστου- κρίνεται η εβδομάδα που ξεκινάει από σήμερα, καθώς δύο ορόσημα της κυβερνητικής πολιτικής που εκκρεμούν, ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέως των Υπουργείων και ο ορισμός του Έλληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να κλειδώσουν εντός των επόμενων ημερών.

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Παρίσι, όπου παρευρέθηκε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ως προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις σημαντικές αλλαγές και επιλογές που πρόκειται να γίνουν. Αυτές οι επιλογές θα αντικατοπτρίζουν τις στόχες και τις προοπτικές του πρωθυπουργού για τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης, καθώς και τη θέση και τις προτεραιότητες της χώρας μας στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, διεξάγονται οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση του χαρτοφυλακίου που διεκδικείται.

“Το προνόμιο της επιλογής επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλία με δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό κλείνει το ενδεχόμενο να προταθούν δύο υποψήφιοι, ένας άντρας και μία γυναίκα, όπως ζήτησε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Αυτό επίσης διαψεύδει τις φήμες που ήθελαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως φαβορί για τη θέση, με το όνομα της Υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, να αναφέρεται επίσης.

Η επιλογή του χαρτοφυλακίου που επιθυμεί η Ελλάδα αντικατοπτρίζει την οικονομική πρόοδο της χώρας και τη θέση της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Politico. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πιο κοντά στην ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών, που περιλαμβάνει και τη Ναυτιλία, και αυτό επιβαρύνει περισσότερο τις επιλογές της Επικεφαλής της Κομισιόν.

Στις βλέψεις της Αθήνας παραμένουν και τα χαρτοφυλάκια της Ενέργειας, της Διεύρυνσης, της Ανταγωνιστικότητας και της Άμυνας, όπου βέβαια έχει απέναντι της και ανταγωνιστές διεκδικητές, ισχυρότερες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, όπως επανειλημμένα τονίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η τελική απόφαση αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της προέδρου της Κομισιόν.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο ανασχηματισμός των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων, με σκοπό την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ κεντρώων και δεξιών στελεχών. Οι αλλαγές αναμένεται να ενισχύσουν το «γαλάζιο» στοιχείο στη ΝΔ, μετά τη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε από βουλευτές μετά τις ευρωεκλογές. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν ήδη ετοιμάσει προτάσεις για ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα.

Υπό αυτά τα δεδομένα της αναζήτησης ισορροπιών, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν πρώην Βουλευτές της ΝΔ όπως ο Γιάννης Μελάς, ο Σάββας Χιονίδης και ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης όπως και του πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τάσου Γαϊτάνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments