Το κοινωνικό αποτύπωμα στην κορυφή του κυβερνητικού σχεδιασμού
Πηγή Φωτογραφίας: [370983] ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Με χρονικό ορόσημο τον Σεπτέμβριο και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το κυβερνητικό επιτελείο προχωρά στο σχεδιασμό της επόμενης περιόδου, με σαφές πλέον ότι το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που αποτελούσε έως σήμερα το βασικό ζητούμενο των πολιτικών που επιλέγονται, δίνει τη θέση του στο κοινωνικό στίγμα, που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να έχουν οι στοχεύσεις συγκεκριμένων κομβικών υπουργείων. Έτσι, τα υπουργεία Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παιδείας και -προφανώς λόγω της συγκυρίας- Ενέργειας, μπαίνουν «στην πρώτη γραμμή».
Στην τακτική ανάρτησή του την Κυριακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις αλλαγές που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε διάφορους τομείς, τονίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας, της οικονομικής ανάπτυξης και της ενότητας για την επίτευξη σύγκλισης με τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Ο ίδιος τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση παλιών προβλημάτων προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η σύγκλιση.
Πρόκειται για τους τομείς εκείνους, που άπτονται άμεσα της καθημερινότητας των πολιτών και που με αφετηρία το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η κυβέρνηση έχει αναγάγει ως τις κεντρικές της πλέον προτεραιότητες.
Η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί τον γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, αποτελώντας το πιο επιτακτικό θέμα, που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ ως “δείκτη ώριμης δημοκρατίας” και διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να το αναβαθμίσει, έχοντας το υγειονομικό προσωπικό ως σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο. Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί μετά από μια εβδομάδα έντασης μεταξύ υπουργείου υγείας και ιατρών, που οδήγησε σε ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών στο αίτημα για συμμετοχή τους σε εφημερίες νοσοκομείων, όπως αυτό της Κω.
Είναι προφανές ότι αυτό δεν αντιμετωπίζει τις ελλείψεις και τα κενά στο προσωπικό, αλλά αποτελεί μια προσωρινή λύση. Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να παράσχει μόνιμες λύσεις, ιδίως με την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η κοινωνική ατζέντα περιλαμβάνει προγράμματα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, όπως το «Κάλυψη» και το «Σπίτι μου 2», τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επίσης, υπάρχουν πολιτικές που εστιάζουν στα ευάλωτα άτομα, όπως οι ρυθμίσεις για τα άτομα με αναπηρία και οι αλλαγές στην ψυχική υγεία.
Η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο φέρνει καινοτομίες στον τομέα της εκπαίδευσης. Με την έγκριση της λειτουργίας του ψηφιακού σχολείου, οι μαθητές απομακρυσμένων περιοχών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ένα ψηφιακό φροντιστήριο εξ’ αποστάσεως. Επιπλέον, η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα προσφέρει νέες ευκαιρίες για την εκπαίδευση. Το υπουργείο Παιδείας εργάζεται πάνω στον σχεδιασμό ενός νέου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες, το οποίο θα προσαρμόζει τη λειτουργία του στις σύγχρονες απαιτήσεις. Επιπλέον, οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια αναμένεται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κενών δασκάλων και καθηγητών.
Αυτή την εβδομάδα, αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο σημαντικές υποθέσεις για την κυβέρνηση. Η πρώτη αφορά την επιλογή του Έλληνα Επιτρόπου για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πληροφορίες να δείχνουν ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει ήδη επιλεγεί. Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην αναδιάρθρωση των υπουργείων, με αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας