Πολιτική

Το μετέωρο βήμα της Κεντροαριστεράς απέναντι στις μεταρρυθμίσεις

Το μετέωρο βήμα της Κεντροαριστεράς απέναντι στις μεταρρυθμίσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το ΠΑΣΟΚ σε λίγο καιρό θα έχει νέα ηγεσία και θα κληθεί από τα πράγματα να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, πέρα από τα ποσοστά που θα του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Στην κυβέρνηση υπάρχει μια αίσθηση μεταρρυθμιστικού κάματου, με την εικόνα της να θολώνει. Η δεύτερη τετραετία ξεκίνησε χωρίς σαφή μεταρρυθμιστική ατζέντα και με λίγα μεγάλα έργα σε εξέλιξη. Κανένα στέλεχος δεν ξεχωρίζει ή λάμπει, ενώ οι ευρωεκλογές αποκαλύπτουν τη δυσαρέσκεια μέρους των κεντρώων που ψήφισαν την κυβέρνηση πριν ένα χρόνο. Πρέπει να περιμένουμε απλή διαχείριση μέχρι το τέλος της θητείας, με την πιθανότητα να χάσει την αυτοδυναμία της. Ωστόσο, υπάρχει πολιτικό μεταρρυθμιστικό αίτημα από την αντιπολίτευση και ικανοί πολιτικοί παίκτες που μπορούν να το υλοποιήσουν;

Η συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη φαίνεται να μην έχει νόημα, ειδικά όταν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, λόγω της μετάβασης και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κόμμα. Ο νέος ηγέτης φαίνεται απρόβλεπτος και εκτός των παραδοσιακών προτύπων της αριστεράς, προσπαθώντας να επανακαθορίσει το κόμμα χωρίς σαφή στρατηγική. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναζήτηση απόψεων του κόμματος για το μέλλον της υγείας ή της παιδείας στην Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει νόημα.

Το ΠΑΣΟΚ, στις 13 Οκτωβρίου, θα ανανεωθεί με νέα ηγεσία που θα φέρει μια νέα δυναμική μετά τις εκλογές. Ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να απαντήσει στα μεταρρυθμιστικά αιτήματα για τη χώρα στην επόμενη πενταετία. Επίσης, θα πρέπει να καθορίσει τη στάση του για το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Ο μόνος τρόπος να αυξήσει το ΠΑΣΟΚ την πολιτική του ισχύ, άρα και τα ποσοστά, είναι η διείσδυση στον κεντρώο χώρο. Και σε αυτόν η επιρροή της ΝΔ είναι ακόμα σημαντική. Και το «πολιτικό κέντρο» δεν έχει μόνο κεντροδεξιά αλλά και κεντροαριστερή καταγωγή. Είναι ο φιλοευρωπαϊκός και εκσυγχρονιστικός χώρος που συγκροτήθηκε στα επικίνδυνα χρόνια της κρίσης και του ΣΥΡΙΖΑ και αγάπησε και στήριξε τον Κ. Μητσοτάκη και το μεταρρυθμιστικό του αφήγημα. Και ευελπιστεί να δει και τη συνέχειά. Αλλά δεν τον έχει και παντρευτεί. Διότι, δεν είναι κόσμος δεξιός. Κάθε άλλο.

Θα είναι διατεθειμένο το ΠΑΣΟΚ αύριο να προσεγγίσει αυτόν τον κόσμο; Όχι για να κερδίσει την ψήφο του με υποσχέσεις που δεν είναι αληθινές. Αλλά με συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες μεταρρυθμίσεις, τουλάχιστον για τα βασικά προβλήματα. Ο κόσμος αυτός δεν είναι εύκολο να τον πείσεις με ψεύτικες υποσχέσεις. Αναζητά λύσεις και απαντήσεις από την κυβέρνηση και δεν είναι ευχαριστημένος με την τρέχουσα κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος που δεν συμμετέχει στις ευρωεκλογές και ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές εκλογές του κόμματος, αλλά δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ. Περιμένει σαφείς απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση. Αντιδρά θετικά όταν ακούει συγκεκριμένες προτάσεις και όχι γενικότητες.

Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι η αριστερή του προσέγγιση. Δεν είναι αρκετά αριστερό ώστε να ελκύει τους πρώην ψηφοφόρους που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι αρκετά αριστερό ώστε να απωθεί τους μετριοπαθείς φίλους της ΝΔ. Αυτό το κρατά στην τρίτη θέση και αδυνατεί να ανακάμψει. Αναζητά την αιτία στην ηγεσία και όχι στην πολιτική γραμμή που ακολουθεί. Η πολιτική μιζέρια που αποπνέει ο λόγος κάθε στελέχους είναι το πραγματικό πρόβλημα, όχι το πρόσωπο του Ανδρουλάκη. Το ασαφές αριστερό πρόσημο τους δυσκολεύει να πείσουν τους αριστερούς και απωθεί τους κεντρώους.

Υπάρχει στην κεντροαριστερά πραγματική βούληση για μεταρρυθμίσεις στο κράτος και το Δημόσιο; Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί αξιολόγηση των Δημόσιων Υπηρεσιών και των στελεχών τους με συνέπειες; Επιθυμεί πραγματική δημόσια εκπαίδευση με αυστηρότητα και αξιόπιστη βαθμολογία; Επιθυμεί ιδιωτικά πανεπιστήμια που να λειτουργούν όπως τα ιδιωτικά; Επιθυμεί αναδόμηση του μοντέλου δημόσιας ασφάλειας και δικαιοσύνης προς το αυστηρότερο; Επιθυμεί να αξιοποιήσει τους ιδιώτες στη δημόσια Υγεία και νοσοκομεία; Επιθυμεί την επιστολική ψήφο ή απλώς τις ψήφους των μετριοπαθών κεντρώων; Και αν όντως επιθυμεί όλα αυτά, έχει τα στελέχη να τα υλοποιήσουν ή θα αναθεωρήσει τις αποφάσεις του προς τη Νέα Δημοκρατία;

Μόνο αν έρθουμε στη θέση ενός/μιας υποψηφίου προέδρου του σημερινού ΠΑΣΟΚ θα αισθανθούμε πόσο δύσκολο είναι να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που θέτει η ίδια η ζωή. Και για τα οποία δεν πρέπει να μιλάς διότι κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments