SPOTLIGHTS

Real Estate: Εκτόξευση στις τιμές των ακινήτων υψηλού προφίλ στη Νότια Ευρώπη – Η Αθήνα στη «χρυσή» τετράδα

Real Estate: Εκτόξευση στις τιμές των ακινήτων υψηλού προφίλ στη Νότια Ευρώπη – Η Αθήνα στη «χρυσή» τετράδα

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Έκθεση της κτηματομεσιτικής εταιρείας Savills δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν γίνει μια βασική βάση υποψήφιων αγοραστών σε πολλές πόλεις της Νότιας Ευρώπης, καθώς το συγκριτικά ισχυρό δολάριο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον περιφερειακό τρόπο ζωής προσελκύουν αγοραστές από τις ΗΠΑ - «Φωτιά» και τα ενοίκια στην Αθήνα

Μελέτη δείχνει ότι οι τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών της Νότιας Ευρώπης σημειώνουν άνοδο. Συγκεκριμένα, πόλεις όπως η Λισαβόνα, η Μαδρίτη και η Αθήνα, είδαν ισχυρή αύξηση στις τιμές των κατοικιών-ακινήτων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς η συνεχιζόμενη στενότητα προσφοράς ενίσχυσε την αγορά.

Από τις 30 πόλεις που αναλύθηκαν από την εταιρεία ακινήτων Savills Plc, η Λισαβόνα σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση της αξίας κεφαλαίου των πρώτων κατοικιών, με αύξηση 4,2%, χάρη κυρίως στην εισροή πλούσιων ξένων αγοραστών. Το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη και η Αθήνα σημείωσαν όλες αυξήσεις άνω του 3%, σύμφωνα με έναν δείκτη που παρακολουθεί τα κύρια οικιστικά ακίνητα σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Η αύξηση της αξίας κεφαλαίου σε αυτούς τους προορισμούς ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο του 0,8% που καταγράφηκε σε όλες τις πόλεις του δείκτη Savills, σύμφωνα με το Bloomberg.

Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει στενότητα προσφοράς κατοικιών λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και των αναπτυξιακών προκλήσεων, οι Αμερικανοί έχουν γίνει μια βασική βάση υποψήφιων αγοραστών σε πολλές πόλεις της Νότιας Ευρώπης. Το συγκριτικά ισχυρό δολάριο και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον περιφερειακό τρόπο ζωής προσελκύουν αγοραστές από τις ΗΠΑ, αναφέρει η Savills στην έκθεση. Η αξία των προνομιακών ακινήτων στο Ντουμπάι σημείωσε επίσης άνοδο, καθώς ο κόμβος της Μέσης Ανατολής συνεχίζει να προσελκύει πλούσιους εργαζόμενους με χαμηλότερους φόρους και προσφορές πολυτελούς τρόπου ζωής.

Ενώ η εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων υψηλού επιπέδου έχει αντέξει τις υφέσεις σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ορισμένοι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς αναμένουν να δοθεί περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τα επιτόκια.

Στις ΗΠΑ, τα επίμονα υψηλά επιτόκια έχουν φέρει την αγορά ακινήτων της χώρας σε στασιμότητα, σύμφωνα με τη Savills. Καθώς πολλοί Αμερικανοί ιδιοκτήτες ακινήτων συνάπτουν 30ετή στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο, λίγοι είναι πρόθυμοι να ξαναμπούν στην αγορά κατοικίας και να διακινδυνεύσουν την αύξηση των μηνιαίων πληρωμών τους. Οι τιμές των πρώτων κατοικιών μειώθηκαν σε τρεις από τις τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ που παρακολουθήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αύξηση των ενοικίων

Η αύξηση στην αγορά των πρώτων μισθωμάτων συνεχίζει να ξεπερνά την αύξηση στις αγορές πωλήσεων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε η Savills. Οι περιορισμοί της προσφοράς σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής σημαίνουν ότι όσοι αναζητούν να νοικιάσουν ακίνητα υψηλών προδιαγραφών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση των ενοικίων. Καμία αγορά στην περιοχή ΕΜΕΑ που παρακολουθείται στον δείκτη δεν είχε πτώση στις τιμές ενοικίασης μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Ιουνίου 2024.

«Τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να συμβάλλουν στην επιφυλακτικότητα στις αγορές πωλήσεων και ωθούν περισσότερους επίδοξους αγοραστές στις κορυφαίες αγορές ενοικίασης» δήλωσε η Κέλσι Σέλλερς αναπληρώτρια διευθύντρια της Savills World Research. «Αναμένουμε ότι τα ενοίκια θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν των κεφαλαιακών αξιών για το υπόλοιπο του 2024 και μεσοπρόθεσμα, καθώς η προσφορά εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένη σε πολλές πόλεις του κόσμου».

Και στην περίπτωση των ενοικίων, η Λισαβόνα ηγήθηκε της ομάδας, μαζί με το Ντουμπάι και την Μπανγκόκ. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 7,5% στην πορτογαλική πόλη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Αθήνα, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Κέιπ Τάουν είδαν όλα τα κύρια ενοίκια να αυξάνονται κατά περισσότερο από 3% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με την Αθήνα να καταγράφει αύξηση 4,6% κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό ήταν πολύ υψηλότερο από το μέσο ποσοστό αύξησης 2,2% στις 30 πόλεις που παρακολουθεί η Savills.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments