Ελλάδα

Αγωνία στους κτηνοτρόφους μετά το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική

Αγωνία στους κτηνοτρόφους μετά το πρώτο κρούσμα πανώλης στην Αττική

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Οι ιδιοκτήτες της μονάδας στον Ασπρόπυργο αντιλήφθηκαν κάποια συμπτώματα στα ζώα τους και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές.

Το πρώτο κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα της Αττικής ανακοινώθηκε την Δευτέρα (29/7) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκαλώντας αγωνία στους κτηνοτρόφους για ενδεχόμενη εξάπλωση της νόσου.

Οι ιδιοκτήτες της μονάδας στον Ασπρόπυργο αντιλήφθηκαν κάποια συμπτώματα στα ζώα τους και ενημέρωσαν αμέσως τις αρμόδιες Αρχές.

Άμεση ήταν ανταπόκριση της Περιφέρειας Αττικής στην εμφάνιση του πρώτου κρούσματος αφρικανικής πανώλης των αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, είχε θέσει ήδη σε επιφυλακή όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι κτηνίατροι της περιφέρειας προχώρησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας πως πρόκειται για κρούσμα αφρικανικής πανώλης και σύμφωνα με το πρωτόκολλο προβλέπεται η μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων της μονάδας.

Κλιμάκια των τοπικών κέντρων ελέγχου Νοσημάτων της περιφέρειας είχαν θέσει ήδη σε καραντίνα δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί ζώα από την Ρουμανία. Να σημειωθεί ότι εγκρίθηκε το ποσό των 40.000 ευρώ από την περιφέρεια για την ενίσχυση των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα διεξάγουν συνεχείς και σχολαστικούς ελέγχους στις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Κέλλας: Στόχος ο περιορισμός της νόσου

Μιλώντας στην ERTnews, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, τόνισε πως «μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης». Πρόσθεσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου». «Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα (Δευτέρα 29/7) έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο (30/7) στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική».

Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, και τροφή σε όλη την επικράτεια, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το μέτρο ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, και πρόσφατα στην Κορινθία, και στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, χωρίς να έχει οριστεί το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων. «Ένα είναι βέβαιο ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, γιατί η κτηνοτροφία μας είναι πυλώνας ανάπτυξης του κράτους», σημείωσε ο κ. Κέλλας.

Μ. Κεφαλογιάννης σε Κομισιόν: «Άμεση στήριξη από την ΕΕ των κτηνοτρόφων για την πανώλη των αιγοπροβάτων»

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με αφορμή την εξάπλωση της νόσου της πανώλης που απειλεί με καταστροφικές συνέπειες τους Έλληνες κτηνοτρόφους», κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητεί την «άμεση στήριξη από την ΕΕ των κτηνοτρόφων για την πανώλη των αιγοπροβάτων».

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «η ταχεία εξάπλωση του ιού προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους, καθώς απειλεί με καταστροφικές συνέπειες τους κτηνοτρόφους, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστιες απώλειες στην αλυσίδα εφοδιασμού γάλακτος για την παραγωγή φέτας, και κρέατος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments