Γεωπολιτικά

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλει επιχείρηση πραξικοπήματος και αποσύρει διπλωματικό προσωπικό από 7 χώρες

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλει επιχείρηση πραξικοπήματος και αποσύρει διπλωματικό προσωπικό από 7 χώρες

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Venezuela's President Nicolas Maduro attends an event, in Caracas, Venezuela May 1, 2023. REUTERS/Leonardo Fernandez Viloria/File Photo

Η Βενεζουέλα αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από 7 χώρες της Λατινικής Αμερικής

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε σήμερα νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), κατήγγειλε απόψε ότι επιχειρείται να επιβληθεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα, την ώρα που η αντιπολίτευση διεκδικεί τη νίκη και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εμφανίζεται επιφυλακτικό.

«Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», είπε ο Μαδούρο στην ομιλία του στην έδρα του CNE.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο, σε μια τελετή παρουσία του Μαδούρο, είπε ότι «οι Βενεζουελάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους εκλέγοντας τον Νικολάς Μαδούρο (…) για την περίοδο 2025-2031», ο οποίος συγκέντρωσε «την πλειονότητα των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Ανακηρύσσουμε πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος», πρόσθεσε ο Αμορόσο.

Η Βενεζουέλα αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από 7 χώρες της Λατινικής Αμερικής

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επέμβαση» των κυβερνήσεών τους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, αφού έθεσαν υπό αμφισβήτηση την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στο αξίωμα στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Καράκας θεωρεί ότι η θέση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών —πρόκειται για την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ουρουγουάη— πλήττει «την εθνική κυριαρχία» της Βενεζουέλας κι απαίτησε οι διπλωμάτες τους να αποχωρήσουν από το έδαφός της. Κατηγορούμενοι για συνωμοσίες, έξι αντιπολιτευόμενοι, οι οποίοι πρόσκεινται στη Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, προσέφυγαν στην πρεσβεία της Αργεντινής τον Μάρτιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments