Διεθνή

Έλληνες της ομογένειας στο πλευρό της Χάρις

Έλληνες της ομογένειας στο πλευρό της Χάρις

Πηγή Φωτογραφίας: CTV News

Η Χάρις ως πρόεδρος θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές τα ίχνη του Μπάιντεν. Για την Ελλάδα αυτό εξαρχής φαντάζει ικανοποιητικό.

Το πρώτο δεδομένο, με βάση τις πληροφορίες που έρχονται, είναι ότι η Χάρις ως πρόεδρος θα ακολουθήσει σε γενικές γραμμές τα ίχνη του Μπάιντεν. Για την Ελλάδα αυτό εξαρχής φαντάζει ικανοποιητικό. Η στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και η ταύτιση απόψεων στα μεγάλα θέματα Ουάσινγκτον και Αθήνας, που σφυρηλατήθηκαν την περασμένη τετραετία, θα ενδυναμωθούν περαιτέρω. Η Χάρις αναμένεται να πιέσει ακόμα περισσότερο τον Νετανιάχου για ένα τέλος της σύρραξης στη Γάζα.

Η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να υποστηρίξει την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τις πρόσφατες κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ, και θα παράσχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Ουκρανικό για την ανάσχεση της ρωσικής επιθετικότητας. Επιπλέον, θα ενισχύσει την ατλαντική συμμαχία και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο νατοϊκό οικοδόμημα, λόγω του ρόλου της ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ακόμη, θα προωθήσει την ευρω-άμυνα χωρίς να ανατρέπει τη στρατηγική ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Κάπου εδώ ανοίγει το κεφάλαιο του ρόλου των προσώπων. Πέρα από τις σταθερές συντεταγμένες στην εξωτερική πολιτική της υπερδύναμης, αυτοί που πλαισιώνουν το στενό επιτελείο του εκάστοτε προέδρου συνδιαμορφώνουν με τις εισηγήσεις τους την πολιτική και τις αποφάσεις του. Στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων έρχεται να «κουμπώσει» ο κομβικός ρόλος προσώπων είτε σε νευραλγικές θέσεις στο αμερικανικό σύστημα εξουσίας, είτε συνδέουν τη Χάρις με την πανίσχυρη ελληνική Ομογένεια.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βρίσκεται δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ και ευλόγησε το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, μαζί με τη Νικόλ Μαλλιωτάκη, τη μοναδική Ρεπουμπλικανή αιρετή αξιωματούχο στη Νέα Υόρκη. Η Κάμαλα Χάρις επιθυμεί να αξιοποιήσει το ελληνοαμερικανικό δυναμικό και την επιρροή του στην Ομογένεια και τα αμερικανικά πράγματα, που στήριζαν τον Μπάιντεν. Η σχέση του προέδρου με την ελληνική και κυπριακή Ομογένεια έφτασε στα όρια του “μύθου”, γνωστά ως Μπαϊντενόπουλου.

Αρχικά, υπάρχει η δυναμική παρουσία των Ελληνοαμερικανών στο Κογκρέσο. Ο 62χρονος δικηγόρος Τζον Σαρμπάνης, γιος του Πολ Σαρμπάνη, εκπροσωπεί το Μέριλαντ από το 2007 και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Είναι διεθνώς γνωστός για την αντιμετώπιση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και την αντίστασή του ενάντια στην επιθετική στάση της Τουρκίας.

Επιπλέον, ο 44χρονος Κρις Πάπας, βουλευτής του Νιου Χαμσάιρ και απόφοιτος του Χάρβαρντ, αναδεικνύεται ως ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών. Είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών συμφερόντων στο Κογκρέσο. Τέλος, η 74χρονη Ντίνα Τάιτους, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και βουλευτής της Νεβάδα, είναι ελληνοαμερικανίδα και αγωνίστρια υπέρ των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο 39χρονος βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ, Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, εξελέγη πρώτη φορά το 2022 και συνεχίζει τη φιλελληνική παράδοση της οικογένειάς του στο Κογκρέσο, υποστηρίζοντας σθεναρά τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Θα καλύψει την απώλεια του πατέρα του, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος παραιτήθηκε μετά την καταδίκη του για δωροδοκία.

Επίσης, σημαντικοί κρίκοι στο σύστημα κυβερνητικής εξουσίας του Μπάιντεν πιθανότατα θα ενταχθούν στην ομάδα της Χάρις, με αξιόλογη παρουσία και στήριξη της Ελλάδας. Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, είχε σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων κατά τη θητεία του από το 2016 έως το 2022.

Με ενεργό ρόλο στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, βρέθηκε σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, το τουρισμός, η ναυπηγική και η αμυντική βιομηχανία. Με την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον, ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών με ειδίκευση στα θέματα ενέργειας, ενώ ο πρώην πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ενδέχεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον σε υψηλή θέση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο διορισμός του πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στην Αθήνα το 2021 αποτέλεσε πολιτική απόφαση του Τζο Μπάιντεν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι διπλωμάτης καριέρας αλλά επιχειρηματίας.

Ο Τζορτζ Τσούνης είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels, ο οποίος δραστηριοποιείται στις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Λονγκ Αϊλαντ και τη Νέα Υόρκη, καθώς και με γερουσιαστές και βουλευτές.

Το 2012 ηγήθηκε των Ελληνοαμερικανών υποστηρικτών για το δίδυμο Ομπάμα – Μπάιντεν και ήταν δωρητής σε όλες τις εκστρατείες των Δημοκρατικών μετά το 2008. Επίσης, έχει καλές σχέσεις τόσο με την Κάμαλα Χάρις όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η επιστροφή του στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις στην ηγεσία των Δημοκρατικών, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να αξιοποιηθεί σε κυβερνητικό ή διπλωματικό πόστο.

Ωστόσο, όλων αυτών κυριαρχεί ο κομβικός ρόλος της Ελένης Τσακοπούλου-Κουναλάκη. Ενα κεφάλαιο από μόνη της. Εχει εμφυσήσει την αγάπη για τη χώρα μας στην αντιπρόεδρο, έχοντας προωθήσει και τις επαφές της με την ελληνοαμερικανική κοινότητα από τότε που εκείνη ήταν γερουσιαστής στην Καλιφόρνια. Την έχει προσκαλέσει πολλάκις στην έπαυλή της στο Σακραμέντο, αλλά και σε ομογενειακές γιορτές, όπου η Χάρις έχει τιμήσει ουκ ολίγες φορές τα αρνίσια παϊδάκια!

Εδώ και 4 χρόνια η Κουναλάκη την επισκέπτεται στον Λευκό Οίκο μαζί με εκπροσώπους της Ομογένειας, και πιο πρόσφατα τον Απρίλιο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Η Κουναλάκη έχει δεκαετίες εμπειρίας στο πλευρό Δημοκρατικών προέδρων (Ομπάμα, Μπάιντεν), αλλά και της Χίλαρι Κλίντον ως υποψήφιας προέδρου το 2016.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments