Διεθνή

Η Κομισιόν ζητεί επειγόντως γυναίκες στις θέσεις των Επιτρόπων

Η Κομισιόν ζητεί επειγόντως γυναίκες στις θέσεις των Επιτρόπων

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει μια ισορροπημένη αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών και στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει στείλει επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών της Ε.Ε. για να ορίσουν ως τις 30 Αυγούστου τους υποψηφίους τους για την πλήρωση της νέας Επιτροπής της Ε.Ε..

Στη συνέχεια, η φον ντερ Λάιεν θα πάρει συνέντευξη από τους υποψηφίους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε να επιλέξει τους καταλληλότερους και να τους αναθέσει τομείς ευθύνης. Για πρώτη φορά, για παράδειγμα, θα υπάρχουν και Επίτροποι για θέματα όπως η άμυνα και η στέγαση.

Η 65χρονη Γερμανίδα πρόεδρος είπε πως θέλει μια ισορροπημένη αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών και στη νέα Επιτροπή. «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έθεσε αυτόν τον στόχο και απαίτησε από κάθε χώρα να προτείνει μία γυναίκα και έναν άνδρα, αλλά πολλές κυβερνήσεις αρνούνται να το πράξουν», όπως λένε στη Ναυτεμπορική πηγές στις Βρυξέλλες. «Μέχρι στιγμής, πολύ λίγες γυναίκες έχουν προταθεί ως υποψήφιες Επίτροποι. Η πρόεδρος της Κομισιόν αυξάνει μάλιστα την πίεση στις κυβερνήσεις της ΕΕ για να διορίσουν γυναίκες ως επιτρόπους».

Πιο πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, πρότεινε τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών του, Μάικλ ΜακΓκραθ.

Η Τσεχική Δημοκρατία θέλει επίσης να προτείνει μόνο έναν άνδρα, τον υπουργό Εμπορίου Γιόζεφ Σικέλα. Το ίδιο και η Σλοβενία ​​με τον Τόμας Βέσελ.

Επιπλέον, η φον ντερ Λάιεν συμφώνησε ότι οι χώρες που ορίζουν τους σημερινούς Επιτρόπους για άλλη μια θητεία εξαιρούνται από τους κανόνες για μια γυναίκα και έναν άνδρα υποψήφιο. Αυτό σημαίνει ότι η Σλοβακία (Μάρος Σέφκοβιτς ), η Λετονία (Βάλντις Ντομπρόφσκις ), η Ολλανδία (Χόπκε Χέκστρα), η Γαλλία (Τιερί Μπρετόν) και η Ουγγαρία (Ολιβερ Βάρχελι) θα στείλουν μόνο άνδρες. Ως εκ τούτου, οκτώ από τους 13 ή 14 άνδρες θα είναι ήδη στη μελλοντική ηγεσία της επιτροπής.

Οι μόνες χώρες που θα έχουν σίγουρα γυναίκες στη νέα Κομισιόν είναι η Γερμανία και η Εσθονία. Η Γερμανία έχει ήδη θέση στη νέα Επιτροπή της Ε.Ε. με την φον ντερ Λάιεν και η Εσθονία με την Κάγια Κάλλας, που έχει επιλεγεί για τη θέση της εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε..

Πηγή:naftemporiki

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments