Διεθνή

Μακρόν: Οι μπλε αστακοί που σέρβιρε στον Κάρολο τίναξαν στον αέρα τον προϋπολογισμό του Ελιζέ

Μακρόν: Οι μπλε αστακοί που σέρβιρε στον Κάρολο τίναξαν στον αέρα τον προϋπολογισμό του Ελιζέ

Πηγή Φωτογραφίας: EPA/BENOIT TESSIER//Μακρόν: Οι μπλε αστακοί που σέρβιρε στον Κάρολο τίναξαν στον αέρα τον προϋπολογισμό του Ελιζέ

Με βάση τον ετήσιο έλεγχο του προϋπολογισμού της προεδρίας, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ανώτατο Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας, τα έξοδα του Ελυζέ -που περιλαμβάνουν εκείνα που σχετίζονται με τα διπλωματικά καθήκοντα και την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του Ελυζέ

Το αστρονομικό ποσό των σχεδόν 475.000 ευρώ στοίχισε στους Γάλλους η πλουσιοπάροχη δεξίωση που παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν τον Σεπτέμβριο του 2023 προς τιμήν του βασιλιά Κάρολο, στις Βερσαλλίες, ωθώντας σε έλλειμμα ρεκόρ τον προϋπολογισμό του Ελυζέ τον περασμένο χρόνο.

Με βάση τον ετήσιο έλεγχο του προϋπολογισμού της προεδρίας, τον οποίο έδωσε στη δημοσιότητα χθες το ανώτατο Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας, τα έξοδα του Ελυζέ -που περιλαμβάνουν εκείνα που σχετίζονται με τα διπλωματικά καθήκοντα και την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων του Ελυζέ, καθώς και τις δαπάνες της διοίκησης, του προσωπικού, της ασφάλειας και της διαχείρισης – εκτοξεύτηκαν στα 125 εκατ. ευρώ, με το έλλειμμα να αγγίζει τα 8,3 εκατομμύρια!

Με βάση τα στοιχεία, τις μεγαλύτερες «τρύπες» στον προϋπολογιμό πέρυσι άνοιξαν οι δύο πολυτελείς δεξιώσεις που παρέθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας προς τιμήν του βασιλιά Καρόλου, αλλά και προς τιμήν του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Αστακοί και πανάκριβα κρασιά στη δεξίωση

Συγκεκριμένα, στη δεξίωση, που παρέθεσε ο Μακρόν στον Βρετανό μονάρχη στις Βερσαλλίες οι προσκεκλημένοι απήλαυσαν μεταξύ άλλων αστακούς και μακαρόν, ενώ μόνο το catering στοίχισε 165.000 ευρώ και 40.000 ευρώ δόθηκαν για κρασιά και ποτά, περιλαμβανομένης και μιας φιάλης Château Mouton Rothschild του 2004.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στους 160 προσκεκλημένους ήταν και διασημότητες, όπως ο Μικ Τζάγκερ και ο ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Επιπλέον, αρκετές χιλιάδες ευρώ κόστισαν στην προεδρία οι δαπάνες σε διακοσμητές και εταιρείες catering για δεξιώσεις εκτός του Ελυζέ, όπως στην περίπτωση του βασιλιά Καρόλου στις Βερσαλλίες, αλλά και σε εκείνη του Ινδού πρωθυπουργού, τον οποίο ξενάγησε προσωπικά ο Γάλλος πρόεδρος στο Λούβρο.

Τέλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε τη Γαλλική προεδρία για τον ελλιπή σχεδιασμό ταξιδιών, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 830.000 ευρώ λόγω της ακύρωσης 12 ταξιδιών και τη μη επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων.

Παρολ’ αυτά αναγνώρισε κάποιες προσπάθειες εξοικονόμησης χρημάτων, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα του Ελυζέ όταν παραθέτει «κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα», εκδηλώσεις κατά τις οποίες συνήθως προτιμάται το προσωπικό της κουζίνας του Προεδρικού Μεγάρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments