Κόσμος

Μετά τη Λιβύη, το Ισραήλ στο στόχαστρο του Ερντογάν

Μετά τη Λιβύη, το Ισραήλ στο στόχαστρο του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Somali Magazine

Μετά το Καραμπάχ και τη Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αρκείται πλέον στην ηθική και οικονομική υποστήριξη που παρέχει στη Χαμάς. Δεν αρκείται στις διευκολύνσεις που παρέχει στα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης και την «επίσημη στέγη» που τους έχει παραχωρήσει μετά από τη σταδιακή απομάκρυνση των ηγετών της Χαμάς από το Κατάρ. Προχωρά σε ανοικτές απειλές.

Καμία αραβική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πλέον τη Χαμάς, εκτός από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης και την Άγκυρα. Από την αρχή, ο στόχος της Χαμάς ήταν να διακόψει μια πιθανή συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία της περιοχής προς το καλύτερο. Η ειρήνη, η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία θα μπορούσαν να φέρουν μια νέα εποχή στη Μέση Ανατολή και την Αραβική Χερσόνησο, κάτι που δεν συμφωνούσαν ούτε η Τεχεράνη ούτε οι οπαδοί της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η Τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να ηγηθεί του φανατικού μουσουλμανικού κόσμου στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση, υιοθετώντας το σύμβολο του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα “μπει” και στο Ισραήλ με παρόμοιο τρόπο όπως έκανε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στη Λιβύη, και υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή για να το επιτύχει.

Βέβαια, η Τουρκία δεν είχε «μπει», ούτε στη Λιβύη, ούτε στο Καραμπάχ.

Το 2020, η Τουρκία είχε αποστείλει στρατιωτικό προσωπικό για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία είχε υπογράψει μια παράνομη Συνθήκη για τα Θαλάσσια Όρια με σκοπό τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είχε αρνηθεί επίσημα οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή της στις επιχειρήσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοριζόμενη στη στρατιωτική υποστήριξη, εκπαίδευση και εκσυγχρονισμό του στρατού των Αζέρων.

Παρόλο που η Τουρκία είχε ανακοινώσει την αναστολή των εμπορικών σχέσεών της με το Ισραήλ, φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει πραγματικά, καθώς τουρκικά προϊόντα εξάγονται μέσω Αζερμπαϊτζάν προς το Ισραήλ. Παρά τις απειλές της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει ακόμα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά έχει εκφράσει υποστήριξη προς τη Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ και έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ως Χίτλερ και ναζί. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν επιδιώκει την ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου και στηρίζεται στις μουσουλμανικές αδελφότητες, στις οποίες ανήκει και η Χαμάς.

Οι πρόσφατες απειλές του Ερντογάν κατά του Ισραήλ έρχονται μετά την απόκτηση τελευταίας γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 από την Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου στόλου F-16. Αυτά τα αεροσκάφη θεωρούνται τα πιο προηγμένα που κατασκευάστηκαν ποτέ και διατίθενται μόνο σε στενούς συμμάχους και εταίρους, σύμφωνα με αμερικανικές δηλώσεις.

Κι όμως, σήμερα ένας από τους «στενότερους συμμάχους», απειλεί τουλάχιστον στα λόγια το Ισραήλ, παίρνοντας σαφώς το μέρος των τρομοκρατών της Χαμάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments