Policy Briefs

Ο Μακρόν επαναπροτείνει τον Τ. Μπρετόν για Επίτροπο

Ο Μακρόν επαναπροτείνει τον Τ. Μπρετόν για Επίτροπο

Πηγή Φωτογραφίας: Paris Match

Σε επιστολή που απευθύνθηκε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με επιστολή που απηύθυνε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον Τιερί Μπρετόν –ορκισμένο εχθρό του Γερμανού– για δεύτερη θητεία Ευρωπαίο Επίτροπο.

Ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε «πολιτική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό δεν τον εμποδίζει να παρακολουθεί τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν περίμενε μια εβδομάδα μετά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 18 Ιουλίου ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να της προτείνει επίσημα, με επιστολή της 25ης Ιουλίου και έλαβε από την Euractiv, το όνομα του Τιερί Μπρετόν μεταξύ των μελών. του ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει τις «ιδιαίτερες ιδιότητες» και την «εμπειρία» του Τιερί Μπρετόν, «ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη θητεία» κατά την οποία κατείχε τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου υπεύθυνου για την Εσωτερική Αγορά.

Ήταν αυτός που καθόρισε τις εγκαταστάσεις της ευρωπαϊκής άμυνας συντονίζοντας την παραγωγή και την παράδοση ευρωπαϊκών οβίδων στην Ουκρανία. Για αρκετούς μήνες, ήταν επίσης η αιχμή του δόρατος ενός ευρωπαϊκού ταμείου 100 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από νέο κοινό δάνειο.

Η ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη: ήδη στις 27 Ιουνίου, στο τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έκρυψε την επιθυμία του να δει τον Τιερί Μπρετόν να διορίζεται εκ νέου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό θέτει επίσης ένα τέλος στις φήμες που έλεγαν ότι ο Μπρούνο Λεμέρ, παραιτηθείς υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ήταν επίσης υποψήφιος για τη θέση.

Ο διορισμός του πρώην καπετάνιου της βιομηχανίας από τον Εμανουέλ Μακρόν είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτος καθώς είναι ο ορκισμένος -και υποτιθέμενος- εχθρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το περασμένο καλοκαίρι, πίεσε σκληρά κατά του διορισμού της Φιόνα Σκοτ ​​Μόρτον, προστατευόμενης του Προέδρου της Κομισιόν και περίμενε να γίνει επικεφαλής οικονομολόγος του τμήματος ανταγωνισμού – τόσο πολύ που ο Αμερικανός αναγκάστηκε να πετάξει την ποδιά.

Τον περασμένο Μάρτιο αμφισβήτησε την επιρροή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ εκείνη εξασφάλισε τη στήριξη της πολιτικής της οικογένειας, του ΕΛΚ, για δεύτερη θητεία με πολύ μικρή πλειοψηφία.

«Παρά τις ιδιότητές της, η Ursula von der Leyen [είναι] υπερψηφισμένη από το δικό της κόμμα. Το πραγματικό ερώτημα τώρα: «Είναι δυνατόν να (ξανα)ανατεθεί η διαχείριση της Ευρώπης στο ΕΛΚ για άλλα 5 χρόνια ή 25 χρόνια στη σειρά; » , έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο

Ως εκ τούτου, σε ηλικία 69 ετών, πρώην Υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας από το 2005 έως το 2007, θα μπορούσε κάλλιστα να επεκτείνει τον εκπατρισμό του στις Βρυξέλλες μαζί με τους 26 άλλους Ευρωπαίους Επιτρόπους.

Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελείται από έναν Επίτροπο ανά χώρα μέλος. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με επιστολή της προς τα κράτη μέλη, ζήτησε να της κοινοποιηθούν τα ονόματα των υποψηφίων έως τις 30 Αυγούστου.

Ένας νέος κανόνας απαιτεί επίσης από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να παρουσιάζουν έναν άνδρα και μια γυναίκα κάθε φορά, εκτός εάν ο υποψήφιος ήταν ήδη στο αξίωμα κατά την προηγούμενη θητεία.

Μόλις γίνει ο διορισμός, το Σώμα των Επιτρόπων υπόκειται σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι βουλευτές ψηφίζουν για ολόκληρο το Σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments