Διεθνή

Σε «τροχιά» επανασύνδεσης οι σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας

Σε «τροχιά» επανασύνδεσης οι σχέσεις Τουρκίας – Αρμενίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurasianet

Το συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών - Οι Αρμένιοι βάζουν στην «άκρη» τη γενοκτονία.

Συναντήθηκαν σήμερα στα κοινά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών ειδικοί διπλωματικοί αντιπρόσωποι Αρμενίας – Τουρκίας, όπου κατά τις επαφές που γίνονται για 5η φορά επιτεύχθηκε συμφωνία για το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και την εύκολη έκδοση βίζας.

Μετά το πέρας της συνάντησής τους το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε ανακοίνωση στην οποία υπογράμμισε τις συνεχιζόμενες συνομιλίες εξομάλυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Η ανακοίνωση

«Οι ειδικοί εκπρόσωποι της Τουρκίας και της Αρμενίας για τη διαδικασία εξομάλυνσης, ο πρέσβης Serdar Kılıç και ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Ruben Rubinyan πραγματοποίησαν την πέμπτη συνάντησή τους στις 30 Ιουλίου στο συνοριακό πέρασμα Alican-Margara στα κοινά σύνορα των δύο χωρών.

Οι ειδικοί αντιπρόσωποι επιβεβαίωσαν τα σημεία που συμφωνήθηκαν κατά την προηγούμενη συνάντησή τους.

Συμφώνησαν επίσης να αξιολογήσουν τις τεχνικές απαιτήσεις για τη λειτουργία της σιδηροδρομικής συνοριακής διάβασης Akyaka/Akhurik σύμφωνα με τις περιφερειακές εξελίξεις και να διευκολύνουν τις αμοιβαίες διαδικασίες θεώρησης για τους κατόχους διπλωματικών/επίσημων διαβατηρίων.

Τέλος, οι Ειδικοί Αντιπρόσωποι επαναβεβαίωσαν τη συμφωνία τους να συνεχίσουν αυτή τη διαδικασία χωρίς προϋποθέσεις, με απώτερο στόχο την πλήρη εξομάλυνση».

Ξέχασε η Αρμενία (;) Η βασική διαφωνία Τουρκίας και Αρμενίας είναι αν πρόκειται για γενοκτονία ή όχι ο θάνατος περίπου 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από 100 και πλέον χρόνια.

Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά ότι οι δολοφονίες και οι θάνατοι που ξεκίνησαν στις 24 Απριλίου 1915 με μαζικές συλλήψεις Αρμενίων διανοουμένων στην Κωνσταντινούπολη, συνιστούν γενοκτονία.

Τα τελευταία χρόνια περίπου 35 χώρες -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών- έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Όμως ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν προέτρεψε πρόσφατα τους συμπατριώτες του να «ξεπεράσουν το τραύμα» της σφαγής και να σταματήσουν να νοσταλγούν τη «χαμένη πατρίδα» τους.

Ειδικότερα, μιλώντας στις 24 Απριλίου σε εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της έναρξης των γεγονότων του 1915 που οδήγησαν στη γενοκτονία ο Πασινιάν δήλωσε ότι το διαρκές τραύμα εμποδίζει πολλούς Αρμένιους να αξιολογούν αντικειμενικά τις διεθνείς υποθέσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αρμενία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν επανέλαβαν την πολιτική βούληση για εξομάλυνση των σχέσεων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τον Ιούνιο. Επιβεβαίωσαν τα θέματα στα οποία οι δύο χώρες κατέληξαν σε διευθέτηση, καθώς τόνισαν τη σημασία της διατήρησης των συνομιλιών μεταξύ των ειδικών εκπροσώπων των δύο γειτονικών χωρών. Χαιρέτισαν επίσης τον διάλογο μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των δύο χωρών και συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή και τη διεθνή ατζέντα.

Η Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για στενότερους δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, οι οποίοι θεωρούνται στο πλαίσιο της περιφερειακής εξομάλυνσης, αλλά οι συνομιλίες έχουν ως επί το πλείστον μείνει στάσιμες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments