ΔΕΘ: Πέντε τομές με κοινωνικό πρόσημο
Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Χαρτί και µολύβι έχει πάρει το οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης, που επεξεργάζεται δεδοµένα, στο πλαίσιο της προετοιµασίας της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ στις 7 και 8 Σεπτεµβρίου. Η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ σηµατοδοτεί την επανεκκίνηση της κυβερνητικής ρότας, η οποία υλοποιείται µέσα από τη στροφή των πολιτικών στη βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη.
Ωστόσο, η αλλαγή τροχιάς δεν θα είναι απλά συμβολική, αλλά θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία, ώστε οι πολίτες να διαπιστώσουν τη θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στο πορτοφόλι τους. Ο Κ. Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με ένα ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα μετά τις ευρωεκλογές, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων για την επιτάχυνση της κυβερνητικής δράσης.
Εκτός από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η δημόσια υγεία, η παιδεία και οι συγκοινωνίες, το κυρίαρχο ζήτημα για την κυβέρνηση από το φθινόπωρο θα είναι οι πολιτικές που αφορούν το κόστος ζωής. Αυτός αναμένεται να είναι ο κύριος άξονας των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού από το βήμα του «Βελλίδείου», με έμφαση στην ακρίβεια και την οικονομική προοπτική.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, που αποτελούν τη μεγαλύτερη ανησυχία των ελληνικών νοικοκυριών, έχουν τεθεί υπό εξέταση από την κυβέρνηση. Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με βάση την πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), η οποία δείχνει μειωμένες κατά 26% τιμές στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γερμανία. Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ο αγώνας ενάντια στην ακρίβεια είναι μια συνεχής διαδικασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του Μαξίµου αναφέρουν πως η λογική επάνω στην οποία δοµείται η πρωθυπουργική παρέµβαση για το «καυτό» ζήτηµα του ύψους των τιµών δεν θα κατευθυνθεί σε λύσεις «καλαθιού», αντιθέτως θα υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, στο υπάρχον πνεύµα της συνέχισης των µέτρων που έχουν ληφθεί και έχουν ξεκινήσει να αποδίδουν, παρουσιάζοντας ενθαρρυντικά στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ, ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τη δέσμευση του πρωθυπουργικού επιτελείου για τη δημιουργία προσιτής στέγης για όλους, με τη διάθεση 4,2 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης στην τριετία 2024-2027. Επίσης, ενδέχεται να ανακοινωθούν λεπτομέρειες για το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το δεύτερο στάδιο του επιτυχημένου προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο Ιανουάριο και θα περιλαμβάνει επεκτεινμένα όρια ηλικίας για δικαιούχους από 30 έως 50 ετών, καθώς και επεκτεινμένα εισοδηματικά κριτήρια έως 40.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της στεγαστικής πολιτικής, προβλέπονται αλλαγές στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω – Νοικιάζω”, με την επιδότηση επισκευής και ανακαίνισης των κατοικιών να αυξάνεται από 40% σε 60%. Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην κοινωνική στέγη, με την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών που θα διατίθενται προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο μέσω προγράμματος επιδοτούμενης στέγασης. Ήδη έχει ξεκινήσει η χαρτογράφηση των ακινήτων του Δημοσίου για αυτόν τον σκοπό.
Το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής είναι ένα νέο μέσο για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και περιλαμβάνει την ανάπτυξη οικιστικών μονάδων μέσω των ΣΔΙΤ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή πάνω από 2.500 κατοικιών που θα προσφερθούν σε πολίτες έως 39 ετών, με χαμηλό ενοίκιο και επιλογή αγοράς μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Επιπλέον, είναι πιθανό να ανακοινωθούν ευνοϊκές παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Συγκεκριμένα, εξετάζονται αλλαγές στην πολιτική επιδομάτων, με αύξηση του επιδόματος παιδιού και αναμόρφωση των υπολοίπων επιδομάτων.
Μια σημαντική πρωτοβουλία θα είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης των παιδιών σε δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις, με σκοπό την ενθάρρυνση των νέων ζευγαριών να αποφασίσουν να αποκτήσουν παιδί. Επιπλέον, σχεδιάζονται περαιτέρω μέτρα υποστήριξης των εργαζόμενων μητέρων, με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας και σε συμβασιούχους και ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες. Όσον αφορά την ισότιμη μεταχείριση των τριτέκνων με τις πολύτεκνες, αυτό εξετάζεται αλλά είναι πολύπλοκο, ενώ εξετάζεται επίσης η πιθανότητα φορολογικών ελαφρύνσεων για τις τρίτεκνες οικογένειες.
Θα γίνει προσεκτική εξέταση των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων σχετικά με τις πολιτικές για τη νέα γενιά, με έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων κάτω των 30 ετών. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την εισαγωγή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που προκάλεσε αντιδράσεις στον κλάδο. Πραγματοποιείται ανάλυση για τον προσδιορισμό των επαγγελματιών που επηρεάζονται περισσότερο και ποιοι πρέπει να απαλλαγούν από το βάρος των φόρων, με στόχο την αντιμετώπιση των αντιδράσεων. Ωστόσο, λόγω της μη ολοκλήρωσης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για την κατάσταση.
Οι βασικές αντιδράσεις εστιάζουν στις μεταβλητές και τις ποσοστώσεις, με τους μέσους όρους των τζίρων ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας να αποτελούν αντικείμενο διαφωνιών. Σύμφωνα με το υφιστάμενο πλαίσιο, όταν ο κύκλος εργασιών ενός επιχειρηματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ, υπάρχει προσαύξηση 5% στο ποσό του τεκμαρτού εισοδήματος. Οι προτεινόμενες αλλαγές εστιάζουν στον τζίρο και στον “συντελεστή παλαιότητας” της επιχείρησης, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας