Πολιτική

Γενικοί Γραμματείς: Ποιοι έφυγαν, ποιοι ήρθαν -Οι «Γαλάζιοι» που μπήκαν στον ανασχηματισμό

Γενικοί Γραμματείς: Ποιοι έφυγαν, ποιοι ήρθαν -Οι «Γαλάζιοι» που μπήκαν στον ανασχηματισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//[370809] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο ανασχηματισμός 25 γενικών γραμματέων υπουργείων που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, με ένα δελτίο Τύπου, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την «περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», προφανής αιχμή ότι οι ταχύτητες δεν ήταν οι επιθυμητές

Ο ανασχηματισμός 25 γενικών γραμματέων υπουργείων που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, με ένα δελτίο Τύπου, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την «περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», προφανής αιχμή ότι οι ταχύτητες δεν ήταν οι επιθυμητές.

Κατά τα λοιπά, από τα ονόματα των γενικών γραμματέων που τοποθετήθηκαν γίνεται σαφές πως υπάρχει από την πλευρά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μια κομματική στροφή, με την πλειονότητα των νέων γενικών να έχει «γαλάζια» κομματική προέλευση.

Αν κρίνει κανείς ότι οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και την «διεύρυνση» γενικοί γραμματείς αποχωρούν, μπορεί να συμπεράνει ότι οι αλλαγές που έγιναν εξυπηρετούν την ανάγκη της αποπασοκοποίησης της κυβέρνησης και της ταυτόχρονης ενίσχυσής της με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη μετά τις ευρωεκλογές εσωκομματική ηρεμία.

Στον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων υπήρξε μια «βουτιά» στην κομματική επετηρίδα με αξιοποίηση «γαλάζιων» πολιτευτών. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Σάββας Χιονίδης, πρώην βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, ο οποίος αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης στο υπ. Εσωτερικών. Είναι η Γραμματεία που ήταν ακέφαλη μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή e-mails όπου είχε φύγει ο Μ. Σταυριανουδάκης. Δεύτερο παράδειγμα ο Τάσος Γαϊτάνης, πρώην βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, ο οποίος αναλαμβάνει τη γενική γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας του υπ. Ανάπτυξης. Στο υπουργείο Παιδείας, στη θέση του αρμόδιου για τη γενική γραμματεία Ανώτατης Παιδείας τοποθετείται ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στο Επικρατείας. Γενικός γραμματέας Ιθαγένειας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος αφού τον περασμένο Οκτώβριο έχασε τη δημαρχία της Καλλιθέας τώρα αξιοποιείται με πόστο στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ο οποίος διορίστηκε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, έχει διατελέσει και τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ. Ας σημειωθεί ότι δεν αναπληρώθηκε η θέση του από την «κοινωνία των πολιτών» προερχόμενου Ηρακλή Μοσκώφ στη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.Επίσης, δεν τοποθετήθηκε σε θέση γενικού γραμματέα ο εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενος πολιτευτής της ΝΔ, Σπύρος Καρανικόλας.

Στελέχος της ΝΔ είναι και η Κατερίνα Πατσογιάννη, η οποία διορίστηκε στη γενική γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) καταλαμβάνοντας τη θέση που κατείχε η εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενη Ζέφη Δημαδάμα. Η κ. Δημαδάμα το 2023 είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της μετακίνησής της σε κρατική θέση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και δέχτηκε αρνητικά σχόλια μετά την αποπομπή της.

«Το συμπέρασμα από τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων είναι ένα: Όσα στελέχη της Κεντροαριστεράς αναζητούν καρέκλες στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχουν την τύχη και τη μεταχείριση προϊόντων μιας χρήσεως», έγραψε σκωπτικά για την Ζ. Δημαδάμα ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments