Πολιτική

Η αποτελεσματικότητα, κριτήριο αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου

Η αποτελεσματικότητα, κριτήριο αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι αλλαγές των προσώπων στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων ήταν το πρώτο βήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος και η απόδοσή του να μεγιστοποιηθεί.

Η αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, η παραγωγή και υλοποίηση απτών και μετρήσιμων πολιτικών, εξακολουθεί να παραμένει το μείζον για το Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από τις κάλπες του Ιουνίου, όταν το βασικό συμπέρασμα του αποτελέσματος ήταν ότι όσα γίνονται ή αποφασίζονται, δεν έχουν αυτομάτως αντίκρισμα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγές στη διοικητική ηγεσία των υπουργείων, με σκοπό να βελτιωθεί η απόδοση της κυβέρνησης. Ακολούθησαν αλλαγές στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων, με το 1/3 από αυτούς να αντικατασταθούν, συμπεριλαμβανομένων και έξι μετακινήσεων.

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως οι αλλαγές στις Γενικές Γραμματείες των υπουργείων έχουν ως στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αυτές οι αλλαγές έγιναν μετά από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς, με στόχο την υλοποίηση του τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2027. Οι αλλαγές αυτές έγιναν μετά από αξιολόγηση του έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα, με σκοπό την ενίσχυση της οργανωτικής δομής της κυβέρνησης.

Παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να εστιάσει σε πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, όπως η υγεία, η στέγαση, οι ευάλωτοι πολίτες και τα άτομα με αναπηρία, παρατηρείται επίσης προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ανατιμήσεων, κυρίως στα σούπερ μάρκετ και στην ενέργεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις και πρώτα στοιχεία που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο ήταν 1,92% χαμηλότερες από πέρυσι και αναμένεται αντίστοιχη μείωση και τον Ιούλιο. Αυτά τα στοιχεία οδηγούν την κυβέρνηση στο συμπέρασμα ότι οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, όπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για αυτό τον λόγο, ανακοινώνεται η συνέχιση των ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα από τη ΔΙΜΕΑ, η οποία ενισχύεται με 50 ειδικούς και έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους σε 26 μεγάλες εταιρείες για τη συμμόρφωσή τους με τον νόμο για τη συγκράτηση των τιμών. Επιπλέον, θα υπάρξει ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στους τομείς όπου υπάρχει υποψία ολιγοπωλιακών καταστάσεων, ενώ η αγορά ενέργειας βρίσκεται επίσης υπό εξέταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ουρανοκατέβατα κέρδη που είχαν οι παραγωγοί ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει φόρους πάνω σε αυτά τα κέρδη. Με αυτόν τον τρόπο, έστειλε το μήνυμα ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να υποφέρουν λόγω των προβλημάτων στην αγορά ενέργειας, η οποία δεν έχει ακόμα φτάσει στο επίπεδο λειτουργίας που θα έπρεπε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis, που παρέχει πληροφορίες στους καταναλωτές για τα προϊόντα, προκειμένου να διευκολύνει τις πιο οικονομικές αγορές, σε συνδυασμό με τη συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς της επιχειρηματικότητας για τη μείωση των τιμών, αποτελούν μέρος των μέτρων που το Υπουργείο Ανάπτυξης θα συνεχίσει να προωθεί.

Η αύξηση των τιμών, που ξεκίνησε με την ενεργειακή κρίση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει φτάσει πλέον στα δύο χρόνια, επαναφέροντας το θέμα της ακρίβειας στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ανησυχία, υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση στις πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να είναι η αναπτυξιακή πολιτική και η προσπάθεια για αύξηση των εσόδων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments