Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο καταναλωτής δεν πρέπει να πληρώνει τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας

Μητσοτάκης: Ο καταναλωτής δεν πρέπει να πληρώνει τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η προσοχή μας είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση των τιμών, σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στα πλαίσια των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.

Αρχικά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εκφράζοντας «τη βαθιά οδύνη για τον θάνατο αθώων παιδιών στα υψώματα του Γκολάν. Αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι υπάρχει ανάγκη στη Λωρίδα της Γάζας να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός που θα συμπαρασύρει και το βόρειο μέτωπο Ισραήλ-Λιβάνου. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει απαθής», είπε χαρακτηριστικά.

Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην αποκλιμάκωση των τιμών Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στο πρόβλημα: «Τώρα στα θέματα της εσωτερικής επικαιρότητας και καθώς πια αρκετοί συμπολίτες μας προετοιμάζονται για τις καθιερωμένες διακοπές του Αυγούστου, θέλω να γνωρίζετε ότι η προσοχή της κυβέρνησης παραμένει στραμμένη στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών. Είναι ενθαρρυντικές οι ενδείξεις που έχουμε ότι και το μήνα Ιούνιο υπήρξε μία σχετική αποκλιμάκωση των τιμών στα σουπερμάρκετ. Πιστεύω ότι το συνολικό πλέγμα των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση έχει αρχίσει και αποδίδει και βέβαια συνεχίζουμε και με ελέγχους από πλευράς ΔΙΜΕΑ σε όλο το πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και ενισχύοντας περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία είναι και κατά τους νόμους επιφορτισμένη με τον εντοπισμό φαινομένων συγκέντρωσης στην αγορά τα οποία οδηγούν σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις που με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα: «Και βέβαια η κυβέρνηση παρακολουθεί και με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας. Όπως γνωρίζετε τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μία πολύ απότομη αύξηση των τιμών της χονδρικής ενέργειας σε όλη την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι παραγωγοί ενέργειας έβγαλαν σαφέστατα ουρανοκατέβατα κέρδη. Η κυβέρνηση αυτά τα κέρδη θα τα φορολογήσει επιβάλλοντας ένα έκτακτο τέλος όπως είχε κάνει και στο παρελθόν, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι δεν μπορεί ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει τις όποιες δυσλειτουργίες σε μια αγορά ενέργειας που σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο της λειτουργίας που θα θέλαμε. Χαίρομαι διότι τις τελευταίες ημέρες, ενδεχομένως και ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων της κυβέρνησης, οι τιμές επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα αλλά θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει οπότε διαπιστώνονται στρεβλώσεις στην αγορά και κέρδη τα οποία δεν δικαιολογούνται από την ομαλή λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

«Θα ήθελα να κάνω και μία μνεία στα ζητήματα τα οποία αφορούν την υγεία και χαίρομαι γιατί τελικά σε συνεννόηση του υπουργείου Υγείας με τους κατά τόπους ιατρικού συλλόγους φαίνεται να βρέθηκε μία λύση μία εθελοντική προσφορά ιδιωτών γιατρών να καλύψουν κάποιες ανάγκες εφημεριών σε κάποια νοσοκομεία της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

«Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι αυτή είναι μία προσωρινή λύση και είμαι πεπεισμένος ότι και η σχετική διάταξη η οποία ψηφίζεται στη Βουλή δεν θα χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί διότι αυτού του είδους τα προβλήματα πρέπει να λύνονται πάντα συναινετικά και σε συνεργασία με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Τονίζω και πάλι ότι αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο καθώς το υπουργείο νομοθετεί άμεσα μια καινούργια δέσμη κινήτρων για εκείνες τις ειδικότητες και εκείνα τα νοσοκομεία που αποδεδειγμένα έχουν πρόβλημα προσέλκυσης μόνιμου ιατρικού προσωπικού για την κάλυψη μόνιμων αναγκών. Αλλά τουλάχιστον σε προσωρινό επίπεδο φαίνεται το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές όπως εξάλλου αυτό επιβάλλει ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο αφορά τη δημόσια υγεία. Τέλος κυρία πρόεδρε ολοκλήρωσα πριν από λίγο μία σύσκεψη για τα ζητήματα της λειψυδρίας τα οποία αντιμετωπίζουν κάποιες περιοχές της χώρας μας, ένα πρόβλημα το οποίο ενδεχομένως να αποκτά δομικά χαρακτηριστικά λόγω της κλιματικής κρίσης.

Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις που προέκυψαν φέτος το καλοκαίρι όμως να είστε βέβαιη ότι θα χρειαστούμε πιο δομικές παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη διαχείριση του νερού και για την ύδρευση και για την άδρευση και σύντομα η κυβέρνηση θα κάνει επιπρόσθετες εξαγγελίες γύρω από τα κρίσιμα αυτά ζητήματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments