Πολιτική

Σε τεντωμένο σχοινί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε τεντωμένο σχοινί ο ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [364930] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Υπ' ατμόν φέρεται και ο Κασσελάκης.

«Θα σηκωθώ να φύγω από πρόεδρος»… «Εδώ που κάθοµαι , χάνω λεφτά». Τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν λόγια κάποιου CEO µεγάλης εταιρείας ούτε κάποιου επικεφαλής οργανισµού. Είναι τα λόγια που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού της Οργανωτικής Επιτροπής του καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε αυτά τα λόγια του τουλάχιστον τέσσερις φορές, με τη βουλευτή Κατερίνα Νοτοπούλου να είναι η κύρια αποδέκτρια. Τα υπόλοιπα μέλη του συντονιστικού φάνηκαν έκπληκτα από τις απειλές και τις αναφορές στα χρήματα που χάνει ο πρόεδρος του κόμματος εξαιτίας της θέσης του.

Η κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά περίπλοκη, με τη διαγραφή του Πολάκη να προκαλεί ακόμα περισσότερη σύγχυση. Παρόλο που ο Πολάκης συνέχισε να συμμετέχει στις κομματικές λειτουργίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι η διαγραφή του δεν θα είναι πραγματική και ότι θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται μέσα στο κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης έκανε ένα βήμα πίσω σχετικά με τη διαγραφή του κ. Πολάκη λόγω εσωκομματικών ισορροπιών. Το βράδυ της Πέμπτης, εξέφρασε κολακευτικά λόγια για τον Σφακιανό και το κοινοβουλευτικό του έργο, ενώ δεν έκρυψε την εκτίμησή του για το πρόσωπό του.

Φαίνεται ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα ήθελε να αντιμετωπίσει τον κ. Πολάκη στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος, καθώς αυτός και ο Νίκος Παππάς αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν αδύναμος, καθώς ο βουλευτής Χανίων έχει σημαντική επιρροή στην οργανωμένη βάση του κόμματος. Επικρατεί μια αίσθηση ότι είτε ο κ. Κασσελάκης θα φύγει, είτε θα αποχωρήσει ένα μεγάλο τμήμα που εκφράζεται μέσω των “87”.

Πραγματικά, είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με σαφήνεια τις προθέσεις του κ. Κασσελάκη, αλλά φαίνεται ότι χάνει σταδιακά την υποστήριξή του από τους κορυφαίους πολιτικούς. Ενδιαφέρον είναι ότι φαίνεται να το επιδιώκει, καθώς συνεχώς βάζει τους κορυφαίους πολιτικούς εναντίον του, όπως τον Σωκράτη Φάμελλο, με πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι είναι έτοιμος να τον αντικαταστήσει ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η πλευρά των «87» περιμένει τις τελικές αποφάσεις για το συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 3 έως 6 Οκτωβρίου. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι αν ο κ. Κασσελάκης δεν ενημερώσει τις προθέσεις του για τις αλλαγές στο καταστατικό που θέλει να κάνει, τότε θα εξετάσουν ακόμα και τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Η εξέλιξη αυτή θα επισημοποιήσει τη διάσπαση που δεν μπορεί πλέον να αποφευχθεί. Τα τελευταία 24 ώρα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην Κ.Ο. και μεταξύ των στελεχών που θεωρούν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Το ρεύμα της αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη διευρύνεται συνεχώς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ελάχιστους πραγματικούς συμμάχους, μερικοί εκ των οποίων εκφράζουν κριτική και προσεκτική στάση, όπως η Ρένα Δούρου και ο Γιώργος Καραμέρος. Βασικοί υποστηρικτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα θεωρούνται η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, η Νίνα Κασιμάτη, η Ελένα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου.

Στην οµάδα των «87» µετέχουν 7 βουλευτές, συγκεκριµένα οι Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ∆ιονύσης Καλαµατιανός, Αθηνά Λινού, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαµπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Η επιρροή, ωστόσο, είναι πολύ µεγαλύτερη, ιδίως αν αποφασίσει ο κ. Κασσελάκης να καρατοµήσει τον κ. Φάµελλο. Στον κατάλογο των βουλευτών που έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Κασσελάκη είναι και αρκετοί ακόµα βουλευτές, µε πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Χάρη Μαµουλάκη και του Συµεών Κεδίκογλου. Εκτός του στενού κύκλου του κ. Κασσελάκη κινούνται και οι βουλευτές Κώστας Σαρακιώτης, Γιώργος Ψυχογιός, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη κ.ά.

Επιπλέον οι «87» έχουν µαζί τους αρκετά κορυφαία στελέχη, πρώην υπουργούς και πρώην βουλευτές, όπως ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Μαρία Ρεπούση, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Βασίλης Τσίρκας, ο Γιώργος Τσίπρας, η Εύη Καρακώστα, ο Σπύρος ∆ανέλλης, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Θέµης Μουµουλίδης, ο ∆ηµήτρης Αναγνωστάκης, ο Χρήστος Στάικος, η Μαρία Θελερίτη, η Ζωή Καρκούλια, ο Πάνος Σκουρολιάκος κ.ά. Βεβαίως, σε αρκετά δύσκολη θέση βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας την κατρακύλα και τον κίνδυνο πλήρους διάλυσης του κόµµατος που πήρε από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και το έκανε κυβερνητικό κόµµα.

Αυτή τη στιγμή, οι επιλογές του πρώην πρωθυπουργού είναι περιορισμένες, καθώς μια αποχώρηση ενός μεγάλου αριθμού βουλευτών θα τον βάλει σε δύσκολη θέση. Ο πολιτικός χρόνος που επιθυμούσε να κερδίσει έχει εξαντληθεί και οι εξελίξεις επιταχύνονται. Κάθε κίνηση των “87” γίνεται με την απόλυτη συνεννόηση τους με τον κ. Τσίπρα. Τα τρία σενάρια που εξετάζονται είναι η αποχώρηση του Κασσελάκη μόνος του, η απομάκρυνσή του από τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ή η αποχώρηση μιας ομάδας βουλευτών για τη συμμετοχή στην ανασυγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments