Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πριν τη διάσπαση

ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πριν τη διάσπαση

Πηγή Φωτογραφίας: [370029] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Προς την έξοδο η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Στον µακρύ κατάλογο των υπαρκτών προβληµάτων του Στέφανου Κασσελάκη ήρθε να προστεθεί αυτό του Παύλου Πολάκη, η ξαφνική διαγραφή του οποίου από την Κ.Ο. µπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές και συνάµα απρόβλεπτες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα ξεκίνησαν το απόγευµα της Πέµπτης, όταν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής Χανίων επιτέθηκε µε χυδαίο τρόπο σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη. Το κλίµα στη συνεδρίαση φορτίστηκε όταν πήρε τον λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού προκειµένου να ζητήσει συγγνώµη. Πέραν της συγγνώµης, όµως, αυτό που ενδεχοµένως να οδήγησε στη διαγραφή Πολάκη ήταν η εικόνα µε τη δακρυσµένη κυρία Λινού.

Μετά την ενημέρωσή του για τα γεγονότα και την παρακολούθηση του σχετικού βίντεο, ο κ. Κασσελάκης προχώρησε σε κάτι που είχε συζητηθεί επί πολλά χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ: τη διαγραφή του Πολάκη. Αυτό που δεν είχε τολμήσει να κάνει ο κ. Τσίπρας, το έκανε ο κ. Κασσελάκης. Επίσης, είχε ενημερωθεί για τις αντιδράσεις άλλων βουλευτών του κόμματος, όπως ο Κώστας Μπάρκας και ο Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι είχαν αποδοκιμάσει τον (πρώην;) σύντροφό τους. Επιπλέον, η Όλγα Γεροβασίλη υποστήριξε τη διαγραφή του Πολάκη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι μισή, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, σχολιάζοντας το περιστατικό με τον Πολάκη, υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εργασίας της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν, ακόμη και αν υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση. Τόνισε επίσης ότι η προσωπικότητα και η αξιοπρέπεια κάθε εργαζόμενου πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Η πράξη αυτή καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα και ο πρόεδρος της Βουλής επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στον εν λόγω βουλευτή των Χανίων.

Τα προαναφερθέντα ήταν τα κυρίαρχα θέματα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη διαγραφή. Ο κ. Πολάκης προσπάθησε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση, αλλά δεν του επετράπη. Ακολούθησε ένας χαμός στα social media με απειλές και υπονοούμενα προς τον πρόεδρο του κόμματος και την Αθηνά Λινού. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη τη διαγραφή και επαινώντας το έργο του Πολάκη. Η διαγραφή του Πολάκη αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλά ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις.

Καταρχάς, το πρώτο ερώτημα είναι πώς θα αντιμετωπίσει η βάση του κόμματος τη διαγραφή, καθώς οι υποστηρικτές του κ. Πολάκη αποτελούν σημαντικό πυλώνα υποστήριξης του κ. Κασσελάκη. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει εσωτερική σύγκρουση στη βάση, καθώς κάποιοι όπως ο Μάρκος Χατζησάββας έχουν στηρίξει τον κ. Πολάκη. Έτσι, το βάρος θα πέσει στην πλευρά του Νίκου Παππά, που μαζί με τον Παύλο Πολάκη αποτελούν τα δύο “οργανωτικά πόδια” του κ. Κασσελάκη.

Το δεύτερο ερώτημα αφορά τις διαθέσεις του Παύλου Πολάκη και το αν θα εισέλθει σε σύγκρουση μέσω του πληκτρολογίου του, παραμένοντας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή ενδεχομένως δημιουργώντας δικό του φορέα. Οι διαδικτυακοί του φίλοι τον προτρέπουν να δημιουργήσει κόμμα.

Το τρίτο ερώτημα αφορά τη στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία φαίνεται να είναι ανάμεσα στο να μείνει στο κόμμα ή να αποχωρήσει μετά τις εξελίξεις με τον Πολάκη. Η πλευρά των “87” ζήτησε από τον κ. Κασσελάκη να τους ενημερώσει για αλλαγές στο καταστατικό συνέδριο, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. Η μειοψηφία φαίνεται να ανησυχεί για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και απειλεί με μη συμμετοχή στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου. Οι εξελίξεις φαίνεται να οδηγούν το ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολα μονοπάτια και υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα για τη θέση του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με 35 βουλευτές, ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ με 31, ενώ η απειλή μιας νέας διάσπασης είναι εμφανής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments