Ελλάδα, η χώρα με τα άδεια γραφεία: 260.000 κενές θέσεις εργασίας
Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM
Εκατοντάδες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας φαίνεται πως καταγράφει η χώρα, που επίσης αναφέρει σχεδόν μισό εκατομμύριο ανέργους. Σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις -37%- αναφέρουν κενές θέσεις εργασίας, με το ποσοστό να αγγίζει και το… αστρονομικό 60% όσο αυξάνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων. Αυτό αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ερευνών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Palmos Analysis, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2024, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.076 επιχειρήσεων.
Οπως προέκυψε από την έρευνα, στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 25 εργαζόμενους και πάνω, έως και έξι στις δέκα θέσεις εργασίας μένουν κενές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας ανά Περιφέρεια:
Στην Αττική 39% των επιχειρήσεων αναφέρουν κενές θέσεις, ενώ το ποσοστό αυξάνεται αρκετά σε Ιόνιο (46%), Κρήτη (46%) και Νότιο Αιγαίο (47%). Οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι: η μεταποίηση (50%), τα καταλύματα και η εστίαση (48%) και οι κατασκευές (54%), ενώ υψηλό ποσοστό (48%) καταγράφεται και μεταξύ των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα.
Σε κάθε επιχείρηση υπάρχουν, κατά μέσο όρο, δύο κενές θέσεις εργασίας.
Η έρευνα υπολογίζει ότι στο σύνολο της χώρας υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 260.000 κενές θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες, θα δημιουργηθούν επιπλέον 90.000 κενές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων. Πάντως, σχεδόν οκτώ στους δέκα εργοδότες (77%) δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αναζητήσουν προσωπικό ώστε να καλύψουν όλες τις κενές θέσεις εργασίας, εντός του 2024. Μόνον 2% αναφέρουν ότι δεν σκοπεύουν να καλύψουν καμιά κενή θέση μέσα στο έτος. Αντίστοιχα, 80% των εργοδοτών αναφέρουν ότι δεν έχουν πλάνο απολύσεων για φέτος.
Ποιες ειδικότητες σπανίζουν
Μεταξύ των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, το 28% αναζητούν απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές, το 27% ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροπωλητές και το 23% ειδικευμένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα. Και γιατί Η έλλειψη ενδιαφέροντος για συγκεκριμένες θέσεις (45%) και η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα -δεξιότητες- εμπειρία (36%) είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους παραμένουν κενές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις απαντήσεις των εργοδοτών, οι οποίοι μόλις σε ποσοστό 3% θεωρούν ως αιτία της «λειψανδρίας» τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Βασικά προσόντα σε έλλειψη;
Σε ό,τι αφορά τις βασικότερες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι, οι απαντήσεις των εργοδοτών στην έρευνα αναδεικνύουν ως κορυφαία επιλογή τη γνώση/χρήση Αγγλικών (39%) και ακολουθούν οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες/διαδικτυακή συνεργασία/τηλεργασία (33%), οι επικοινωνιακές/κοινωνικές δεξιότητες (30%), η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα (24%) και η οργανωτικότητα (20%).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας