EDITOR'S PICK

Δείπνο χλιδής με σπάνια κρασιά και γαλάζιους αστακούς προς τιμήν του Καρόλου αδειάζει το ταμείο των Ηλυσίων

Δείπνο χλιδής με σπάνια κρασιά και γαλάζιους αστακούς προς τιμήν του Καρόλου αδειάζει το ταμείο των Ηλυσίων

Πηγή Φωτογραφίας: Le couple royal et le couple présidentiel hier soir dans la cour du château de Versailles - AFP

Επίσημο δείπνο με τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου κόστισε στους Γάλλους σχεδόν 500.000 ευρώ

Δείπνο για τον βασιλιά Κάρολο Γ’ που κόστισε σχεδόν 475.000 ευρώ για τους Γάλλους «έσπρωξε» το έλλειμμα σε υψηλό ρεκόρ πέρυσι.

Η αγάπη της Γαλλίας για τα πλούσια δείπνα είναι πλήρως εμφανής στις σελίδες ενός καταδικαστικού ετήσιου ελέγχου του προϋπολογισμού του Ελιζέ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Cour des Comptes, το κορυφαίο Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας.

Οι αριθμοί «μίλησαν»

Οι δαπάνες του Ελιζέ, οι οποίες περιλαμβάνουν δαπάνες που σχετίζονται με τα διπλωματικά και προεδρικά καθήκοντα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τη διοίκηση, το προσωπικό, την ασφάλεια και τη διαχείριση της περιουσίας, έφτασαν τα 125 εκατομμύρια ευρώ, βυθίζοντας τα βιβλία κατά 8,3 εκατομμύρια ευρώ στο «κόκκινο».

Και ο Μόντι στο «μενού»

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, μεταξύ των μεγαλύτερων επιρροών του ελλείμματος ήταν δύο πολυτελή επίσημα δείπνα, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον βασιλιά Κάρολο Γ’.

Ο Μακρόν φιλοξένησε τον επικεφαλής του βρετανικού κράτους τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Βερσαλλίες, την ιστορική έδρα της γαλλικής μοναρχίας, σε μια γιορτή με τουλάχιστον 160 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ο τραγουδιστής των Rolling Stones Μικ Τζάγκερ και ο βρετανός ηθοποιός Χιου Γκραντ.

Το μενού από… χρυσό

Το δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι καλεσμένοι απόλαυσαν γαλάζιο αστακό και ροζ μακαρόν κόστισε στη γαλλική προεδρία σχεδόν 475.000 ευρώ – συμπεριλαμβανομένων πάνω από 165.000 ευρώ για την τροφοδοσία και πάνω από 40.000 ευρώ για κρασί (συμπεριλαμβανομένου ενός μπουκαλιού Château Mouton Rothschild του 2004) και άλλα ποτά.

Προμηθευτές τροφίμων και διακοσμητές οδήγησαν σε εκτίναξη του κόστους για δεξιώσεις που πραγματοποιήθηκαν εκτός των Ηλυσίων, όπως συνέβη με τον Κάρολο Γ’ και τον Μόντι, ο οποίος έγινε δεκτός στο Λούβρο και ο ίδιος ο Μακρόν του έδειξε μερικά από τα αριστουργήματα του πιο επισκέψιμου μουσείου της Γαλλίας.

Συνολικό κόστος: πάνω από 400.000 ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γαλλίας αναγνώρισε πάντως κάποιες προσπάθειες εξοικονόμησης κόστους, υπογραμμίζοντας τη λιτότητα των Ηλυσίων κατά τη φιλοξενία «κοκτέιλ για λιγότερα από 100 άτομα», εκδηλώσεις κατά τις οποίες το εσωτερικό προσωπικό κουζίνας του Παλατιού προτιμάται συνήθως από εξωτερικούς εργολάβους.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατηγόρησε επίσης την κακή ικανότητα της γαλλικής προεδρίας στον προγραμματισμό ταξιδιών, επισημαίνοντας την απώλεια άνω των 830.000 ευρώ που προκλήθηκε από την ακύρωση 12 προφανώς μη επιστρεπτέων ταξιδιών.

Η απάντηση του Ελιζέ

Μόνο ένα προγραμματισμένο αλλά στη συνέχεια ακυρωθέν ταξίδι στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023 οδήγησε σε απώλεια σχεδόν 500.000 ευρώ, κυρίως λόγω των εξόδων μεταφοράς και διαμονής.

Απαντώντας για τα σχετικά ποσά μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, το Ελιζέ δήλωσε:

«Η Γαλλία διατηρεί στενές διπλωματικές σχέσεις με μεγάλο αριθμό χωρών, οι οποίες διοργανώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις όταν υποδέχονται τον αρχηγό του κράτους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments