Επιτροπή του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα για τις συνεχιζόμενες καταγγελίες βασανιστηρίων στην Τουρκία
Πηγή Φωτογραφίας: .worldvision.org.uk/
Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των βασανιστηρίων δημοσίευσε τα πορίσματά της για αρκετές χώρες που εξετάστηκαν στην τελευταία της σύνοδο, εκφράζοντας ανησυχία για τους ισχυρισμούς ότι συνεχίζουν να συμβαίνουν βασανιστήρια και κακομεταχείριση στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και σεξουαλικών επιθέσεων από αστυνομικούς, ανέφερε το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης.
Η επιτροπή κάλεσε για άμεση, αμερόληπτη και αποτελεσματική διερεύνηση των ισχυρισμών και απαίτησε οι αστυνομικοί που κρίνονται ένοχοι να «τιμωρηθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα των εγκλημάτων τους».
Όσον αφορά τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στη χώρα, η επιτροπή υπενθύμισε τη μαζική απόλυση δικαστών και εισαγγελέων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, η οποία, όπως υποστηρίζει, είχε δυνητικό αντίκτυπο που επηρέασε τη διερεύνηση και τη δίωξη καταγγελιών για βασανιστήρια.
Οι εξωχώριες απαγωγές της Τουρκίας υπό την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών μετά το 2016 αναφέρθηκαν επίσης στα συμπεράσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το όργανο του ΟΗΕ, ιδίως η έκδοση ατόμων με φερόμενες διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, την θρησκευτική ομάδα που βρίσκεται στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης.
«Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τους ισχυρισμούς σχετικά με μια συστηματική πρακτική κρατικά υποστηριζόμενων εξωεδαφικών απαγωγών και βίαιων επιστροφών ατόμων που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Χιζμέτ/Γκιουλέν σε συντονισμό με τις αρχές στο Αφγανιστάν, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, την Καμπότζη, την Γκαμπόν, το Κοσσυφοπέδιο, το Καζακστάν, τον Λίβανο και το Πακιστάν, όπως είχε αναφερθεί προηγουμένως από διάφορους εντολοδόχους ειδικών διαδικασιών», αναφέρεται στη δήλωση.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στοχοποιήσει τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν, που εμπνέεται από τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, από τις έρευνες για διαφθορά του 2013, στις οποίες εμπλέκονται ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν, μέλη της οικογένειάς του και ο στενός του κύκλος.
Απορρίπτοντας τις έρευνες ως πραξικόπημα των Γκιουλενιστών και συνωμοσία κατά της κυβέρνησής του, ο Ερντογάν χαρακτήρισε το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση και άρχισε να στοχοποιεί τα μέλη του. Εντατικοποίησε την καταστολή του κινήματος μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, για το οποίο κατηγόρησε τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο. Ο Γκιουλέν και το κίνημα αρνούνται σθεναρά τη συμμετοχή τους στην απόπειρα πραξικοπήματος ή σε οποιαδήποτε τρομοκρατική δραστηριότητα.
Μια άλλη ανησυχία που εξέφρασε η επιτροπή ήταν αυτό που αποκάλεσε καθεστώς επιβαρυμένης ισόβιας κάθειρξης, δίνοντας έμφαση στην κατάσταση των κρατουμένων που φέρονται να κρατούνται απομονωμένοι σε κελιά για πάνω από 22 ώρες την ημέρα σε απομόνωση. Η επιτροπή σημείωσε επίσης ότι ορισμένοι από αυτούς τους κρατούμενους δεν είχαν καμία προοπτική αποφυλάκισης.
Ένα άτομο του οποίου η ισόβια φυλάκιση έλαβε ιδιαίτερη προσοχή στη δήλωση του ΟΗΕ ήταν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος δεν μπορεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του ή τους δικηγόρους του από τον Μάρτιο του 2021.
Μια αυτονομιστική ομάδα που διεξάγει πόλεμο κατά του τουρκικού κράτους από τη δεκαετία του 1980, το PKK περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών ομάδων από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της. Αρχικά του είχε επιβληθεί η θανατική ποινή, η ποινή του Οτσαλάν μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία, ποινή που εκτίει στις φυλακές του νησιού İmralı από το 1999.
Η επιτροπή συνέστησε στην Άγκυρα να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταργήσει την ποινή της επιβαρυντικής ισόβιας κάθειρξης.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή και αποτέλεσαν αντικείμενο των συστάσεών της για βελτίωση ήταν οι κακές συνθήκες κράτησης, οι αυθαίρετες σωματικές έρευνες των κρατουμένων, οι συνθήκες κράτησης των γυναικών που συνοδεύονται από τα μικρά παιδιά ή τα βρέφη τους, η αυθαίρετη άρνηση αποφυλάκισης από τα συμβούλια παρακολούθησης των φυλακών και η υπερβολική χρήση βίας από τις αρχές επιβολής του νόμου κατά των διαδηλωτών.
Τα βασανιστήρια υπό κράτηση και στις φυλακές είναι ένα συστηματικό πρόβλημα στην Τουρκία για το οποίο τοπικές ομάδες για τα δικαιώματα, βουλευτές και κρατικές αρχές λαμβάνουν εκατοντάδες καταγγελίες κάθε χρόνο. Νωρίτερα φέτος, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο εξέφραζε την ανησυχία της για την αύξηση των υποτιθέμενων περιστατικών που αναφέρθηκαν από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια έγιναν ευρέως διαδεδομένα και συστηματικά στα τουρκικά κέντρα κράτησης. Η έλλειψη καταδίκης από ανώτερους αξιωματούχους και η προθυμία συγκάλυψης των ισχυρισμών αντί της διερεύνησής τους είχαν ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας.
Πηγή: Turkish Minute
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας