Γεωπολιτικά

Η Τουρκία αναζωπυρώνει τις οθωμανικές φιλοδοξίες με νέα ώθηση προς τη Βιέννη

Η Τουρκία αναζωπυρώνει τις οθωμανικές φιλοδοξίες με νέα ώθηση προς τη Βιέννη

Πηγή Φωτογραφίας: Turkish soldiers near the Turkey-Syria border in 2017.Photographer: Ilyas Akengin/AFP

Η μάχη σηματοδοτεί την έναρξη της τουρκικής κυριαρχίας στην Ανατολία, που τότε κυβερνούσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 1071 οι Σελτζούκοι, προκάτοχοι των Οθωμανών, νίκησαν τις κυρίως ελληνικές δυνάμεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εγκαινιάζοντας τον εκτουρκισμό της Ανατολίας.

Οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και το επεκτατικό όραμα που τρέφει η υπό ισλαμιστική ηγεσία κυβέρνηση της Τουρκίας αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά μέσα από τις δηλώσεις ενός ανώτερου αξιωματούχου που είναι επιφορτισμένος με την εκπαίδευση και την προαγωγή νέων αξιωματικών στον τουρκικό στρατό, τον μεγαλύτερο σε ανθρώπινο δυναμικό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Η Βιέννη έπεσε 341 χρόνια μετά”, έγραψε ο Ερχάν Αφιόνκου, πρόεδρος του κρατικού Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο X στις 2 Ιουλίου, αμέσως μετά τη νίκη της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας επί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου UEFA. Αναφερόταν στις αποτυχημένες προσπάθειες του οθωμανικού στρατού το 1683 να καταλάβει τη Βιέννη, έναν κρίσιμο εμπορικό κόμβο και μια στρατηγική πόλη, η κατάκτηση της οποίας θα επέτρεπε μεγαλύτερη τουρκική επέκταση στην Ευρώπη. Ο Αφιόνκου τίμησε επίσης τη μνήμη του Μερζιφόνλου Καρά Μουσταφά Πασά, του μεγάλου βεζίρη που ηγήθηκε της αποτυχημένης στρατιωτικής εκστρατείας.

“Ας είναι ευλογημένες οι ψυχές του Μερζιφόνλου Καρά Μουσταφά Πασά, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για το Kızılelma μπροστά στη Βιέννη, και όλων των μαρτύρων μας”, έγραψε. Στην τουρκική λογοτεχνία το “Kızılelma” αναφέρεται σε μια προφητεία για την κατάκτηση εδαφών πολύ πέρα από τα υπάρχοντα σύνορα, την επίτευξη παγκόσμιας κυριαρχίας μέσω ενός παντουρκικού/ισλαμικού κινήματος και τη φιλοδοξία να δημιουργηθεί μια παγκόσμια αυτοκρατορία σε μια μυθική ενδοχώρα.

Η έκφραση αυτή χρησιμοποιείται συχνά από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στις δημόσιες ομιλίες τους. Στις 26 Αυγούστου 2020, την επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ, ο Ερντογάν απήγγειλε ένα εθνικιστικό ποίημα, αναφέροντας: “Οι γενναίοι έχυσαν αίμα, η σημαία αρχίζει να ξεθωριάζει, η Ανατολία αρχίζει να γίνεται πατρίδα για τους Τούρκους. Να βαδίσουμε προς το Kızılelma”.

Η μάχη σηματοδοτεί την έναρξη της τουρκικής κυριαρχίας στην Ανατολία, που τότε κυβερνούσε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 1071 οι Σελτζούκοι, προκάτοχοι των Οθωμανών, νίκησαν τις κυρίως ελληνικές δυνάμεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εγκαινιάζοντας τον εκτουρκισμό της Ανατολίας.

Ο Ερντογάν ανήρτησε τις παρατηρήσεις του στο Χ, συνοδευόμενες από ένα προπαγανδιστικό βίντεο. Το βίντεο παρουσίαζε Τούρκους στρατιώτες του στρατού των Σελτζούκων να μάχονται έφιπποι με σπαθιά και βέλη, σε αντιπαράθεση με αποσπάσματα από σύγχρονα πολεμικά μέσα του τουρκικού στρατού και μια φωτογραφία του Ερντογάν να κρατάει τόξο.

Είναι σαφές ότι το Kızılelma αντιπροσωπεύει τις επεκτατικές και αλυτρωτικές φιλοδοξίες της νέας Τουρκίας υπό την εξουσία του Ερντογάν. Σε πολλές δημόσιες ομιλίες του ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να περιοριστεί στα σημερινά της σύνορα, δηλώνοντας ότι κατά βάθος τα πραγματικά σύνορα της Τουρκίας εκτείνονται πολύ πέρα από τα σημερινά.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη δυτική επαρχία της Σμύρνης στις 5 Ιανουαρίου 2019, ο Ερντογάν δήλωσε ότι, κατά την άποψή του, τα πραγματικά σύνορα της Τουρκίας εκτείνονται από τη Βιέννη μέχρι την Αδριατική Θάλασσα, τη βόρεια Μαύρη Θάλασσα και το Ανατολικό Τουρκιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Αυτόνομης Περιοχής Ουιγούρων της Κίνας Xinjiang.

Η αντίληψη αυτή έχει ενισχυθεί με διάφορες μεθόδους για να ενσωματωθεί στην τουρκική ψυχή. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση χρηματοδότησε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στο κρατικό TRT με τίτλο “Kızılelma”, η οποία απεικόνιζε τις προσπάθειες της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT να προωθήσει αυτό το ουτοπικό όραμα. Επιπλέον, μια νέα έκδοση των οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, που κατασκευάζονται από τον αμυντικό εργολάβο Baykar και ανήκουν στον γαμπρό του προέδρου Ερντογάν, έχει επίσης το όνομα Kızılelma.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Sabah, ένα κυβερνητικό φερέφωνο που ανήκει στην οικογένεια του προέδρου Ερντογάν, ο Αφιόνκου περιέγραψε το Kızılelma ως “την ενσάρκωση της επιθυμίας και της προσπάθειας των Τούρκων να κυριαρχήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο… Η εγκατάλειψη αυτού του ιδανικού σηματοδοτεί την αρχή της παρακμής του τουρκικού έθνους”.

Σε ένα άλλο άρθρο που γράφτηκε δύο ημέρες πριν η τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα αντιμετωπίσει την αυστριακή ομάδα, ο Αφιόνκου περιέγραψε πώς οι Αυστριακοί ιστορικά ζούσαν με το φόβο των Τούρκων λόγω των στρατιωτικών εκστρατειών που εξαπέλυσε ο οθωμανικός στρατός εναντίον της Βιέννης.

Σε πολλά από τα άρθρα του, ο Αφιόνκου επανεξετάζει τις ιστορικές συγκρούσεις μεταξύ των Τούρκων και διαφόρων συμμάχων του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι τα τρέχοντα ζητήματα μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των ΗΠΑ, των ευρωπαϊκών δυνάμεων, της Ρωσίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας έχουν τις ρίζες τους σε αυτή την κληρονομιά. Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα λάθη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης μέσω του δικού του αναθεωρητισμού, με στόχο να πείσει το κοινό να παραβλέψει τις αδυναμίες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ο Αφιόνκου δεν είναι μια οποιαδήποτε φιγούρα στην κυβέρνηση του Ερντογάν. Ως πιστός, επιλέχθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο για να ηγηθεί του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας (Milli Savunma Üniversitesi), παρά την έλλειψη στρατιωτικού υπόβαθρου, πράγμα ασυνήθιστο για κάποιον που επιβλέπει ένα στρατιωτικό ίδρυμα.

Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε αιφνιδιαστικά το 2016 από την κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τις πολεμικές ακαδημίες (Harp Akademileri), οι οποίες εκπαίδευαν υψηλά καταρτισμένους αξιωματικούς για τον οθωμανικό και τον τουρκικό στρατό από το 1848. Το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας εκπαιδεύει αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για την αεροπορία, το ναυτικό και τις χερσαίες δυνάμεις και λειτουργεί απευθείας υπό το Υπουργείο Άμυνας. Οι απόφοιτοι έχουν μπροστά τους πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία, με τη δυνατότητα να εξελιχθούν γρήγορα στις τάξεις και να γίνουν στρατηγοί και ναύαρχοι.

Δύο από τους τέσσερις αναπληρωτές προέδρους του πανεπιστημίου προέρχονται επίσης από πολιτικό υπόβαθρο που δεν σχετίζεται με τη στρατιωτική εκπαίδευση ή τις στρατηγικές πολέμου. Ο Σερντάρ Σαλμάν είναι ακαδημαϊκός με ειδίκευση στη μεταλλουργία, ενώ ο Ταλάτ Κανμπολάτ είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Το μοναδικό κριτήριο για την επιλογή τους φαίνεται να είναι η ακλόνητη πίστη στο πολιτικό ισλαμιστικό όραμα του Ερντογάν.

Το πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας του Ερντογάν να αναμορφώσει τον τουρκικό στρατό σε μια δύναμη αφιερωμένη στην προστασία του καθεστώτος του και στην προώθηση των πολιτικών του στόχων, οι οποίοι μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται πάντα με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα μια απόπειρα πραξικοπήματος με ψεύτικη σημαία το 2016, ο Ερντογάν εκκαθάρισε σχεδόν τα δύο τρίτα των αξιωματικών ναυαρχίδας καθώς και το 81% όλων των επιτελικών αξιωματικών, οι οποίοι ήταν ζωτικής σημασίας για τις επιχειρησιακές και σχεδιαστικές δυνατότητες του στρατού. Συνολικά 10.468 αξιωματικοί – περίπου το ένα τρίτο του συνόλου του σώματος των αξιωματικών – απομακρύνθηκαν από τον τουρκικό στρατό μέσα σε λίγους μήνες από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σε αυτό το κενό προέκυψε η ίδρυση του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας ως ένα ειδικό σχέδιο που αποσκοπούσε στην καλλιέργεια μιας νέας γενιάς αξιωματικών. Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στην ευθυγράμμιση των νεοσύλλεκτων με ιδεολογικές συγγένειες στους ισλαμιστικούς, εθνικιστικούς και νεοεθνικιστικούς κύκλους και στη διασφάλιση της απόλυτης συμμόρφωσής τους με το πολιτικό ισλαμιστικό καθεστώς του Ερντογάν.

Η επιτροπή που εξετάζει τους αιτούντες για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είχε επικεφαλής την Αφιόνκου και περιελάμβανε μέλη της τουρκικής παραστρατιωτικής ομάδας SADAT. Η SADAT έχει λειτουργήσει ως στρατιωτικός “εργολάβος” που υποστηρίζει τα σχέδια του Ερντογάν στη Συρία, τη Λιβύη και άλλες περιοχές.

Η SADAT ιδρύθηκε από τον πρώην επικεφαλής στρατιωτικό σύμβουλο του Ερντογάν, τον στρατηγό εν αποστρατεία Αντνάν Τανριβέρντι, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη συμβουλευτική του προέδρου για τις μαζικές εκκαθαρίσεις αξιωματικών και τον διορισμό και την προαγωγή νέων. Ο Αντνάν Τανριβέρντι, ο οποίος θεωρεί τον Ερντογάν ως τον πολυαναμενόμενο Μαχντί -τον προφητευμένο λυτρωτή του Ισλάμ- συνεχίζει να υποστηρίζει τον Ερντογάν, αν και ανεπίσημα. Συμμετέχει στην προώθηση πανισλαμιστικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της οραματικής δημιουργίας ενός μουσουλμανικού ισοδύναμου της συμμαχίας του ΝΑΤΟ με τη βοήθεια του Ιράν και άλλων μουσουλμανικών χωρών.

Η κατήχηση των δοκίμων στα στρατιωτικά ιδρύματα σύμφωνα με το νέο-οθωμανιστικό όραμα του Αφιόνκου αποτελεί σημαντική πρόκληση για τους συμμάχους και τους εταίρους της Τουρκίας. Παρόλο που η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ, οι αξιωματικοί που εκπαιδεύονται στο πανεπιστήμιο ενσταλάζονται με την πεποίθηση ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας έχουν κακές προθέσεις απέναντι στη χώρα τους και επομένως θα πρέπει να θεωρούνται αντίπαλοι.

Πηγή: Nordic Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments