Γεωπολιτικά

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ούτε βήμα πίσω στην προστασία της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ούτε βήμα πίσω στην προστασία της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Πηγή Φωτογραφίας: Turkish government plans to pursue legislation to criminalise spreading fake news and disinformation online, but critics say the proposed changes would tighten restrictions on free speech [File: Murad Sezer/Reuters]

Η αντιπολίτευση έχει κοντόφθαλμη αντίληψη στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Μετά τις πολιτικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις πρώην Πρέσβη και βουλευτή της αντιπολίτευσης, ο οποίος είπε ότι «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι παραμύθι», τη σκυτάλη πήρε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» μας

Ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο της Εκτεταμένης Συνάντησης Προέδρων των Επαρχιών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ΑΚ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έμπειρου βετεράνου διπλωμάτη Ναμίκ Ταν αλλά και «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα δήλωσε :

«Από τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την ισορροπημένη στάση μας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουμε γίνει μάρτυρες της ίδιας ταλάντευσης (σσ του CHP) σε κάθε θέμα. Τώρα βλέπουμε μια παρόμοια κοντόφθαλμη στάση στο θέμα της γαλάζιας πατρίδας. Αντί να υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Τουρκίας, τη χαρακτηρίζουν «παραμύθι» και κατηγορούν τη χώρα μας για επεκτατισμό, κλείνοντας το μάτι σε κάποιους. Χρησιμοποιούν την εξουσία που τους έδωσε ο λαός όχι για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά για να σταθούν προσοχή απέναντι στους αντιπάλους της Τουρκίας. Αυτό λέγεται ανευθυνότητα, άγνοια και επιπολαιότητα».

Τόνισε ακόμη ότι «δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους».

«Η δική μας γραμμή, ο δικός μας χαρακτήρας είναι σαφής. Δεν είμαστε μια χώρα από την οποία θα της πάρεις το ψωμί όταν την χτυπήσεις στο κεφάλι» συμπλήρωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώνοντας την αναφορά του στη γαλάζια πατρίδα.

Οργή Ομέρ Τσελίκ

Η εν λόγω δήλωση του Ναμίκ Ταν προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την οργή και του εκπροσώπου του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος χαρακτήρισε τη δήλωση του «απαράδεκτη, ανεύθυνη και ανάρμοστη».

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ανέφερε: «Πρόκειται για μια προσέγγιση χωρίς πολιτική πυξίδα, που υποστηρίζει τις λεγόμενες θέσεις της Ελλάδας κατά της εθνικής πολιτικής της Τουρκίας. Φαίνεται ότι ο επιτελικός του CHP στην εξωτερική πολιτική, ο οποίος αποκαλούσε τη γαλάζια πατρίδα “επεκτατική πολιτική”, έχει αντικατασταθεί από έναν άλλον που αποκαλεί τη γαλάζια πατρίδα “παραμύθι”. Αποτελεί πολιτική διολίσθηση και ανευθυνότητα για ορισμένους βουλευτές του CHP, οι οποίοι μιλούν με αυτή την προσέγγιση εναντίον της εθνικής μας πολιτικής, να υιοθετούν επανειλημμένα με αυτόν τον τρόπο τις λεγόμενες θέσεις που χρησιμοποιούνται από άλλα κράτη εναντίον της Τουρκίας».

Αναπόσπαστο μέρος της «μητέρας πατρίδας»

Συνεχίζοντας ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι η «γαλάζια πατρίδα» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της «μητέρας πατρίδας»: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων στη γαλάζια πατρίδα. Υπό τη σκέπη της Εθνοσυνέλευσης μας, τα λόγια αυτών που υπερασπίζονται τις αξιώσεις της Ελλάδας και άλλων κρατών δεν ξεπερνούν το όριο του “πολιτικού παραμυθιού”. Θα ήταν πιο υγιής τρόπος για όσους λένε πολιτικά παραμύθια παρόμοια με τις διεκδικήσεις της Ελλάδας να βάλουν στην ατζέντα τους το συντομότερο δυνατό τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Η «επίμαχη» δήλωση

Υπενθυμίζεται ότι ο Ναμίκ Ταν κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το Σάββατο (27/7) ανέφερε ότι ««όσο το ΑΚΡ ισχυροποιούσε τη θέση του, έτεινε να μπλέκει τον τυχοδιωκτισμό με την εξωτερική πολιτική. […] Σε κάθε περίπτωση προτίμησε να ασκεί εξωτερική πολιτική με φωνές και κραυγές. Και δεν σταμάτησε εκεί. Ενίοτε ονειρεύτηκε την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Δεν αρκέστηκε με τις διασυνοριακές (σσ στρατιωτικές) επιχειρήσεις, αναζήτησε υπερπόντιες περιπέτειες. Μόλις δυσκόλεψαν οι συνθήκες, δηλαδή όταν η χρεοκοπία της οικονομίας χτύπησε την πόρτα μας, ευτυχώς γύρισε αρκετά γρήγορα την πλάτη του στο παραμύθι της “γαλάζιας πατρίδας” που επέμεινε για ένα διάστημα».

Πύρα δέχθηκε ο Ναμίκ Ταν και εκ των ενόντων

Ο αντιπρόεδρος του CHP και απόστρατος υποναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, με ανάρτησή του στο Χ, έψεξε τον Ναμίκ Ταν χωρίς να τον κατονομάζει, σημειώνοντας ότι «η ιδέα της γαλάζιας πατρίδας αποτελεί μια έκφραση που περιλαμβάνει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τις έγνοιες της Τουρκικής Δημοκρατίας στις θάλασσες» και πως «η θεωρία αυτής της ιδέας και η πραγματική εφαρμογή της στις θάλασσές μας, ξεπερνούν κάθε πολιτικές εκτιμήσεις και βασίζονται στο κόπο πολλών ετών». Ο αντιπρόεδρος του CHP υποστηρίζει ακόμη ότι «η ιδέα της γαλάζιας πατρίδας είναι η υλοποίηση του τουρκικού εθνικού ιδεώδους για τις θάλασσες, που πήρε σάρκα και οστά υπό την καθοδήγηση του Ατατούρκ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments