Διεθνή

Η επόμενη μέρα στη Μ. Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια

Η επόμενη μέρα στη Μ. Ανατολή μετά τη δολοφονία Χανίγια

Πηγή Φωτογραφίας: Anadolu

Αναμένεται πόλωση και αύξηση της επιθετικής ρητορικής της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Η εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη αποδεικνύει τις ικανότητες της ισραηλινής πολεμικής μηχανής στο να επιτυγχάνει πλήγματα με ακρίβεια σε μεγάλες αποστάσεις και σε άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σύγκρουση με τη Χαμάς και στις πολιτικές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς θα επιδείξει αυξημένη επιθετική ρητορική κατά του Ισραήλ, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον της Χαμάς. Η επιτυχία του Ισραήλ στην εξουδετέρωση των ηγετικών στελεχών της Χαμάς θα επηρεάσει αρνητικά το ηθικό των τρομοκρατών της Χαμάς στη Γάζα. Επιπλέον, η επιτυχία στην εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ θα επηρεάσει θετικά την ισραηλινή κοινή γνώμη υπέρ του Νετανιάχου.

Η εξουδετέρωση του Χανίγια πέρα από την κλιμάκωση σε ρητορικό επίπεδο και αρνητική προοπτική των διαπραγματεύσεων εκτιμάται ότι αποτελεί παράγοντα αύξησης της μαχητικής ισχύος των τρομοκρατών της Χαμάς. Ωστόσο, το χτύπημα στην Τεχεράνη που έφερε τον θάνατο του Χανίγια προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις; για την αντιαεροπορική άμυνα και γενικότερα για τη στρατιωτική μηχανή του Ιράν και δείχνει πόσο γυμνές είναι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, απέναντι στα σχέδια των Ισραηλινών να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο της ιρανικής επικράτειας.

Αναμένεται επίσης να δούμε αύξηση της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν εναντίον του Νετανιάχου και του Ισραήλ, καθώς ο Χανίγια θεωρούνταν φίλος του τούρκου Προέδρου και είχε την υποστήριξη της Άγκυρας. Η ανατροπή αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις και το ηθικό της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά δεν αναμένεται να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments