Διεθνή

Νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα αυξάνεται η οργή για το εκλογικό αποτέλεσμα [vid]

Νέες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα αυξάνεται η οργή για το εκλογικό αποτέλεσμα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: A demonstrator reacts when Molotov cocktails hit the ground in front of security forces during protests against election results, Venezuela July 29, 2024. © Samir Aponte, Reuters

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον ισχυρισμό του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για νίκη.

Νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας μετά το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της χώρας.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στον ισχυρισμό του προέδρου Νικολάς Μαδούρο για νίκη.

Όπως αναφέρει το BBC, πολλοί δήλωσαν ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να υπάρξει νέα κυβέρνηση, ενώ ορισμένοι είπαν ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν οι δυνάμεις ασφαλείας ενωθούν με τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, ο στρατός και η αστυνομία έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής πιστοί στον κ. Μαδούρο και έχουν εκτοξεύσει δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ εναντίον ορισμένων διαδηλωτών.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν συλληφθεί περίπου 750 άτομα. Δύο κορυφαίες ΜΚΟ της χώρας αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως «πραξικόπημα». Περιτριγυρισμένος από ένοπλους στρατιώτες, ο στρατηγός Βλαντιμίρ Παντρίνο διάβασε μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει την «απόλυτη πίστη και την άνευ όρων υποστήριξη» του στρατού.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας, ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του κ. Μαδούρο, δήλωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο ζήτησε οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με ειρηνικό τρόπο. Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις προκλήσεις που μας έχει στήσει η κυβέρνηση. Θέλουν να βάλουν τους πολίτες της Βενεζουέλας αντιμέτωπους μεταξύ τους», δήλωσε η ίδια.

«Ο υποψήφιός μας κέρδισε το 70% των ψήφων. Ενώσαμε μια χώρα, οι Βενεζουελάνοι που κάποτε πίστευαν στον Μαδούρο είναι σήμερα μαζί μας».

Ένας αντικυβερνητικός διαδηλωτής, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί επειδή φοβόταν επιπτώσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε στο BBC ότι είδε στοιχεία εκλογικής νοθείας.

«Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι οι εκλογές εκλάπησαν. Εργάστηκα σε εκλογικό θάλαμο. Η κυβέρνηση δεν το αναγνωρίζει, σταμάτησαν όλες τις καταμετρήσεις των ψήφων στα μισά της νύχτας. Δεν θέλουν να μάθει ο κόσμος ότι έχασαν», είπαν.

Είπαν ότι οι Βενεζουελάνοι που ήταν υποστηρικτές του προηγούμενου ηγέτη Ούγκο Τσάβες, γνωστοί ως Chavistas, αποσύρουν τώρα την υποστήριξή τους από τον κ. Μαδούρο.

«Πρόκειται για μια πολύ ειρηνική διαμαρτυρία. Πρόκειται για ένα τμήμα της ανώτερης τάξης του Καράκας. Αυτό που είδαμε χθες ήταν αρκετά βίαιο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που ήταν Chavistas δεν είναι πλέον Chavistas», είπαν.

«Νομίζω ότι ο κόσμος ελπίζει σε μια αλλαγή. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή θα είναι βίαιη».

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν αφού ο επικεφαλής του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) – ο οποίος είναι μέλος του κόμματος του κ. Μαδούρο και εργαζόταν ως νομικός του σύμβουλος – κήρυξε την επανεκλογή του προέδρου για τρίτη συνεχή θητεία.

Το CNE είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο κ. Μαδούρο κέρδισε με 51% των ψήφων, μπροστά από τον Εντμούντο Γκονζάλες με 44%.

Ωστόσο, η εκλογική αρχή δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιεύσει λεπτομερή αποτελέσματα της ψηφοφορίας, τα οποία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε η CNE ήταν πλαστό. Ο περιφερειακός φορέας για την Αμερική, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας για πλήρη διαστρέβλωση των αποτελεσμάτων.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει τον κ. Γκονζάλες δήλωσε ότι μπόρεσε να ελέγξει το 73,2% των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και υποστήριξε ότι επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Γκονζάλες ήταν ο νικητής με μεγάλη διαφορά.

«Έχουμε τα αρχεία που δείχνουν την κατηγορηματική και μαθηματικά μη αναστρέψιμη νίκη μας», δήλωσε ο κ. Γκονζάλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments