Διεθνή

Τι σηματοδοτεί η δολοφονία του Ι. Χανίγια για τη Μέση Ανατολή

Τι σηματοδοτεί η δολοφονία του Ι. Χανίγια για τη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Lbci

Ο Ισμαήλ Χανίγιε ήταν βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ σχετικά με τη συμφωνία ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια είναι η πρώτη πιο σημαντική ισραηλινή επιχείρηση από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως «δεν απαντά σε δημοσιεύματα των ξένων μέσων ενημέρωσης», αφού τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μετέδωσαν τον θάνατο του Χανίγια.

Αν και ο Χανίγια δεν είναι σημαντικός για το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της και είναι ο βασικός συνομιλητής με τους Αιγύπτιους και τους μεσολαβητές του Κατάρ για τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, είπε ο Ravid.

«Η δολοφονία του θα έχει σημαντική επίπτωση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ravid, και οι ισραηλινές Αρχές έχουν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για την επίθεση πριν από 10 μήνες που οδήγησε στη σφοδρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Χανίγια, ο οποίος δολοφονία στην Τεχεράνη, ήταν επί χρόνια πολιτικός ηγέτης της ένοπλης οργάνωσης.

Τονίζεται ότι το θάνατο του Χανίγιε επιβεβαίωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, ενώ βρισκόταν στο Ιράν για να παραβρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τον Χανίγιε.

Η είδηση, η οποία ήρθε σε λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται πίσω από το αποτρόπαιο χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν στο Ισραήλ, φαίνεται να ανατρέπει τις πιθανότητες για οποιαδήποτε επικείμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

«Η δολοφονία του Χανίγιε από το Ισραήλ είναι μια σοβαρή κλιμάκωση που έχει στόχο να κάμψει τη θέληση της Χαμάς», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Το Ιράν διενεργεί έρευνα για τη δολοφονία του Χανίγιε

Οι ιρανικές αρχές διενεργούν έρευνα για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο. Ο θάνατός του Χανίγιε θα θεωρηθεί ως μια μεγάλη επιτυχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του συνασπισμού του, καθώς είχαν ορκιστεί να εξαλείξουν την ηγεσία της Χαμάς μετά τη φονική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Θυμίζεται ότι οι γιοι του Χανίγιε είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια του πολέμου που πυροδότησαν οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, και ο Χανίγιε είχε τότε ορκιστεί ότι η Χαμάς δεν θα υποχωρούσε υπό την ισραηλινή πίεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments