Διεθνή

Το πλοίο-ασθενοφόρο Ocean Viking διέσωσε 196 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης

Το πλοίο-ασθενοφόρο Ocean Viking διέσωσε 196 ανθρώπους ανοικτά της Λιβύης
«Στην πλειονότητά τους, οι διασωθέντες είναι υπήκοοι Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σουδάν», ανέφερε η Μεσόγειος SOS, η οποία έχει έδρα τη Μασσαλία (νότια Γαλλία).

Το Ocean Viking, το πλοίο-ασθενοφόρο της SOS Méditerranée, διέσωσε 196 ανθρώπους, ανάμεσά τους 9 ασυνόδευτους ανήλικους και γυναίκα, χθες Τρίτη το πρωί, κατά τη διάρκεια δυο επιχειρήσεων ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε η ΜΚΟ.

«Στην πλειονότητά τους, οι διασωθέντες είναι υπήκοοι Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σουδάν», ανέφερε η Μεσόγειος SOS, η οποία έχει έδρα τη Μασσαλία (νότια Γαλλία).

Διασώσεις σε δύο χρόνους

Οι διασώσεις έγιναν σε δυο χρόνους, στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Λιβύης. Σε πρώτη φάση, διασώθηκαν μετανάστες που επέβαιναν σε «υπερφορτωμένη ξύλινη βάρκα», 96 άνθρωποι, και λίγο αργότερα αυτοί που επέβαιναν σε δεύτερο υπερφορτωμένο πλεούμενο, άλλοι 100 άνθρωποι, διευκρίνισε η οργάνωση.

Στο οπτικό υλικό που δημοσιοποίησε η ΜΚΟ μέσω X, διακρίνεται βάρκα που μεταφέρει μεγάλο αριθμό μεταναστών, που φορούν πορτοκαλί σωσίβια.

Οι ιταλικές αρχές υπέδειξαν την Ανκόνα (ανατολικά), «1.497 χιλιόμετρα από τη ζώνη της επιχείρησης» έρευνας και διάσωσης, ως την «ασφαλή τοποθεσία για την αποβίβαση» των ανθρώπων που διασώθηκαν, τόνισε η Μεσόγειος SOS.

«Πρόκειται, για ακόμη μια φορά, για εξαιρετικά απομακρυσμένο λιμάνι, γεγονός που επιβάλλει στις ομάδες και στους διασωθέντες πολυήμερο ταξίδι. Αυτή η πρακτική, να ορίζονται απομακρυσμένα λιμάνια, αδειάζει την κεντρική Μεσόγειο από τους λιγοστούς πόρους ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ενώ οι αναχωρήσεις είναι συχνότερες το καλοκαίρι κι ενώ οδεύουμε να ξεπεράσουμε το όριο των 30.0000 αγνοουμένων στη Μεσόγειο από το 2014», στηλίτευσε η ΜΚΟ.

Πάνω από 40.000 μετανάστες έχουν διασωθεί στη Μεσόγειο

Η Μεσόγειος SOS υπολογίζει πως έχει διασώσει πάνω από 40.000 ανθρώπους στη Μεσόγειο από το 2016, κυρίως στη μεταναστευτική θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου – την πιο επικίνδυνη στον πλανήτη.

Το 2023, τουλάχιστον 3.155 μετανάστες πέθαναν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή εκεί, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που αποτελεί μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Από τον Ιανουάριο, έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι 1.098 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments