ΔΕΘ: Κοινωνικές παροχές υπέρ ευάλωτων στο “καλάθι” του πρωθυπουργού
Πηγή Φωτογραφίας: [355213] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 86ης ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
Η κυβέρνηση θα τρέξει το επόµενο διάστηµα ένα µεγάλο πακέτο µέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ώστε να ενισχύσει την ελληνική οικογένεια. Οι εντολές από τον πρωθυπουργό δόθηκαν, ώστε να στηριχθεί η κοινωνία, ιδίως στη στεγαστική πολιτική, στην αύξηση όλων των κοινωνικών επιδοµάτων, στην ενίσχυση των τρίτεκνων µε τα «προνόµια» της πολυτεκνίας και τα µέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των µακροχρόνια ανέργων.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει όλες τις οδηγίες και το σχετικό πρόγραμμα ανακοινώνεται στη ΔΕΘ από τον ίδιο. Στοχεύουμε στην υποστήριξη των νοικοκυριών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με τα ακόλουθα μέτρα:
– Μεγάλη ενίσχυση από το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, με 20.000 δικαιούχους που θα επιχορηγηθούν μέσω τραπεζών την επόμενη διετία. – Αύξηση των ηλικιακών ορίων έως τα 50 έτη. – Διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων στα 40.000 ευρώ ετησίως. – Αύξηση του ποσού για πολύτεκνες οικογένειες κατά 4.000 ευρώ ανά παιδί. – Μηδενικά επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης για πολύτεκνες οικογένειες. – Σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανεισμού και για τρίτεκνες οικογένειες. – Το πρόγραμμα “Κάλυψη” θα καταβάλλει τα ενοίκια 4.000 ευάλωτων οικογενειών.
Σχετικά με τα επιδόματα, υπάρχουν τα εξής:
– Αύξηση του επιδόματος παιδιού.
– Πλήρης αναδιάρθρωση όλων των επιδομάτων, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικά.
– Το επίδομα μητρότητας επεκτείνεται και σε συμβασιούχες εργαζόμενες, καθώς και στις εκπαιδευτικές που εργάζονται με ωρομίσθια απασχόληση.
– Πάνω από 200.000 οικογένειες τρίτεκνων τώρα κατατάσσονται στην κατηγορία των πολύτεκνων, με τα ίδια επιδόματα και προνόμια όπως οι οικογένειες με τέσσερα παιδιά και περισσότερα.
Το πιλοτικό πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού» επεκτείνεται, με στόχο να φτάσει τα 1.800 άτομα έως το 2025. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν ενισχύσεις εισοδημάτων και φοροελαφρύνσεις ύψους 880.000.000 ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2025. Ο πρωθυπουργός θα επιβλέπει προσωπικά κάθε οικονομικό βήμα υπέρ της κοινωνίας, διατηρώντας ταυτόχρονα την οικονομική σταθερότητα. Ο προϋπολογισμός ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, βάζοντας τέλος στην πολιτική των «ανοικτών θυρών» και των έκτακτων υποσχέσεων.
Τα κρατικά έξοδα αποτελούν πλέον το κύριο μέσο δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο από 3%. Τα πρωτογενή πλεονάσματα τίθενται σε δεύτερη μοίρα, καθώς η Ελλάδα έχει υποχρέωση να τηρήσει τον στόχο του 2,1% για τα επόμενα χρόνια. Με βάση το νέο στρατηγικό κανόνα για τις δαπάνες, η χώρα δεν μπορεί να υπερβεί τα 115 δισ. ευρώ έως το 2025. Μέσα σε αυτό το όριο πρέπει να ενταχθούν όλα τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, από φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης έως αυξήσεις στις συντάξεις και νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σκέφτονται να εκπλήξουν στη ΔΕΘ με το χριστουγεννιάτικο επίδομα, ανοίγοντας την πόρτα σε περισσότερους ανθρώπους. Οι τελικές αποφάσεις για το ποσό, τα κριτήρια και τους δικαιούχους θα ληφθούν αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα για τα οικονομικά περιθώρια. Σήμερα αποστέλλονται στο Γενικό Λογιστήριο οι προτάσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του 2025. Ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ στο 2,6% και μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Επίσης, προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους στο 146,3% το 2025, ανοίγοντας τον δρόμο για νέα αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας