Αγαπηδάκη: Σκοπός μας να παρέμβουμε στις συνθήκες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Αγαπηδάκη: Σκοπός μας να παρέμβουμε στις συνθήκες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία
Στο πρόγραμμα της προληπτικής ιατρικής και στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας εστιάζοντας «στο κομμάτι που έχει να κάνει με την υγεία» αναφέρθηκε νωρίτερα την Τετάρτη (31/7) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στην ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι το πρόγραμμα εστιάζει να παρέμβει στις συνθήκες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους γονείς, δίνοντας δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, σε υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με διατροφολόγους και κάνοντας μια παρέμβαση στα σχολεία.
Όπως η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε στην Ελλάδα «έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο και μάλιστα σε όλο τον δυτικό κόσμο θα έλεγα και με την παιδική παχυσαρκία και με τα ποσοστά παχυσαρκίας στους ενήλικες. Και όταν μιλάμε για την παχυσαρκία, θα ήθελα να τονίσω το εξής: Δεν μας αφορά εδώ το αισθητικό κομμάτι.
Το υπουργείο Υγείας δεν ασχολείται με το πώς είναι η εμφάνιση του κάθε ανθρώπου και ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Τα παιδιά τα αποδεχόμαστε, τα αγκαλιάζουμε, τα αγαπάμε ανεξάρτητα από τις διαφορετικότητες κλπ. Αυτό είναι κάτι αυτονόητο για όλους μας. Εδώ εστιάζουμε στο κομμάτι που έχει να κάνει με την υγεία. Και το λέω αυτό γιατί όπως είπατε η χώρα μας έχει περίπου στο 38% στην ηλικιακή ομάδα, προσέξτε 2 έως 14 ετών, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, με τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά να είναι στις ηλικίες 5 ως 7 ετών που αγγίζει το 43%».
Συνέχισε, επεξηγώντας: «έχουμε λοιπόν, παιδιά τα οποία είναι τετάρτη, πέμπτη, έκτη δημοτικού, τα οποία έχουν υπέρταση, λαμβάνουν αγωγή γι’ αυτό το νόσημα εξαιτίας της παχυσαρκίας, έχουν υψηλή χοληστερίνη, αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά. Άρα, καταλαβαίνουμε όλοι ότι όταν ένα παιδί νοσεί εξαιτίας ενός παράγοντα κινδύνου που είναι η παχυσαρκία σε τόσο νεαρή ηλικία, αυτό θα αναπτύξει νωρίτερα ένα χρόνιο νόσημα, καρδιαγγειακά, μεταβολικό νόσημα, διαβήτη και χρειάζεται το κράτος να παρέμβει.
Αυτό που έχει σημασία να καταλάβουμε είναι ότι η παχυσαρκία δεν είναι μια ατομική μας επιλογή, δηλαδή –και το λέω αυτό γιατί ξέρετε, το έχω ζήσει κι εγώ ως παιδί, με αγγίζει αυτό το θέμα– είναι και βιωματικά, αν θέλετε κάτι που με αφορά. Δεν επέλεξα ούτε εγώ ούτε κανένα παιδί να είμαστε παχύσαρκα, ούτε κανείς ενήλικος. Αυτό είναι κάτι που εμφανίζεται ως φαινόμενο στο άτομο. Στην παχυσαρκία όμως, υπάρχει ένα περιβάλλον, είναι οι συνθήκες που οδηγούν σ’ αυτό. Γι’ αυτό λοιπόν, κι εμείς με αυτό το πρόγραμμα πάμε να παρέμβουμε στις συνθήκες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία. Πώς; Ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους γονείς. Δίνοντας δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, σε υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με διατροφολόγους και κάνοντας μια παρέμβαση τεράστια στα σχολεία για να μάθουμε να τρώμε υγιεινά και νόστιμα και να αρχίσουμε να ασκούμαστε. Και όλα αυτά, ξαναλέω, είναι εντελώς δωρεάν για όλους».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας