Πολιτική

Γιατί επιστρέφει ο Πολάκης

Γιατί επιστρέφει ο Πολάκης

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο πολακισμός δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην πολιτική.

Όταν ο Παύλος Πολάκης επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι περισσότερο ενισχυμένος από ποτέ. Θα τους υπενθυμίσει την ισχυρή τάση που εκπροσωπεί στο κόμμα, ειδικά στους ψηφοφόρους που είναι εθισμένοι στον λαϊκιστικό λόγο και στη μετατροπή της οργής σε πολιτική συμπεριφορά.

Άλλωστε, ο Πολάκης δεν διαγράφτηκε πλήρως, παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και σε έναν βαθμό αυτό που ο ίδιος και οι ακόλουθοί του περιγράφουν αποτελεί τη «βαθιά ψυχή» της παράταξης.

Ο πολακισμός είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο στην πολιτική, με βαθιές ρίζες στο εκλογικό σώμα και παρουσία σε πολλά κόμματα. Συγκεκριμένα, στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν πολιτικοί με ανάλογες συμπεριφορές. Αντίθετα, στην αριστερά της Μεταπολίτευσης δεν ήταν συνηθισμένο να συναντάμε τέτοια πρόσωπα, αλλά αυτό άλλαξε με τη σύγχρονη αριστερά του Τσίπρα.

Ο πολακισμός αποτελεί τη σύγχρονη μορφή του “αυριανισμού”, ο οποίος επικράτησε για πολλά χρόνια στη χώρα. Αρχικά προήλθε από μια δημοσιογραφική σχολή που θεωρούνταν ότι λέει τα πράγματα “απερίφραστα”, προωθούσε τον λαϊκισμό και τον δημαγωγικό λόγο, αποκαλύπτοντας πολλά σκάνδαλα (μερικές φορές με βάση). Σύντομα, όμως, μετατράπηκε σε μια σχολή πολιτικής συμπεριφοράς, με πολλά επιφανή στελέχη του πρώην ισχυρού ΠΑΣΟΚ να τον υιοθετούν στον καθημερινό τους λόγο (όπως ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος). Με την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα χρόνια της κρίσης, ο πολακισμός μεταφέρθηκε στον δεύτερο.

Παρότι παρουσιάζεται ως προοδευτική πολιτική έκφραση, ο πολακισμός στην πραγματικότητα αποτελεί μια συντηρητική συμπεριφορά. Αναπαράγει ιδέες της αριστεράς χωρίς την αντίστοιχη ηθική τους και τις προωθεί σε ένα κοινό που είναι έτοιμο να τις αποδεχτεί ως μοναδικές αλήθειες, ακόμα και αν αυτές είναι μόνο ψήγματα της πραγματικότητας. Ο δημαγωγικός λόγος, ο μεσσιανισμός, η επιφανειακή ερμηνεία των γεγονότων και ο λόγος που επηρεάζει το ένστικτο αντί του επιχειρήματος είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πολακισμού.

Ο Πολάκης θα επιστρέψει επειδή ήταν ένας από τους βασικούς υπεύθυνους μαζί με τον Νίκο Παππά για την εκλογή του Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κασσελάκης τον έχει ανάγκη και τον αγαπά, αφού δεν κρύβεται ότι αισθάνεται άσχημα για την απόφαση που υποχρεώθηκε να πάρει/

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments