ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας ετοιμάζουν κοινή πρωτοβουλία για τις υποκλοπές
Πηγή Φωτογραφίας: [365352] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΒΙΩΣΙΜΗΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Κοινή κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου που αρχειοθετεί την υπόθεση.
Στο πόρισμά του Α. Πάγου, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου για τις υποκλοπές, δεν διαπιστώνεται «καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού». Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τον Στ. Κασσελάκη αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη και κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση απάντησε διά του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία καθώς «παριστάνει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, αλλά, ως “απλός πολίτης” που κάνει τις διακοπές του στα σοκάκια της Μυκόνου, μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω». Για να προσθέσει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: «Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν “παραϋπουργεία Δικαιοσύνης” στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ […] Οι δικαστές αποφασίζουν όπως εκείνοι κρίνουν, με βάση τον ανεξάρτητο ρόλο τους». «Αντί να απολογηθούν για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν “νύχτα”, λίγο πριν φύγουν από την εξουσία και ο οποίος φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις, κουνάνε και το δάχτυλο» κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.
Στη Βουλή υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη με τους κ.κ. Ανδρουλάκη και Φάμελλο. «Ο προηγούμενος νόμος από αυτόν που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε κακούργημα. Μεσολάβησε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέτρεψε την πράξη σε πλημμέλημα και την ξανάκανε κακούργημα. Όμως είναι υποχρεωμένος ο εισαγγελέας να κινήσει τη δίωξη με βάση την αρχή του επιεικέστερου ποινικού νόμου. Αυτοί που φωνασκούν για το ύψος δίωξης, θα πέσουν στα μαλακά αν κριθούν ένοχοι. Παραπέμπονται με τις πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο υπ. Επικρατείας.
Οι κ.κ. Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Ανδρουλάκης αφού «κονταροχτυπήθηκαν» με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, συνομίλησαν επί αρκετή ώρα στο περιστύλιο της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ αλλά και Πλεύση Ελευθερίας, αναζητούν τρόπους να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία στη Βουλή. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις.
Η επικρατέστερη σύμφωνα με πληροφορίες είναι να συγκληθεί με πρωτοβουλία των τριών κομμάτων η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, ώστε να λάβουν το πόρισμα του Α. Πάγου τα κόμματα (ή εμπιστευτικά οι πολιτικοί αρχηγοί).
Πάντως κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να πάει το πόρισμα στη Βουλή.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης διερωτήθηκε στην ομιλία του «τι φοβούνται η ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης, οι υπουργοί του και δεν αποκαλύπτουν τις καθ’ όλα νόμιμες –σύμφωνα με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- αποφάσεις τους;».
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τουλάχιστον σε επίπεδο προέδρων το πόρισμα αλλά και τα υπομνήματα που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο. «Δεν έχουμε πάρει το πόρισμα και τα υπομνήματα. Συμφωνείτε κύριε Βορίδη να τα λάβουμε; Ας έρθουν σε κάποια επιτροπή της Βουλής, ή στους προέδρους με εμπιστευτικότητα. Κανένα πρόβλημα. Συμφωνείτε κ. Βορίδη; Διότι δεν θα περιοριστούμε σε τοποθετήσεις επί της ανακοίνωσης αλλά θα μπούμε και σε περισσότερα στοιχεία της ουσίας. Επαναλαμβάνω: το πόρισμα και όλα τα υπομνήματα» είπε ο κ. Φάμελλος.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και «να διαβιβαστούν σε αυτή από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης και το πόρισμα και να συνεδριάσει διότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα στη δημοκρατική λειτουργία και στη διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών στη χώρα που εμπλέκει δυστυχώς και τη δικαιοσύνη».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας