Γεωπολιτικά

Έρευνα δείχνει τη χαμηλότερη δημόσια υποστήριξη στον Ερντογάν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία

Έρευνα δείχνει τη χαμηλότερη δημόσια υποστήριξη στον Ερντογάν από τότε που ανέβηκε στην εξουσία

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: President of Turkey Recep Tayyip Erdogan delivers his messages to the journalists in G20 Summit's news conference in Media Center, BICC, Nusa Dua, Badung Regency, Bali, Indonesia, November 16, 2022. ADITYA PRADANA PUTRA/G20 Media Center/Handout via REUTERS

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν διεξάγονταν γενικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.784 άτομα από 28 επαρχίες.

Η δημόσια υποστήριξη προς το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που το κόμμα ήρθε στην εξουσία το 2002, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 26,1%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημόσιας έρευνας της MetroPOLL Research με έδρα την Άγκυρα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών «Turkey’s Pulse» της MetroPOLL για τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτή την Τρίτη στο X από τον καθηγητή Οζέρ Σενκάρ, ιδιοκτήτη της εταιρείας, έδειξαν ότι η υποστήριξη των ψηφοφόρων προς το ΑΚΡ μειώθηκε από 20,6% σε 18,1% από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, πριν από την κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Βρίσκεται στο 26,1% όταν συμπεριλαμβάνονται οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι.

Η υποστήριξη προς το κύριο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), ωστόσο, ήταν πιο σταθερή, καθώς διαμορφώθηκε στο 23,8% τον Απρίλιο και στο 23,5% τον Ιούλιο.

Όταν οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κατανέμονται μεταξύ των κομμάτων, η υποστήριξη του CHP ανήλθε στο 33,8%.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν ποιο κόμμα θα ψήφιζαν αν διεξάγονταν γενικές εκλογές την επόμενη Κυριακή. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.784 άτομα από 28 επαρχίες.

Το CHP ήταν νικητής στις τελευταίες τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου, υποβιβάζοντας το ΑΚΡ στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια. Το CHP αναδείχθηκε πρώτο κόμμα για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια, εξασφαλίζοντας το 37,7% των ψήφων, διατηρώντας τον έλεγχο βασικών πόλεων και εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη σε άλλες περιοχές, ενώ το ΑΚΡ ήρθε δεύτερο, συγκεντρώνοντας μόνο το 35,4% των ψήφων.

Δημοσιεύοντας την Τρίτη στο X ένα διάγραμμα με τα αποτελέσματα των τεσσάρων ερευνών της κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο Σενκάρ συνέδεσε το μειωμένο επίπεδο της δημόσιας υποστήριξης προς το AKP με τη δυστυχία των χαμηλόμισθων, οι οποίοι υποφέρουν από το υψηλό κόστος ζωής λόγω του πληθωρισμού, το οποίο ξεπερνά το 70%.

Ο Σενκάρ δήλωσε ότι η δημόσια υποστήριξη του AKP, χωρίς την κατανομή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, έχει φτάσει στο ναδίρ για πρώτη φορά από τότε που ανέβηκε στην εξουσία τον Νοέμβριο του 2002.

Οι κάτοχοι του κατώτατου μισθού ανέμεναν από την κυβέρνηση του ΑΚΡ να προβεί σε ενδιάμεση αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιούλιο για να τον ευθυγραμμίσει με το αυξανόμενο κόστος ζωής στη χώρα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση τους απογοήτευσε αρνούμενη να προβεί σε οποιαδήποτε αύξηση και διατήρησε τον κατώτατο μισθό στις 17.002 τουρκικές λίρες (514 δολάρια) για το 2024.

Μια άλλη έρευνα της MetroPOLL διαπίστωσε πρόσφατα ότι το 81,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομία έχει κακή διαχείριση, με σημαντικές μερίδες των ανθρώπων που ψήφισαν το ΑΚΡ και τον σύμμαχό του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), να εκφράζουν επίσης δυσαρέσκεια.

Πηγή: Turkish Minute

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments